Pocetna » Zanimljivosti


Zanimljivosti o krstarenjima koje niste znali




  Ocenite članak: 0
pregleda: 625
Dodao/la: Remedy
datum: 2018-09-16

Slike iz Zanimljivosti o krstarenjima koje niste znali


Iako se na krstarenja gleda kao na vrhunac industrije luksuznih putovanja, ova multimillionska industri je u početku nastala iz potrebe prekookenskog transporta, prevoza tereta i imigranata preko Atlantika godinama pre postanka modernih krstarenja čija je jedina svrha zabava i zadovoljstvo.

Ono što se često zaboravlja je da ovako velika industrija takođe ima svoje tajne, malo poznate činjenice, pa čak i subkulturu. Ako planirate krstarenje Mediteranom 2018 je prava godin za to, pa u nastavku teksta možete saznati zanimljive činjenice o ovoj industriji, njenoj evoluciji i unutrašnjim previranjima koja će vas sigurno zainteresovati i pripremiti za putovanje.

Kruzeri imaju mrtvačnice


Većina putnika nije svesna ovoga, niti razmišlja o mogućnosti smrtnog slučaja kada bukira putovanje, međutim, opšte je poznato da smrt ne diskriminiše. Kad se desi smrtni slučaj na brodu, obično postoji signal kojim se daje do znanja posadi šta se desilo, naročito ako se desi dok je kruzer daleko od luke. Po zakonu, svi kruzeri su obavezni da imaju vreće za tela i mrtvačnice u koje moraju smestiti tela dok ne dospeju u najbližu luku, gde se preuzima u skladu sa zakonima zemlje čija je luka.

Replika Titanika kreće na plovidbu 2019. godine


Titanik je inače najveći najpoznatiji brod ove vrste na svetu, i najveći u vreme tragične sudbine koja ga je zadesila. Glavna atrakcija novog odmarališta u Sičuanu, u Kini, je napravljena do detalja tako da podesća na nesrećni Titanik. Glavni finansijer ovog poduhvata je rekao da su mnogi šematski planovi završili u rukama kolekcionara ili bespovratno izgubljeni, ali da su ipak uspeli da se domognu većine nakon godin atraganja. Budući putnici mogu da očekuju da će platiti oko 400 funti za kabinu u ekonomskoj klasi, i hiljade za luksuzni smeštaj.

Mark Tven je popularizovao industriju krstarenja




Semjuel Klemens je 1869. godine, pod pseudonimom Mrak Tven, objavio jdnu od najuticajnijih knjiga njegove karijere, Naivčine u inostranstvu, što je iskrena ispovest o petomesečnom putovanju od Evrope do Jerusalima brodom Quaker City. Objava ove knjige je u potpunosti promenila način pisanja putopisa i pokrenula vreliko interesovanje za krstarenje iz zadovoljstva, u periodu nakon Amečkog građanskog rata.

Rituali za sreću


Tokom istorije pomorci su žrtvovali vino, životinje, pa čak i ljude kako bi prizvali dobru sreću za njihove nove brodove. Kraljica Viktorija je 1891. razbila bocu šampanjca o bok broda Kraljevski Artur, što je postalo tradicija. Pošto je bocu šampanjca teško razbiti zbog pritiska unutra, u slučaju da se ne razbije iz prvog puta to se smatra lošom srećom. Vojvotkinja od Kornovola 2007. nije uspela da razbije bocu šampanjaca pred polazak kruzera Kraljica Viktorija, nakon čega je 80 putnika putnika je umrlo od norovirusa, zbog čega je ta tragedija dobila ime Kamilina kletva, pa je jasno zašto se ovakve tradicije ozbiljno shvataju.

Govor u šiframa


Iako svaki brod ima svoj žargon koji najviše preferira da koristi, veliki broj posada ima šifrovana imena i nazive za ljude, mesta ili dešavanja na palubu. Prema određenim izvorima Dorotini prijatelji je poziv za pripadnike LGBTQ populacije da se druže sa pripadnicima iste među putnicima, a Bilovi prjatelji je signal za sastanak anonimnih alkoholičara za članove posade kojima je potrebna podrška i anonimnost.

Krstarenje za nudiste


Prema Američkoj Asocijaciji za Nudsitičku Rekreaciju (AANR), ovaj odeljak industrije donosi oko 440 miliona dolara godišnje. S obzirom da već postoji tržište, bilo je potpuno prirodno i očekivano da i industrija krstarenja uključi i golo krstarenje u svoju ponudu. Nivo golotinje je ograničen od strane svakog kruzera, ali večera u takvo izdanju je skoro uvek zabranjena. U početku je ovaj ogranak industrije smatran šalom i kao nepostojeći, zbog čega im je trebalo neko vreme da se probiju na tržište, ali kad se to jednom dogodilo, nije bilo dalje potrebe za afirmacijom.

Ovo su bile neke od najzanimljivijih činjenica o kruzerima i krstarenjima samim po sebi, i zapravo ih ima još mnogo, ali nadamo se da će vas i ovo dovoljno zainteresovati da i sami doživite neko od ovih putovanja i upoznate njihovu subkulturu.


IZVOR