Pocetna » Zdravlje


Zablude o zdravlju u koje se veruje




  Ocenite članak: 0
pregleda: 855
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Istraživanje sprovedeno na 2.000 odraslih Britanaca pokazalo je da većina njih veruje u pogrešne teorije i bapske priče, uključujući i onu da konzumiranje šargarepa pomaže noćnom vidu.

"Neverovatno, ali još postoji mnogo pogrešnih shvatanja oko toga kako dolazi do blažih bolesti i kako ih lečiti", naveo je vođa istaživanja Majk Smit u saopštenju.

Deset glavnih mitova, kada je reč o zdravlju, variraju od jedenja šargarepe do toga da od stresa kosa sedi, prenosi Rojters.

Više od trećine ispitanika smatra da šećer čini decu hiperaktivnom, dok 37 procenata smatra da telesnu toplotu gubimo preko glave.

"Studija je pokazala da većina populacije i dalje veruje da će im oči postati četvrtaste od gledanja previše televizije ili da će bolje videti noću ako jedu šargarepe", rekao je Smit.

"To jednostavno nije tačno ali pokazuje da bez obzira na milione koji se troše na lečenje i obrazovanje, neki medicinski mitovi i dalje ostaju", dodao je on.

Ispitivanje je pokazalo i da je gotovo polovina anketiranih smatra da muškarci preuveličavaju svoje boljke kako bi privukli pažnju, dok 38 procenata veruje da je muškarcima potrebno više vremena da bi se oporavili od žena.

Više od polovine ispitanika priznalo je i da sami sebi postavljaju dijagnoze uz pomoć Interneta.

"Babske priče su upravo to - priče koje ne treba slušati. Ako ne znate kako da se lečite, posavetujte se sa lekarom ili medicinskim profesionalcem", rekao je Smit.