Pocetna » Zdravlje


Zavisnost - i od uzbuđenja.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1243
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-02-14


Za mnoge koncept zavisnosti podrazumeva konzumiranje alkohola, nikotina, kokaina i heroina. Ipak, Mark Grifits ekspert sa univerziteta Oksford poručuje da bilo šta može da izazove zavisnost ukoliko u čoveku budi osećaj sreće i podiže nivo adrenalina u telu.

- Poslednje dve godine proučavao sam kockanje i verujem da ova aktivnost može da izazove zavisnost koliko i bilo šta drugo kao i da predstavlja jedan od najekstremnijih poroka - kaže Grifits.
Socijalni i zdravstveni problemi koje kockanje izaziva su ogromni i imaju mnogo toga zejdničkog sa "uobičajenim" porocima kao što su promene raspoloženja, problemi u vezi, odsustvovanje s posla, nasilje u porodici i bankrot. Što se zdravstvenih poremećaja tiče ono se najčešće odražava i na partnera, a javlja se anksioznost, depresija, nesanica, poremećaj varenja, miregna, poremećaji uzrokovani stresom, problemi sa stomakom i suicidne pomisli.
Prema tome, ako ponašanje kao što je kockanje može da prerste u potpunu zavisnost, ne postoji ni jedan teoretski razlog zbog čega ljudi ne bi postali zavisni od aktivnosti kao što je igranje video igara, posla ili fizičke aktivnosti.
Istraživači su primetili da tokom procesa odvikavanja kod kockara se javlja minimum jedan fizički simptom poput: nesanice, glavobolje, gibitka apetita, fizičke slabosti, ubrzanog rada srca, bola u mišićima, otežanog disanja i jeze. U stvari kod ovakvih ovisnika fizički simptomi daleko izraženiji nego kod zavisnika narkotika.
Bihevijoralna zavinost je opasna koliko i ona od narkotika.

NAJVAŽNIJE OD SVEGA
Sada dolazimo do najvažnijeg pitanja... kada zdrav entuzijazam postaje zavisnost?
Zdrav entuzijazam i interesovanje ne znači odmah i zavisnost, glavna razlika između ova dva je u tome što prva obogaćuje život, a drugi ga osiromašuje. Da bi se bilo koje ponašanje smatralo zavisnošću ono mora da izaziva sprecifične posledice, na primer da postane centralno dešavanje u nečijem životu ili da značajno utiče na raspoloženje. Takođe, vremenom će osobi trebati da se bavi ovom aktivnošću sve više vremena kako bi ponovo osetila lučenje adrenalina i endorfina, a ukoliko je onemugućen da to realizuje počeće da se javljaju fizički i psihološki simptomi apstinencije. Ovo može da dovede do raznih konflikata na ličnom i poslovnom polju.
Razvijanje same zavinosti - bilo da je hemijska ili bihevijoralna-je kompleksno. Zavisno ponašanje se razvija kao posledica nečije biološke predispozicije, socijalnog okruženja u kom su odrasli, psihološke građe - kao što su karakterne crte, ponašanje, očekivanja i ubeđenja. Mnoge bihevijoralne zavisnosti su skrivene, za razliku od na primer alkoholizma koji ne može da se prikrije, ovde nema saplitanja jezikom i posrtanja na poslu.