• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tehnicki deo » Internet » 100 win xp trikova
100 win xp trikova  Dejan222
poruka na forumu
3 11post # 1 | 2011-04-04 , 10:23 PM

Ima svega i svacega biggrin

Windows Tips&Tricks 1 - 20

Ukoliko se u tekstu pominje registry baza ili registry key i sl. njoj se može pristupiti kroz program RegEdit.exe (Start>Run... i ukucajte regedit ili regedit.exe. Kada jednom nađete vrednost, ime ili key koji ste tražili, kliknite na njega (da poplavi) i idite na File>Export... upišite neko ime po vašoj želji i kliknite na Save dugme. Ovim postupkom ste sačuvali deo registry baze koji modifikujete i možete ga vratiti kada duplo kliknete LMB na fajl koji ste napravili (sa Save dugmetom). Kreiranje stavke se vrši tako što se pronađe odgovarajuća vrednost (mesto na kome se nalazite vidite u Status Bar-u koja se nalazi u donjem delu regedit prozora. Ako se ne vidi uključite je pod View>Status Bar), i pod padajućim menijem Edit odaberite New a zatim i vrednost tj. vrstu koja je naznačena.

20. Kako obrisati fajl koji se ne može obrisati iz Windowsa

1. Otvorite komandni prompt. U Start>Run... kucajte cmd
2. U Start>Run.. kucajte taskmgr
3. Idite u Processes tab i nađite explorer.exe i ugasite ga (obeležite ga i kliknite na End Process)
4. Ostavite otvoren Task Manager i idite na prozor komandnog prompta. Idite do fajla koji niste mogli da obrišete koristeći komande cd za ulaz u direktorijum (cd progra~1 ili cd windows) i cd.. za izlazak iz direktorijuma (npr. ako smo u c:\windows\system32\ i otkucamo cd.., izaćićemo u c:\windows\ direktorijumu)

19. Sortirajte Start Menu i Favorites od A - Z

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
3. Da bi sortirali Favorites obrišite Favorites iz levog prozora.
4. Da bi sortirali Start Menu obrišite Start Menu2 iz levog prozora.
5. Restartujte računar i dobićete sortiran Start Menu i Favorites.

18. Uklonite Favorites iz Start Menija

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
3. Kreirajte novi DWORD stavku sa imenom "NoFavoritesMenu" i unesite vrednost "1".
4. Ukoliko ovo uradite pod HKEY_LOCAL_MACHINE umesto pod HKEY_CURRENT_USER Favorites meni u Start Meniju će se izgubiti za sve User-e tj korisnike.

17. Uklonite reklamni shortcut Links iz Favorites-a

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar
3. Nađite stavku "LinksFolderName" i vrednost prepravite tako da bude prazna.
4. Startujte IE i obrišite Links direktorijum iz Favorites-a. Ugasite IE i ponovo ga startujte i Links se više ne bi trebao pojavljivati.

16. Wallpaper jede memoriju. Koristi Active Desktop.

Pozadinska slika u normalnom tj. standardnom desktopu oduzima mnogo više memorije nego što je veličina slike. Kada Wallpaper mora da se pojavi na desktopu on se konvertuje u .bmp format tako da slika koja je bila 300 KB i .jpg formatu bude i do 4 MB u .bmp formatu. Koristeći Active Desktop, slika koju postavite kao pozadinu zauzima onoliko memorije kolika joj je veličina. Takođe možete koristiti i .gif slike i .gif animacije što je u standardnom desktopu nemoguće. Da bi aktivirali Active Desktop uradite sledeće:

1. Kliknite desnim mišem na desktop i odaberite Properties opciju a zatim selektujte Desktop tab.
2. Kliknite na Customize Desktop
3. Kliknite na Web tab i kliknite na New... Ukoliko Web tab ne postoji pogledajte Tips&Tricks broj 61. Podesite Active Desktop onako kako vi želite (dodatne opcije)
4. Pronađite direktorijum sa slikama i obeležite sliku koju hoćete da postavite na desktop.
5. Obratite pažnju na to da vam Lock Desktop Items bude neotkačen
6. Kliknite na OK pa na OK opet i sada možete da pomerate sliku gde god hoćete
7. Desnim mišom kliknite na desktop i odaberite opciju arrange icons by i čekirajte tj. otkačite opciju Lock Web Icons on Desktop.

