Pocetna » Zanimljivosti


Za 7 hiljada evra automobil će voziti vas




  Ocenite članak: 0
pregleda: 669
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-14

Slike iz Za 7 hiljada evra automobil će voziti vas Slike iz Za 7 hiljada evra automobil će voziti vas


Mnogi veliki proizvođači automobila, ali i Google, rade na tehnologiji robotizovanih vozila, predviđajući da će se prvi takvi automobili pojaviti na putevima do 2020. Sve njih mogla bi da iznenadi mala američka kompanija Cruise koja najavljuje sopstveni sistem koji će, kako navode, biti dostupan već 2015. godine.



Tehnologija samoupravljajućih vozila najčešće se vezuje za velike kompanije koje su u mogućnosti da ulože ogromne sume novca u razvojno-istraživačke projekte. Ipak, manje i fleksibilnije firme sa znatno skromnijim novčanim sredstvima ponekad su u stanju da preduhitre velike igrače.

Novo ime u oblasti sistema robotizovanih vozila je firma Cruise, koja je angažovala inženjere robotike sa prestižnog Masačusetskog tehničkog instituta (MIT). Ono što ovu kompaniju razlikuje od velikih proizvođača automobila, jeste mogućnost ugradnje njihovog sistema u bilo koji postojeći model automobila.



Njihov sistem RP-1 još uvek je u fazi prototipa i omogućuje delimično robotizovanu vožnju.

Sastoji se od tri osnovna podsistema: senzora, kamera i radar koji su postavljeni na krov automobila, zatim kontrolora upravljača, komandi gasa i kočnice i najzad centralne kompjuterske jedinice koja predstavlja mozak čitavog sistema.

Tvorci RP-1 kažu da je on zamišljen tako da vozač može da ga uključi i isključi po potrebi tokom vožnje autoputem, u određenim trenucima kada želi ili ima potrebu da prepusti automobilu komande.

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Kyle Vogt, nije izneo više detalja o ovom projektu, ali je u promotivnom videu objasnio da je osnovna ideja da se poveća bezbednost u saobraćaju i smanji broj nastradalih:


IZVOR