Pocetna » Zanimljivosti


„Vokmen“ revolucija počela pre 35 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 665
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-05

Slike iz „Vokmen“ revolucija počela pre 35 godina Slike iz „Vokmen“ revolucija počela pre 35 godina Slike iz „Vokmen“ revolucija počela pre 35 godina Slike iz „Vokmen“ revolucija počela pre 35 godina


„Soni“ je pre 35 godina iz korena promenio način na koji uživamo u muzici. Sa „vokmenom“ slušanje pesama više nije bilo ograničeno samo na kuću već ste kasete omiljenih pevača mogli da puštate prilikom jutarnjeg džoginga, šetnje do posla ili u autobusu dok ste išli na ekskurziju.



Danas se mobilni uređaji sa kojih može da se pušta muzika uzimaju zdravo za gotovo. Većina prolaznika na ulici najverovatnije ima par slušalica u ušima povezanih sa telefonom ili „ajpodom“. Ali pre samo 35 godina to je bilo nezamislivo. A onda je „Soni“ predstavio „vokmen“.


Popularno „žuto čudovište“

Prvi „vokmen“ osvanuo je u prodavnicama 1. jula 1979. godine sa etiketom na kojoj je pisalo 150 dolara. Sve je počelo kada je suosnivač „Sonija“ Masaru Ibuka ušao u razvojno odeljenje kompanije i pitao tehničare da li postoji način da sluša svoje omiljenim operskim arijama dok ide na posao ili uživa u šetnji.


Za svakoga - jedna od „Sonijevih“ reklama

Tadašnji „Sonijev“ dizajner Norijo Ohga osmislio je i napravio prototip taman pre nego što je Ibuka trebalo da ode na poslovni put. Malo je reći da to ono što je napravio bio pun pogodak.

Pomalo iznenađujuće, prodaja „vokmena“ prvih meseci od kada se pojavio na tržištu bila je razočaravajuća, ali je vrlo brzo postao jedan od „Sonijevih“ najpoznatijih i najuspešnijih brendova.


Evolucija sa kaseta na diskove

Više od 400 miliona ih je prodato, od čega polovina za puštanje kaseta. Pojava „ajpoda“ konačno je označila i lagani kraj „vokmena“, a poslednji je sa proizvodnih traka sišao 2010. godine.

Vrhunac „vokmena“ možda je prošao i današnji mladi sa podsmehom gledaju na kasete i diskove, ali je navika stvorena - slušanje muzike gde god i kad god hoćete.


IZVOR