To bi bilo to. Sada vam wallpapet troši manje memorije.

15. Isključite Windows-ov prikazivač Slika i Fax-ova

Windows u sebi ima integrisan alat za prikazivanje slika i Fax-ova koji ponekad može da nervira korisnike i da se nameće svojim startovanjem. Da bi ga isključili, možete ga odregistrovati komandom "regsvr32 /u shimgvw.dll" koji možete kucati u Start>Run... prozoru.

14. Isključite Thumbs.db - fajl za kešovanje slika

Thumbs.db služi da bi se kešovale male sličice u direktorijumima gde se nalaze slike ili video fajlovi. Na većini sistema se ne vide što ne znači na ne postoje. Iako opcija nije loša, Windows po slici potroši oko 2-4 KB što na oko 100 slika iznosi do 400 KB potrošenog prostora. Iako utrošak slobodnog prostora nije velik, Windows stalno pristupa ovom fajlu i modifikuje ga kad god uđete u direktorijum u kojem ima slika ili video fajlova. Svaki direktorijum koji u sebi ima bar jednu sliku a vi ste u njemu bili, verovatno ima taj fajl koji je skriven. Brisanjem slika iz direktorijuma, fajl Thumbs.db ne nestaje tj. ostaje u direktorijumu. Ovo je kako bespotrebno usporavanje računara tako i bespotrebno trošenje mesta. Da bi isključili kreiranje ovog fajla (pretpostavlja se da će Windows pri tom i obrisati već postojeće fajlove) uradite sledeće:

1. Idite na Run... i ukucajte gpedit.msc
2. Idite u User Configuration/Administrative Template/Windows Components/Windows Explorer
3. Duplo kliknite na stavku Turn off caching of thumbnail pictures i kada se prozor otvori odaberite opciju enable. Kliknite na Apply i na OK.

Ovo možete uraditi i ako odete na Control Panel>Folder Options>View i isključite stavku "Do not cache thumbnails". Ovim će se direktorijumi koji u sebi sadrže slike a koje gledate kao thumbnail sporije otvarati, ali kako postoje mnogo bolji programi za pregled slika i thumbnail-a (ACDSee ili IrfanView) gubitak je zanemarljiv.

13. Desktop ili direktorijum neće da zapamti podešavanja

1. Otvorite regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Program Manager\Restrictions
3. Nađite DWORD "NoSaveSettings" i podesite mu vrednost na "0".
4. Ukoliko stavka ne postoji, kreirajte je.

12. Uklanjanje verzije Windows-a sa desktopa

Ukoliko vam se pojavljuje verzija Windows-a na desktopu, možete je ukinuti ako uradite sledeće:

1. Otvorite regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop
3. Ukoliko postoji DWORD "PaintDesktopVersion" duplo kliknite na njega i promenite mu vrednost u "0" a ukoliko ne postoji napravite novi DWORD sa gornjim imenom i vrednošću.
4. Restartujte računar i verzija se više neće pojavljivati.

Ukoliko želite da uklonite verziju za sve korisnike umesto da pod 2. idete u naznačenu stavku idite u HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop

11. Automatsko otvaranje C: diska u Windows Explorer-u

Otvori mi C, bre. Nije mi jasno zbog čega je Micro$oft promenio automatsko otvaranje C: particije na disku. U Windows XP sistemu, startovanjem Windows Explorer-a više se ne otvara C: disk. Sada se otvara direktorijum My Documents. Kako ja u tom direktorijumu držim neke podatke kojima ne pristupam stalno, ova promena mi je donela gomilu frustracija.

