Pocetna » Nauka


Virus hara internetom - proverite svoj računar




  Ocenite članak: 2
pregleda: 1081
Dodao/la: katy02
datum: 2012-07-11


Korisnici Fejsbuka i Gugla dobili su danas upozorenje da hitno provere da li su im računari zaraženi virusom jer je za kratko vreme više od 277.000 kompjutera u svetu inficirano.
Zbog toga je na stotine hiljada ljudi ostalo bez pristupa internetu, pa najveće internet kompanije savetuju svima koji poslednjih godinu dana nisu proveravali svoje računare da to učine.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je u tu svrhu otvorio poseban sajt. Korisnici čiji računari su zaraženi, neće moći da pristupe internetu i moraće da se obrate za pomoć svojim provajderima.

Problem je nastao kada je grupa međunarodnih hakera napravila lažnu reklamu koja, kada se klikne na nju, preuzima kontrolu nad računarom. Na taj način zaraženo je inicijalno 570.000 računara, a taj broj u međuvremenu je smanjen.

U FBI su shvatili da bi, ukoliko isključe sve zaražene servere koji kontrolišu hakeri, žrtve ostale bez pristupa internetu. Zbog toga je angažovana privatna kompanija da "očisti" internet servere i uništi štetni softver, kako korisnici širom sveta ne bi izgubili internet.

Sistem je zbog toga privremeno zatvoren do 9. jula u 4.01 po GMT-u.

Većina korisnika čak ni ne zna da su im računari zaraženi, iako je štetni program verovatno preuzeo kontrolu nad računarom i neutralisao njihov antivirus.

Zbog toga su Fejsbuk i Gugl postavili svoje upozoravajuće poruke koje se pojavljuju ukoliko neko ko koristi njihov sajt ima zaražen kompjuter.

Svi koji žele da provere da li im je kompjuter zaražen mogu to da učine preko adrese FBI: http://www.dcwg.org.


0   Spam
IntimenFrizuren   (2013-08-11 11:30 PM) [Sadrzaj]
lagano bjelog luka i gotova stvar