Pocetna » Zanimljivosti


Zašto „čuvaju“ 300 flaša šampanjca na dnu mora?
  Ocenite članak: 0
pregleda: 284
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-27


Oko 300 boca najfinijeg šampanjca spušteno je na dubinu od 30 metara u Baltičkom moru, nedaleko od finskog arhipelaga Arland, saopštila je danas čuvena francuska vinarija „Veuve Clicquot“.

Cilj ovog „eksperimenta“ je da se sazna više o procesu starenja vina.

„Baltičko more je niskog saliniteta, što limitira koroziju, a na toj dubini postoje idealni uslovi za čuvanje vina, budući da je temperatura vode konstantnih pet stepeni, a tama potpuna“, objasnila je za AFP Fabjen Moro, istoričarka kuće „Veuve Clicquot“.

Flaše sa šampanjcem, od kojih 50 magnuma, spuštene su u more u čeličnom kavezu. Operacija je obavljena 18. juna, a ronioci su boce ostavili na mestu na kojem je 2010. pronadjen sanduk šampanjca u olupini broda, potopljenog početkom XIX veka.

„Izuzetan kvalitet tih boca, koje su u moru provele gotovo dva veka, iznenadila nas je prilikom degustacije. To nam je dalo ideju za ovaj eksperiment“, rekla je Moro.

Prema njenim rečima, operacija pod nazivom „Cellar in the sea“ (Vinski podrum pod morem), trajaće najmanje trideset godina.

Ista količina „kontrolnih“ buteljki pohranjena je u tradicionalnom podrumu u Remsu, a uzorci će biti redovno uzimani sa obe zalihe šampanjca, „morskog“ i „kopnenog“, kako bi se uporedio razvoj vina.


IZVOR