Da bi ovo ispravili potrebno je u ikonici Windows Explorera promeniti parametre na sledeći način:

1. Kliknuti desnim dugmetom miša na ikonicu Windows Explorer i odabrati opciju Properties.
2. Pod target upišite (bez navodnika): "C:\WINDOWS\explorer.exe /n,/e,c:\".
3. Kliknite na dugme Apply i na dugme OK i proces je završen.

Ukoliko želite da otvorite D: particiju umesto "/e,C:" upišite "/e,D:".

10. Dodavanje ikona fajlova ili direktorijuma u START meni

Najlakši način u WinXP sistemu je da odete u C:\Documents and Settings\\Start Menu, gde predstavlja vaše korisničko ime. Na tom mestu možete raditi sve šta želite i dodavati nove ikone fajlova i direktorijuma na najlakši način. Takođe za ostale Windows sisteme važi slično pravilo. Pronađite direktorijum Start Menu koji se obično nalazi negde na C: disku (ili koristite Windows-ov Find (Search) da bi locirali direktorijum). Kada ga pronađete, uđite u njega i postavite ikonice koje želite.

Drugi način je da:
1. Napravite šortkat (shortcut ili prečicu) ikonu na vašem desktopu.
2. Uhvatite je desnim dugmetom miša i prenesite je na START meni. Sačekajte koju sekundu da se meni otvori.
3. Kada ste postavili ikonu na željeno mesto, ili direktno u START meniju ili negde u Programs maniju, pustite desnog miša i odaberite opciju Move Here da bi ikonicu premestili na to mesto ili Copy Here da bi napravili duplikat na tom mestu.

9. Promena registracionih parametara (ime i sl) u WinXP-u

1. Idite na Start>Run... i kucajte regedit.exe

2. Otvorite HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows NT\CurrentVersion.

3. Da biste promenili podatke RegisteredOrganization, RegisteredOwner i ProductId kliknite dupli LMB klik na bilo koju od ovih stavki i upišite vaše podatke.

Ovo ne manja registarski broj Windows-a niti menja podatke o registraciji u već instaliranim aplikacijama. Za svaku novu aplikaciju koju instalirate, ako promenite ove parametre, u poljima za ukucavanje ličnog imena i imena firme stajaće podaci koje ste ovde promenili (u protivnom bi se pojavili oni stari podaci).

8. Saveti za popravku CD/DVD diskova

Neverovatno ali istinito. Najjeftiniji način za popravku izgrebanih CD/DVD diskova je obična zubna pasta. Za najbolji učinak se preporučuje pasta koja služi za izbeljivanje zuba. Najbolje bi bilo da koristite mekanu krpu ili još bolje vatu za ovaj proces. Pastu treba utrljati od centra CD/DVD diska ka kraju tj. od rupe u centru ka krajnjim ivicama diska (krenuti iznutra završiti spolja) i to utrljavati u smeru suprotnom od smera okretanja diska.

Ukoliko se na disku nalaze veoma velike i duboke ogrebotine, možete probati da nabavite supstancu za poliranje stakala koje koriste optičari pri poliranju naočara. Trebali bi da odete u obližnju optiku i raspitate se o sličnoj supstanci.

Iako uspeh nije zagarantovan, uspeo sam da osposobim i spasim podatke sa oko 6 od 9 diskova koji su bili pokvareni i nečitljivi.

7. Isključivanje Windows tastera na tastaturi:

Isključuje taster koji se nalazi između CTRL i ALT na levoj strani tastature i isti taj taster na desnoj strani.

Pronađite i modifikujte dole navedene vrednosti pomoću regedit.exe. Ukoliko ime Scancode Map ne postoji, napravite ga i dodelite mu naznačenu vrednost. Ukoliko ime postoji, prepravite ga.

System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
Ime: Scancode Map
Tip: REG_BINARY (Binary Value)
Vrednost: 00 00 00 00 00 00 00 00 03 00 00 00 00 00 5B E0 00 00 5C E0 00 00 00 00

6. Isključivanje Windows-ovih hotkey kombinacija:

Omogućuje isključivanje prečica za pristup Start Meniju i prebacivanju aktivnih aplikacija.

