Pocetna » Zdravlje


Znate li kako zaustaviti štucanje
  Ocenite članak: 0
pregleda: 448
Dodao/la: Mina
datum: 2011-11-20
Jedina stvar koja je više iritantna od štucanja je slušanje nekog kako štuca. Štucanje se javlja kada nam najmanje treba i vrlo često u nekim napetim situacijama. Zna da potraje dugo, a u tom slučaju je vrlo naporno.
Postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći kada štucate da se oslobodite ove napasti. Mnogi istraživači štucanja nude jednostavnih osam rješenja.

1. Uzmite med
Kada uzmete kašiku meda, vaša usta će biti puna slatkog okusa što može smiriti iziritirani vagus nerv. Ukoliko nešto slatko poput meda ne funkcioniše onda probajte nešto kiselkasto, na primjer limun.

2. Zadržite dah
Ovo je vjerovatno prvi korak koji uradite kada počnete štucati. Zadržite dah dokle god možete jer ovo način da se tijelo oslobodi ugljen dioksida.

3.Stavite prste u uši
Druga opcija bi bila da stavite prste na tačke iza vaših ušiju. Pritisak na te tačke će signalizirati da vaša dijafragma treba da se opusti i štucanje će prestati. Pokušavajte ovo dok vam ne uspije.

4. Isplazite jezik
Otvorite usta koliko možete i isplazite se. Ovo će olakšati disanje i olakšaće grčenje dijafragme koja uzrokuje štucanje.

5. Popijte čašu vode
Gutanje vode može uspješno zaustaviti štucanje.

6. Papirna vreća
Disanje u papirnu vrećicu će pokrenuti vašu potrebu da udišete dublje i tako šaljete signal svojoj dijafragmi da ste opušteni i da i dijafragma sad može da se opusti.

7. Istuširajte se hladnom vodom
Onog trenutka kada mislite da ste sve probali i da jednostavno ništa ne pomaže, otiđite pod hladan tuš. Šok koji će vaše tijelo preživiti, poremetiće štucanje i vi ćete opet normalno disati.

8. Golicajte nepce
Ponekad se čini blesavo, ali nekim ljudima je pomoglo. Probajte golicati nepce idući put kada vam se štuca.