Pocetna » Zdravlje


Vitamini ne mogu da poprave štetu od pušenja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1151
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-10-25




Većina pušača uzima multivitaminske suplemente, verujući da će pilule uspeti da "poprave" štetu koju sebi nanose pušenjem, i zaštite ih od posledica duvanskog dima.

Novo istraživanje pokazalo je da je to zabluda. Tajvanski naučnici su sproveli dva odvojena eksperimenta u kojima je učestvovalo 154 pušača, a zatim su poredili rezultate. Grupa od 74 ispitanika dobila je placebo, a druga polovina dobila je vitamin C. Nakon što su popili tabletu, sat vremena su popunjavali anketu, a tom prilikom bilo im je dozvoljeno da puše koliko god žele.

Tokom tih sat vremena, ljudi koji su znali da su uzeli vitamin C pušili dva puta više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Takođe, ispitanici koji su uzeli vitamin C u anketi su odgovorili da se osećaju kao da su "zaštićeni od raka", i da zato "opušteno" uživaju u cigaretama.

Za vreme drugog istraživanja, u kojem je učestvovalo 80 osoba, ispitanicima je davan placebo. Polovina ih je znala šta je u pitanju, a polovini je rečeno da uzimaju multivitamine. Kasnije su i oni odgovarali na pitanja o svom životnom stilu, navikama i pušenju, i rečeno im je da mogu da puše koliko žele.

Rezultati su se poklapali sa onim dobijenim u prvom eksperimentu. Ispitanici koji su verovali da uzimaju vitamine pušili su mnogo više od onih koji su znali da su uzeli placebo. Takođe, ispitanici koji u načelu veruju da će ih "svemoćni" multivitaminski preparati zaštititi od raka pušili su znatno više od osoba koje su skeptične u pogledu efikasnosti vitaminskih suplemenata.

Pušači koji se oslanjaju na pozitivne efekte multivitaminskih preparata su u zabludi, jer vitamini ne mogu da "poprave" štetu koju oni svom organizmu nanose pušenjem, navodi se u stručnom žurnalu "Zavisnost" (Addiction).

Zbog toga je neophodno da lekari svojim pacijentima koji puše skrenu pažnju na tu činjenicu, jer im to može biti dodatni motiv da pokušaju da prestanu da puše, prenosi "Foks njuz".