Otvori RegEdit.exe (Start>Run...), Pronađi dole navedene vrednosti, a ukoliko ne postoji NoWinKeys napraviti ga i dodeliti mu navedene vrednosti. Restartuj Windows.

User Key: [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
Ime: NoWinKeys
Tip: REG_DWORD (DWORD Value)
Vrednost: (0 = disable restriction, 1 = enable restriction)

5.Pravljenje toolbar-a od bilo kog direktorijuma:

Napraviti novi direktorijum na desktopu i u njega ubaciti sve ikonice i šortkate koje želite da imate u toolbar-u ili koristiti bilo koji postojeći direktorijum na računaru koji sadrži ikonice ili šortkate. LMB miša preneti direktorijum od kog se želi napraviti toolbar ili sa desktopa ili iz windows explorera u neki ugao dektop-a.

4. Spajanje dva računara preko modema:

I) Idite u Control Panel i nađite Network Connections,
II) Idite na File i odaberite New Connection i kliknite na Next u prozoru koji se otvorio,
III) Odaberite Set up an advanced connection i kliknite na Next,
IV) Odaberite opciju Accept Incoming connection i kliknite na Next,
V) Odaberite uređaj preko koga će te se spajati (obično modem) i kliknite na Next,
VI) Odaberite Allow virtual private connection i kliknite na Next,
VII) Odaberite opciju (dugme) Add... i u User name i Password upišite "gost" (bez navodnika) i kliknite na Next,
VIII) U ovom prozoru ne dirajte ništa, tj. provrite da li je uključen Internet Protocol i ako nije uključite ga. Kliknite na Next, a zatim i na Finish.

U Network Connections prozoru će vam se pojaviti nova konekcija pod nazivom Incoming Connections. Dupli LMB na nju otvara prozor sa uređajima koje će ova konekcija koristiti. Kad ne želite da se modem sam javlja kada zazvoni telefon isključite sve uređaje (preporučljivo) i uključujte ih samo kada očekujete da će vas nazvati neko sa drugog računara.

IX) Idite na File i na opciju New Connection i kliknite na Next,
X) Odaberite Connect to Internet i onda na Next,
XI) Odaberite Setup my connection manually i na Next,
XII) Odaberite Connect using a dial-up modem,
XIII) Upišite ime konekcije i klik na Next, Broj telefona i klik na Next, Upišite "gost" u username i password i klik na Next, Uključi opciju Add a shortcut... i klikni na Finish.

Posle ovoga treba aktivirati napravljenu konekciju na računaru koji zove (kao da se zove internet provajder - isti je postupak) a na drugom računaru se treba obeležiti i aktivirati uređaj koju će da primi poziv.

3. Promenite veličinu prozora Internet Explorera na najbrži mogući način

Ovaj tip ili bolje rečeno programčić je namenjen onima koji koriste rezoluciju 800x600 ili veću

Program menja veličinu prozora IE iz odoka napravljene u njegovu stvarnu veličinu

Program se može i izmeniti, ali se to preporučuje samo naprednijim korisnicima Windowsa jer zahteva prepravljanje registry baze

Download program ResizeIE

2. DarkStone, Quake,... igranje preko modema

Intro: Ovo je moguće uraditi na bilo koja dva kompjutera sa operativnim sistemom Windows98. Moguće je i na Win 95\97 platformama ali nisam siguran kako instalirati potrebne programe. Uglavnom provereno radi na kompjuterima od kojih jedan ima Windows 98 OS.

