Pocetna » Nauka


Zvijezda nalik Suncu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1025
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-01


Novopotvrđeni planet do sada je najmanji planet koji orbitira na tolikoj udaljenosti od svoje zvijezde. Ovo otkriće izvršeno je pomoću visoko rezolucijske optičke tehnologije u opservatoriju Gemini,2008.godine,
a ovi su rezultati objavljeni u časopisu Astrophysical Journal.
Bila su potrebna dodatna promatranja kako bi se potvrdilo da se radi o planetarnom sustavu i da se planet i zvijezda zaista kreću zajedno kroz Svemir. "2008. godine smo znali zasigurno samo da postoji ta mlada planetarna masa u blizini mlade zvijezde nalik Suncu", rekao je istraživač.
Ekstremna blizina ova dva tijela snažno je sugerirala da su oni povezani, a ne samo slučajno postavljeni blizu.
Planet težine otprilike osam Jupitera uočen je u orbiti zvijezde nalik Suncu. Planet je 300 puta udaljeniji od svoje zvijezde no Zemlja od Sunca.
"Naša nova promatranja odbacuju ovu mogućnost slučajne lokacije i stoga potvrđuju da su planet i zvijezda povezani međusobno", navodi se dalje. Kada ga je po prvi puta otkrio tim u opservatoriju Gemini u travnju 2008., ovo je tijelo postalo prvi poznati planet koji orbitira oko zvijezde nalik Suncu otkriven direktnim slikanjem.
U vrijeme otkrića tim je također pribavio i spektar planeta i mogao je odrediti mnoge njegove karakteristike koje su potvrđene u ovom novom radu.
"Gledajući unatrag, ovo čini naše prvotne podatke prvim spektrom potvrđenog egzoplaneta ikad", rekao je istraživač Lafrenière, dodajući da slike pokazuju vodenu paru, ugljikov monoksid i molekularni vodik u planetovoj atmosferi.