Pocetna » Zanimljivosti


Zašto nas veštice opčinjavaju više od 500 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 972
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28

Slike iz Zašto nas veštice opčinjavaju više od 500 godina Slike iz Zašto nas veštice opčinjavaju više od 500 godina Slike iz Zašto nas veštice opčinjavaju više od 500 godina Slike iz Zašto nas veštice opčinjavaju više od 500 godina


Nova izložba u Škotskoj nacionalnoj galeriji moderne umetnosti, pod nazivom “Veštice i poročna tela”, posvećena je odnosu između likova veštica i umetnosti. Postavka kroz spise, crteže, slike i kulture ima za cilj da prodre u mračne opise veštica kroz istoriju.


Tri čudne sestre iz Makbeta, Henri Fjuzeli

Među stvaraocima čija su dela izložena u galeriji nalaze se Vilijama Blejk, Abreht Direr i Salvator Rosa. Dela pomenutih umetnika daju uvid u paranoju i histeriju evropske kulture koja je mučila i ubijala žene ako bi dobile epitet “veštice”.


Magični krug, Džon Vilijam Voterhaus

- Pre nego što su vampiri nahrupili u popularnu kulturu i počeli da zadovoljavaju našu potrebu za seksualizovanim natprirodnim likovima, postojala su vremena kada su veštice, veštičarenje i zlodela koja su dolazila od žena gotovo bili deo svakodnevice - objašnjava za Gardijan umetnički kritičar Džonatan Džons.


Veštice bajaju, Salvator Rosa

On kaže da je kolektivna opsesija vešticama kroz istoriju opstajala i uvećavala se tokom godina upravo zahvaljujući literaturi, filmu i televiziji, da je glavni razlog fascinacije ovim bićima seksualnost.


Veštičiji sabat, Frans Franken Drugi

- Ipak, ludu vožnju sa vešticama kao zavodnicama, ova postavka nam, nažalost uskraćuje - kaže Džons.



Izložba će biti otvorena do 3. novembra 2013. godine.


IZVOR