Pre svega morate odrediti WORKGROUP i IME vaših računara

1. Idite u "My Computer>Control Panel" i startujte "Network"
2. Mišem kliknite na natpis "Identification"
3. Pod "Computer Name" stavite svoje ime, nadimak i dr.
4. Pod "Workgroup" je važno da stavite istu stvar. Npr. ime vaše igračke grupe, kompanije, firme, itd...
5. Pod "Computer Description" unesite podatke o vašem kompjuteru
6. Kliknite na "OK" i restartujte računar

Program za SERVER:

1. Idite u "My Computer>Control Panel" i startujte "Add\Remove Programs"
2. Mišem kliknite na natpis "Windows Setup"
3. Mišem kliknite na "Communications" a zatim na "Details..."(u donjem delu prozora)
4. Pronađite "Dial-Up Server" i proverite da li je instaliran(ako je kutijica ispred njega otkačena onda je instaliran.U tom slučaju prekinite instalaciju kliktanjem na "Cancel")
5. Ako kutijica ispred "Dial-Up Server" nije otkačena, otkačite je(kliknite na nju) i završite instalaciju dodatka kliktanjem na "Ok". posle ovoga će te možda morati da restartujete sistem.Pre toga možete ugasiti "Control Panel" prozor.
6. Kada se Windows restartuje ponovo otvorite prozor "My Computer"
7. Otvorite prozor "Dial-Up Networking"
8. Pod drop-down menijem "Connections" nađite "Dial-Up Server" i startujte ga.
9. Pojaviće vam se prozor sa nekoliko opcija.
10. Prva stvar koju treba uraditi je da se odredi tip servera.
11. Mišem kliknite na "Server Type..."
12. Obavezno odaberite "PPP: Internet, Windows NT Server, Windows 98" i otkačite kutijicu ispred "Enable software compression", dok kutijicu ispred "Require encrypted password" ostavite praznu ili je ako je otkačena deselektujte. Kliknite na "OK".
13. U vrhu prozora vidite dve opcije i to: "No caller access" koja je selektovana, i "Allow caller acces" koja nije.
14. Kliknite na kružić ispred "Allow caller access" i otvoriće vam se opcija "Change Password..." koja vam nije potrebna pa je nemojte dirati.
15. Sada možete da kliknete na "OK" i da čekate da budete pozvani (prozor "Dial-Up Server" će se zatvoriti a može se pozvati iz "System Tray"-a koji se nalazi u desnom uglu "START" menija). U slučaju da kliknete na "Apply" prozor "Dial-Up Server se neće zatvoriti i vi će te moći videti ko se konektovao i kada.

Napomena: Potrebno je da samo jedan od dvojice korisnika uradi gore navedeni postupak, da bi se mogle igrati igre a i koristiti ostali Network programi. Takođe oba korisnika mogu uraditi gore navedeni postupak radi smanjenja telefonskog računa. Ukoliko jedan korisnik nema instaliran "Dial-Up Server" ili ga ne može instalirati, ovaj drugi uvek mora biti server.

Postupak za spajanje:
(Radi ga onaj koji naziva, onaj koji nema "Dial-Up Server" ili obojica radi smanjenja telefonskog računa)

1. U prozoru "Dial-Up Networking" napravite novu konekciju (npr. Drugar)
2. Konfigurišite je kao i konekciju za Eu-Net s tim da nepišete Eu-Netov DNS već stavite na Dinamic

Provera IP adrese:

Kada ste se uspešno spojili potrebno je da saznate vaše IP adrese radi mogućnosti konektovanja igara i programa.

1. Pod "START" menijem kliknite na "RUN..."
2. Otkucajte "winipcfg" bez navodnika i kliknite "OK"
3. Kada sa program startuje, kliknite mišem na "Renew All" u donjem delu prozora.
4. Pogledajte šta piše u pravougaoniku ispred koga je napisano "IP Address"
5. To je vaša IP adresa(npr. xxx.xxx.xxx.1 ili xxx.xxx.xxx.2)

Napomena: Potrebno je obratiti pažnju na zadnji broj u nizu. IP adresa onog ko je server ce uvek imati "1" na kraju a kod onog koji poziva biće "2". Tako da ako Mile zove Peru, a Mile vidi da je njegova IP adresa 123.123.123.2 onda je Perina adresa 123.123.123.1

Za komunikaciju možete koristiti WinPopup ili NetMeeting. Ja preporučujem NetMeeting koji ima CHAT opciju, kao i opciju za slanje fajlova. Kada startujete NetMeeting na crnom prostoru otkucajte IP adresu sagovornika i mišem kliknite na žuti telefončić. Posle toga kliknite na oblačić u donjem delu prozora i spremi ste za CHAT.

