Pocetna » Zdravlje


Zablude o čokoladi
  Ocenite članak: 0
pregleda: 412
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07
1. Uzrokuje AKNE - nema nikakvih znanstvenih dokaza da se jedenjem čokolade povećava broj akni. Nije objavljeno niti jedno istraživanje koje to dokazuje.

2. Uzrokuje KARIJES - nedostatak higijene uzrokuje propadanje zuba i bilo koja hrana koja sadrži fermentirajuće ugljikohidrate. Također nema znanstvenog istraživanja koje bi to dokazalo.

3. DEBLJA - Kao i svaka hrana koja se konzumira u pretjeranim količinama tako ni čokolada nije iznimka, ali nekoliko kockica sprečava prejedanje u krizama i zadovoljava želju, bitna je umjerenost kako u čokoladi tako i u svemu.

4. Sadrži puno KOFEINA - u kockici čokolade nalazi se vrlo mala količina kofeina, puno manja nego u šalici kave, čaja ili kola napitcima.

5. Povećava razinu KOLESTEROLA - Kakao maslac, tj. masnoća iz zrna kakaa, unatoč visokozasićenim masnoćama ne podiže razinu kolesterola. Stearinska kiselina, jedna od glavnih masnih kiselina u kakao maslacu, drugačije se iskorištava u tijelu i može sniziti razine kolesterola u krvi.

6. Izaziva ovisnost - To nije znanstveno dokazano, iako neki ljudi imaju jače izražen apetit za čokoladu od drugih. Često konzumiranje čokolade može postati navika koja osigurava užitak i mnogo energije, ali samo jedenje čokolade ne može postati ovisnost.