Pocetna » Zanimljivosti


Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1013
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-29

Slike iz Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca Slike iz Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca Slike iz Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca Slike iz Za nevericu! Top 5 čuda prirode koja izgledaju kao dela vanzemaljaca


Kao što smo već naučili od Indijane Džonsa i Lare Kroft, arheologija može da bude uzbudljiva nauka puna skrivenih svetova, misterioznih artefakta i velikih avantura. U realnosti, pak, arheologija zna da bude itekako okrutna - taman kad se ponadate da je otkriveno neko "čudo", ispostavi se da je samo reč o kamenu čudnog oblika. Zato vam predstavljamo pet neverovatnih prirodnih pojava.

5. Bosanske piramide Sunca


Indijana Džons Semir Osmanagić ispred bosanske piramide Sunca

Arheolog-amater Semir Osmanagić je 2005. godine objavio neverovatnu vest - otkrio je pet ogromnih piramida u centralnoj Bosni koje liče na egipatske, samo su znatno veće. S obzirom na to da u Evropi nema piramida koje su ljudskih ruku delo, ovo bi bilo epohalno otrkiće. I još bio ovo bile daleko nasjtarije i najveće piramide na Zemlji.

Kako prenosi Cracked.com, Osmanagić je dobio značajnu finansijsku podršku da istraži ove formacije, za koje se pretpostavljalo da su zakopane ispod debelog sloja zemlje i šume, te da su tako ostale neprimećene sve do 21. veka.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Postoji razlog zašto je Osmanagić i dalje arheolog-amater. Pored toga što obične planine proglašava najstarijim i najvećim piramidama na svetu, on tvrdi da su nacisti posle Drugog svetskog rata pobegli u tajno skrovište na Antarktiku. A zagovara i još neke, blago rečeno, kontroverzne istorijske teorije.


Bosanska brdašca će do daljeg ostati samo to - brdašca

Ali, da se vratimo na bosanske "piramide Sunca", kako su nazivane. Ispostavilo se da su nastale prirodnim putem, tektonskim potresima, i da samo sticajem okolnosti podsećaju na piramide. Drugim rečima, ovo su malo zašiljenija brda.

Naučni dokazi su bili toliko uverljivi da je i bosanska vlada naposletku bila primorana da ukine finansiranje istraživanja.

4. Kameni zid (Rokvol) u Teksasu


Fragment kamenog zida u Rokvolu (Foto: Anarcheology.com)

Rokvol (u doslovnom prevodu: Kamenzid) je grad u Teksasu koji se proslavio, kao što mu i ime kaže - kamenom zidu, misterioznoj formaciji otkrivenoj prilikom izgradnje grada sredinom 19. veka.

Dugački zid nepoznatog porekla deluje kao da je čovekovih ruku delo, iako nema vrata i prozore. Početne studije su pokazale da datira od pre čak 100.000 godina, pa se pretpostavilo da se radi o ogromnoj tvrđavi dosad nepoznate civilizacije.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Uprkos velikom broju uzbuđenih arheologa koji su tvrdili da zid predstavlja ostatak drevne civilizacije, ispostavilo se da je formacija zapravo sačinjena od delova kamena peščara. Tokom vremena, toplota i tektonska pomeranja su napravili pukotine u kamenu, tako da ova formacija sada podseća na zid od cigle.

Za bajku o antičkoj, naprednoj civilizaciji u bespućima Teksasa, početkom 20. veka najzaslužniji je bio izvesni grof neobičnog imena - Bajron Hun de Prorok, u slobodno vreme arheolog-amater i pljačkaš starih grobnica. Prorok je želeo da poveže kameni zid sa rudnicima cara Solomona, ali su ga u tome osujetili "dokoni" geolozi i profesionalni arheolozi.

3. Podvodni grad u Japanu

Još 1987. godine su ronioci kod obala Japana otkrili formacije koje su ih podsetile na podvodni grad. Od tada je lokalitet poznat kao Jonaguni spomenik, a čini ga nepregledan mešavina nečega što liči na stepenice, zidove, stubove, pa čak i amfiteatar na 25 metara ispod površine vode.

Pojedini stručnjaci su procenili da su ove građevine stare i do 12.000 godina, pa su brojne ekspedicije i velika novčana sredstva posvećeni u istraživanje ovog nalazišta koje bi zauvek moglo da promeni teorije o nastanku civilizacije.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Iako Jonaguni deluje kao grad pod vodom, na lokalitetu još nije nađen nijedan pravi artefakt. Niti postoji nijedan dokaz o nekoj naprednoj, a nama još nepoznatoj civilizaciji u tom regionu.

A kada obratite pažnju na neke slične "građevine" u blizini koje se nalaze na površini, samo što nisu tako lepo polirane viševekovnim delovanjem morske vode, stvar postaje jasnija.

Ideja da je Jonaguni antički grad je umotvorina kontorverznog pisca Grejema Henkoka, koji živi od pisanja knjiga o "izgubljenim civilizacijama". Istini za volju, o ovom "antičkom podvodnom gradu" je emitovana emisija i na Histori kanalu - koji, s druge strane, svake večeri teroriše svoje gledaoce pseudonaučnim serijalom "Ancient Aliens". Sami odlučite.

2. Lice Indijanca u brdima Kanade


Koju li muziku sluša?

Satelitski snimci su otvorili mnoga pitanja za arheologe. Kao, na primer, ovaj prizor planinskog masiva u Kanadi, zabeležen na Google Earthu, koji neverovatno podseća na futurističkog Indijanca sa perjanicom na glavi i slušalicom u uvetu.

Čim je dospela u javnost, slika je raspalila maštu pobornika teorija o naprednim vanzemaljskim civilizacijama koje su u dalekoj prošlosti posećivale antičke narode na Zemlji i prenele im moderna znanja i tehnologije.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Lice u Alberti je samo bizarna posledica erozije tla i nema veze sa putovanjem u budućnost ili bilo kakvom teorijom zavere. "Slušalica" na "glavi Indijanca" je, zapravo, prašnjavi put ka naftnoj bušotini.

1. Ostaci svemirskog broda u Rusiji


Ako su ovo zaista ostaci prastarog svemirskog broda, njime su sigurno u Rusiju sleteli oni Srbi koji su stariji od ameba (foto: F. Lamiot, via Wikimedia)

Prošle godine su ruski naučnici objavili da su otkrili prastari komad kamena sa utisnutim objektima koji liče na zavrtnje i zupčanike, stare 400 miliona godina. Naravno, pretpostavka je da se radi o vanzemaljskoj tehnologiji.

ALI, ISTINA JE SLEDEĆA: Ovi "artefakti" zaista liče na neki antički mehanizam koji je eksplodirao, ali su zapravo životinje zvane krinoidi, čiji fosili izgledaju kao nazubljene kružne formacije.


IZVOR