1. Savršena optimizacija HardDiska

Ova procedura bi trebala da radi na svim Windows operativnim sistemima, ali je proverena samo na Win98.

1. Startujte notepad i učitajte fajl System.ini
2. Pod [boot] sekcijom promenite "shell=explorer.exe" u "shell=defrag.exe" i posle toga rebutujete.
3. Kada se startuje Windows učitaće se jedino Disk Defragmenter. Optimizujte HD i ponovo rebutujte.
4. Pre nego što Windows počne sa startovanjem pritisnite F8 i izaberite "Command Prompt Only" i otkucajte "edit system.ini"(bez navodnika) i pod [boot] sekcijom promenite "shell=defrag.exe" u "shell=explorer.exe" i još jednom rebutujte.
5. HD vam je savršeno optimizovan. Uživajte !!!

Added (2011-04-04, 9:20 PM)
---------------------------------------------
Windows Tips&Tricks 21 - 40

Ukoliko se u tekstu pominje registry baza ili registry key i sl. njoj se može pristupiti kroz program RegEdit.exe (Start>Run... i ukucajte regedit ili regedit.exe. Kada jednom nađete vrednost, ime ili key koji ste tražili, kliknite na njega (da poplavi) i idite na File>Export... upišite neko ime po vašoj želji i kliknite na Save dugme. Ovim postupkom ste sačuvali deo registry baze koji modifikujete i možete ga vratiti kada duplo kliknete LMB na fajl koji ste napravili (sa Save dugmetom). Kreiranje stavke se vrši tako što se pronađe odgovarajuća vrednost (mesto na kome se nalazite vidite u Status Bar-u koja se nalazi u donjem delu regedit prozora. Ako se ne vidi uključite je pod View>Status Bar), i pod padajućim menijem Edit odaberite New a zatim i vrednost tj. vrstu koja je naznačena.

40. Isključite ZIP Folders opciju Windows-a

Isključite opciju u Windowsu koja vam pokazuje zip fajlove kao direktorijume.

1. Idite na Start>Run... i ukucajte cmd
2. Kada vam se otvori DOS prompt kucajte REGSVR32 /U ZIPFLDR.DLL
3. Restartujte računar.

Ukoliko želite da uključite opciju ponovite proces pod 1. i u DOS prozoru kucajte REGSVR32 ZIPFLDR.DLL. Restartujte računar.

39. Dodajte Copy To i Move To Windows Explorer-u

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers
3. Desno kliknite na ContextMenuHandlers i odaberite New pa zatim Key
4. Dodelite mu ime Copy To. Ponovite postupak i dodelite mu ime Move To.
5. Promenite (Default) string value za Copy To key u {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}
6. Promenite (Default) string value za Move To key u {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}
7. Restartujte računar i otvorite Windows Explorer. Kliknite na neki fajl ili direktorijum i imaćete dve nove opcije.

38. Kreirajte butabilni CD-ROM disk (boot cd)

Za ovaj postupak vam preporučujem da koristite RW disk kako ne bi uništavali CD diskove ako procedura ne uspe iz prve. Kada ste uspeli da kreirate butabilni CD na RW mediju i kada ste ga proverili, ponovite proceduru na običnom CD-u i odradite celu proceduru uključujući i ubacivanje vaših fajlova.

