Pocetna » Zdravlje


Zimski sportovi: Sprečite povrede i prehladu.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 851
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-31


Rekreacija, posebno trening izdržljivosti na svežem vazduhu, jača imunitet, ali ako smo već prehlađeni, bavljenje sportom može i negativno da se odrazi na zdravstveno stanje. Ako se bavite zimskim sportovima poslušajte savete Ursule Karntaler, direktorke infekcijske prevencije u zdravstvenoj službi grada Beča.

Kada se odlučite za vrstu sporta – sankanje, klizanje, skijanje, nordijsko skijanje ili planinarenje, na početku odmora bi trebalo da se polako počne sa laganim pristupom, pogotovo ako niste pre toga trenirali. Važno je zagrevanje mišića pre sportske aktivnosti poput savijanja kolena ili kruženja ruku, jer se hladna muskulatura odražava na sporu koordinaciju i povećava opasnost od nezgoda. Vežbe istezanja se preporučuju pre svega nakon sporta kao "izvlačenje" iz sportske aktivnosti.
Svi ljubitelji sporta trebalo bi da obrate pažnju na povećan umor i popuštanje energije u kasnim popodnevnim satima, odn. i neposredno nakon ručka, jer neuočavanje umora takođe nosi sa sobom povećan rizik od nezgoda. Nikako ne bi trebalo da se konzumira alkohol. Pod uticajem alkohola se ne menjaju samo sposobnost reagovanja i samoprocena, nego se i muskulatura lakše ohladi, a time se sposobnost koordinacije pogoršava.
Zimski sportovi nisu toliko zabavni ako se stalno smrzavamo.
Optimalna odeća se sastoji iz više slojeva. Pritom bi trebalo obratiti pažnju na odeću koja diše, koja propušta znoj a drži toplotu. Posebno su na hladnoću osetljivi ruke i noge. Pre svega kod dece je bitan izbor odgovarajućih rukavica. Pancerice, klizaljke itd. ne bi trebalo da budu preuske, jer onda postoji opasnost od pritiskanja i osećaja teskobe koja brzo vodi do osećaja hladnoće. A osećaj hladnoće znači slabiju sposobnost koordinacije i povećani rizik od nezgoda.