Pocetna » Zanimljivosti


Zastrašujuće: Mapa "Gugla" i Nase pokazuje koliko je šume Zemlja izgubila za 12 godina
  Ocenite članak: 0
pregleda: 273
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-17

Slike iz Zastrašujuće: Mapa "Gugla" i Nase pokazuje koliko je šume Zemlja izgubila za 12 godina


Mape visoke rezolucije koje je objavio “Gugl” sa dosad ne viđenom preciznošću otkrivaju razaranje bez presedana koje su pretrpele šume na našoj planeti, izazvano sečom, nevremenom i šumskim požarima. Ukupno je izgubljeno 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, što odgovara površini čitave države Aljaske. Smanjivanje površina pod šumom se tokom protekle godine povećalo gotovo za trećinu u oblasti Amazona, dok je u Indoneziji u istom periodu udvostručeno.

Na "Guglovim" mapama visoke rezolucije lepo se vidi ovaj gubitak 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, koji se dogodio samo u periodu između 2000. i 2012.

U izradi mapa učestvali su istraživači NASA, “Gugla” i Univerziteta Merilenda, koristeći snimke satelita “Landsat”. Svaki piksel na slici smiljenoj sa “Landsata” odgovara površini veličine terena za bejzbol i daje dovoljno detalja da može da oblast može da se zumira.


Još uvek šumoviti Balkan

Poređenje podataka o šumama po pojedinačnim zemljama do sada nije bilo moguće sa ovakvom preciznošću.

Ali sa “Landsatom”, instrumentom koji kruži po polarnoj orbiti i svuda snima slike jednakog kvaliteta to je ostvareno i ovo je prvi put da je neko u stanju da napravi globalnu Landsat analizu svetskih šuma - gde su posečene, gde ponovo rastu, i gde su se našle na udaru prirodnih katastrofa.


Sve je manje zelenih oblasti koje su prekrivene šumom

Nažalost, ovi sasvim nesumnjivi i objektivni podaci pokazuju da je smanjivanje površina pod šumama u toku u gotovo svim krajevima sveta, i da je nakon perioda usporavanja, koji je bio posledica svesnih ekoloških napora, ovaj negativni ekološki trend u najnovije vreme ponovo naglo uzeo maha.


IZVOR