Pocetna » Zanimljivosti


Život najbogatijih šeika: Kupuju avione kao da su igračke




  Ocenite članak: 0
pregleda: 791
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-20

Slike iz Život najbogatijih šeika: Kupuju avione kao da su igračke


Luksuzni avioni od kojih svaki košta najmanje 10 miliona dolara planuli su na aktuelnom “Dubai eršouu” koji se održava na međunarodnom aerodromu “Al Maktoum”.

Među kupcima prednjače šeici milijarderi kojima kupovina privatnog aviona predstavlja razbibrigu bez ozbiljnijih posledica po džep.

Šeik Hamdan bin Mubarak al Najan, ministar visokog obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata i vlasnik kompanije “Rojal džet”, prilikom posete “Dubai eršouu” napravio je porudžbinu koja obuhvata sedam velikih letelica, dva aviona srednje veličine i dva poslovna aviona.



Prema podacima Asocijacije poslovne avijacije Srednjeg istoka, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno drže oko 70 odsto tržišta privatnih aviona Srednjeg istoka i severne Afrike.

Osim nebom, šeici vole da krstare i morem, pa je tako princ Alvalid bin Talal Alsaud naručio jahtu “Nju Kingdom 5KR” dugačku 173 metra po ceni od 500 miliona dolara, a Mohamed bin Rašid al Maktoum već poseduje drugu po veličini jahtu na svetu “Dubai” od 162 metra, vrednu 300 miliona dolara.

Ako im plovidba dosadi, šeici mogu da prošetaju svojim luksuznim imanjima. Alvalid bin Talal Alsaud je u gradu Haj al Huda podigao palatu od 300 miliona dolara sa 317 soba, u kojoj žive njegove dve žene, a trenutno gradi i privatni zoo-vrt, prateći novu pomamu za lavovima kao statusnim simbolom.

Bizaran trend pokrenuo je bogataš iz Emirata Humaid Albukiaš, koji se putem interneta pohvalio da poseduje desetak zveri koje sam hrani.

I dok obični ljudi broje svaku paru, šeici bezbrižno prate kako im se novac sliva na račun, bilo da je u pitanju profit od nekretnina, rafinerija ili poljoprivrede.

Najbogatiji šeici

Al valid bin Talal
Saudijska Arabija; 20 milijardi dolara, zapretio tužbom časopisu „Forbs“ tvrdeći da je umanjio njegovo bogatstvo za 9,6 milijardi. Njegova holding kompanija bavi se trgovanjem na saudijskoj berzi.


Muhamed al Amudi
Saudijska Arabija; 13,5 milijardi dolara. Počeo je da investira u Švedskoj, ali se obogatio ulaganjem u građevinsku industriju u svojoj zemlji. Poseduje rafinerije u Maroku, Švedskoj i naftna nalazišta kod obala zapadne Afrike.


Mohamed bin Isa al Džaber
Saudijska Arabija; 7 milijardi dolara. Poseduje lanac luksuznih hotela u Evropi i Egiptu. Veliki je filantrop, a kao specijalni izaslanik Uneska organizovao je obnovu kulturne baštine Malija.


Sulejman al Radži
Saudijska Arabija, 6 milijardi dolara. U maju 2011. najavio je da najveći deo svog bogatstva poklanja u dobrotvorne svrhe. Ipak, i dalje je vlasnik 20 odsto akcija banke Al Radži, koju je osnovao s braćom.


Madžid al Futaim
Ujedinjeni Arapski Emirati; bogatstvo 3,6 milijardi dolara. Po celom Bliskom istoku ima 16 tržnih centara, sa 160 miliona kupaca godišnje. Poseduje i 11 hotela koje godišnje poseti više od milion gostiju.


IZVOR