Pocetna » Zdravlje


VIDEO: Zbog ovoga McDonald'sovi hamburgeri ne trule niti nakon 14 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 977
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-30


McDonalds'ovi hamburgeri mogu godinama stajati bez truljenja.


Ranije ove godine, kiropraktičar iz Nebraske prikazao je Happy meal paket koji su u ordinaciji čuvali dvije godine. Hamburger i prženi krumpirići ostali su gotovo isti. Liječnik se odlučio na ovaj potez čuvanja McDonalds`ova obroka u nadi da će pacijente uvjeriti da izbjegavaju fast food.
Još nevjerojatniji slučaj otkriven je prošle godine. Amerikanac iz Utaha David Whipple tvrdi da je prije nekoliko godina u džepu svog kaputa pronašao hamburger koji je kupio u McDonald`su još 1999. godine. Iznenađen njegovim svježim izgledom, odlučio ga je sačuvati da vidi koliko će još dugo ostati "svjež". POkazao ga je svojim unucima nakon 14 godina. Iako ga je na Ebayu mogao prodati za čak 2000 dolara, odlučio ga je sačuvati.

U čemu je tajna?

- Istina je da jela iz McDonald´sa poput hamburgera, pomfrita i piletine neće struliti kao ni ostale namirnice ako se čuvaju pod određenim uvjetima, rekao je dr. Keith Warriner, voditelj Odjela znanosti o hrani i upravljanje kvalitetom na Sveučilištu Guelph.

"Mikroorganizmi zaslužni za truljenje hrane trebaju za taj proces imati vodu, hranjive tvari, toplinu. Ako se izuzmu neki od tih elemenata tada mikrobi ne mogu rasti i pokvariti hranu. U primjeru iz McDonald's hamburgera, meso gubi vodu u obliku pare tijekom procesa kuhanja. Pecivo gubi vlagu u procesu pripreme i zagrijavanja, a to znači da će hamburger, kada je spreman za konzumaciju, biti prilično suh. Kada ga se ostavi neko vrijeme, u nedostatku vlažnosti hamburger će se isušiti, a neće se pokvariti i istruliti. Da se McDonald`sov hamburger ne bi pokvario potrebno je samo dehidrirati ga", tvrdi Warriner pobijajući tako navode koji tvrde da je njihova hrana tretirana raznim kemikalijama kako bi sačuvala svježinu.

Tvrdi da će hamburger koji sami napravimo kod kuće na sličan način također ostati godinama gotovo isti.


IZVOR



0   Spam
Zekinica   (2016-05-07 10:48 AM) [Sadrzaj]
pa gde je taj video?