Pocetna » Ljubav i Sex


Veza na testu: Otići ili ostati? Proverite u 6 koraka.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 961
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-30


Niste srećni u sadašnjoj vezi, ali pri pomisli na raskid, odmah počnete da se prisećate srećnih trenutaka i bojite se da ćete pogrešiti ako stavite tačku na ljubav. Možda je vreme da proverite vezu prema formuli bračnog terapeuta Beverli Stoun.

Ako je vaša veza turbulentna, zapitajte se je li partner onaj pravi ili je samo naišao u pravom trenutku. Da biste znali na čemu ste, proverite svoju vezu u šest ključnih koraka.

1. Budite što jeste, a ne što drugi žele
Često ne govorite što mislite jer znate da se njoj ili njemu neće svideti, a radi mira u kući radite i što ne želite. To potkopava sreću i ruši samopouzdanje. Kako biste otkrili da li vaša veza ima potencijala, pokušajte s novim modelom ponašanja. Jedno drugom recite što vas muči. Ako se samo vi trudite da poboljšate vezu, vreme je da iz nje odete.

2. Ne brinite se o tome što drugi misle
Bez obzira na to što drugi misle ili govore, vi odlučujete o sebi. Tuđe mišljenje možete uzeti u obzir eventualno kao zanimljivu tačku gledišta. Tako ćete razbiti paralizirajuće strahove koji se bude kad razmišljate o vašoj trenutnoj. Sagledate li probleme mirno i s više logike, znatno ćete ih lakše rešiti.

3. Ukrotite podvojenu ličnost
Kad ste pred teškim odlukama, u vama se sukobljavaju dva unutrašnja glasa. S jedne je strane samouveren, pozitivan, odlučan i spreman na rizik, a s druge je glas opreza koji upozorava da ćete možda pogrešiti. Nakon što se glas opreza obrati glasu samopouzdanja, zapišite sve pozitivne i negativne misli te ćete lakše doneti odluku.

4. Uvek imate mogućnost izbora
Umesto sa “ne mogu”, pokušajte misli počinjati s “ne želim” i shvatićete kako zapravo imate mogućnost izbora. Kad vam briga o porodici ne bude samo obaveza nego nešto što ste odabrali i što zaista želite, osećaćete se slobodno, a ne kao zatvorenik.

5. Živite u skladu sa svojim vrednostima
Ne postoji sasvim tačan ni pogrešan odgovor na pitanje da li u vezi treba ostati ili otići. Važno je da budete ono što jeste. Ne živite prema tuđim očekivanjima, standardima i sistemima vrednosti. Takođe, ne odlažite rešavanje problema zbog toga što se bojite da ćete pogrešiti.

6. Oprez, nema vremena za neodlučnost
Možda ste nekad razmišljali o tome šta biste učinili kada biste znali da vam ostaje još samo šest meseci života. Sigurno bi vam bilo jasnije što želite. Život je prekratak, stoga učinite nešto da poboljšate vezu kojom niste zadovoljni ili je, ako vam se čini da joj nema pomoći, zamenite novom.