1. Morate naći fajl koji ima mogućnost da osposobi CD disk da bube butabilan. Pokušajte na sajtu Bootdisk.Com Takođe skinite fajl http://home.online.no/~msols/bootfiles.zip (za pravljenje WinXP boot diska). Nero u sebi ima image (sliku) butabilne diskete koju možete uspešno koristiti.
2. Skinite odgovarajući fajl i otpakujte ga u privremeni direktorijum ili ga prebacite u .ima format koristeći WinImage program ukoliko ste skinuli fajl sa BootDisk.com sajta. Alternativno, koristite .ima fajl koji se nalazi u NERO direktorijumu.
3. Startujte Nero program. Idite na File>New... Ukoliko se pojavi Wizard isključite ga pomoću Close Wizard dugmeta.
4. Odaberite CD-ROM (BOOT)
5. Idite na Boot tab i odaberite Image file u delu Source of boot image data. Za image fajl odaberite fajl koji ste pripremili, Nerov fajl ili fajl sa sajta BootDisk.com. Pod File of type namestite All Files (*.*).
6. Čekirajte Enable Expert Settings
7. Pod Kind of emulation: podesite No Emulation
8. Pod Boot message upišite Microsoft Windows XP SP1a
9. OBAVEZNO pod Load segment of sectors (hex!): upišite 07C0
10. OBAVEZNO pod Number of loaded sectors: upišite 4
11. Idite na ISO tab.
12. Pod File-/Directory name length namestite ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)
13. Pod Format namestite Mode 1
14. Pod Character Set namestite ISO 9660
15. Čekirajte Joliet
16. Pod Relax ISO Restrictions čekirajte sve stavke
17. Idite na Lable tab
18. Selektujte ISO9660 u padajućem meniju
19. Čekirajte Also use the ISO9660 text for Joliet
20. Idite na Dates tab i namestite Use the date and time from the original file
21. Idite na Burn (Write) tab
22. Čekirajte Write i Finalize CD (No further writing possible!)
23. Podesite Write Method na Track-At-Once
24. Isključite, ako je uključen Virus check
25. Kliknite na New
32. U File Browser prozoru nađite sadržaj koji hoćete da prebacite na disku i prebacite ih u ISO1 prozor. Fajlovi koji se nalaze na boot disketi ne trebate prebacivati.
33. Kliknite na Write (Burn) dugme i kliknite na Write (Burn) u tom prozoru.
34. Kada se proces završi ugasite Nero i pokušajte da butujete računar sa napravljenog CD diska

37. Napravite instalacioni Windows XP SP1a CD

Ovaj proces se zove slipstiming (slipstreaming). Omogućava vam da napravite instalacioni CD Windowsa XP na kom se ujedno nalazi i SP1a (service pack 1a). Ovo je izuzetno korisno ukoliko često reinstalirate sistem, ili ne želite da se zamajavate oko ponovne instalacije SP1a. Takođe ovo je odličan način za bekapovanje vašeg originalnog Windows XP CD diska pri čemu mu dodajete service pack kako kasnije ne bi morali da ga posebni instalirate i time dodatno opteretite sistem. Ovo je savršeno i potpuno legalan proces i ne postoji mogućnost nikakvog narušavanja ničijih prava.

Za ovaj postupak vam je potrebno sledeće:
- Windows XP instalacioni CD
- Najnoviji SP (service pack). U ovom momentu SP1a
- butabilni fajl koji možete naći na sajtu Bootdisk.Com Skinite butabilni fajl za Win XP\2K.
- Prazan CD disk (još bolje RW radi provere i da ne bi uništili CD ukoliko nešto ne proradi)
- Nero Burning Rom(e) program
- CD-R ili CD-RW uređaj.
1. Napravite na C: disku direktorijum XP i u njemu sledeće direktorijume CD-ROOT, XP-BOOT, i XP-SP1
2. Prekopirajte ceo sadržaj Windows XP instalacionog CD-a u direktorijum CD-ROOT
3. Prekopirajte Service Pack (sp1a) fajl u direktorijum C:\XP
4. Preimenujte Service Pack (sp1a) fajl u XP-SP1.EXE
5. Idite na Start>Run... i ukucajte sledeće C:\XP\XP-SP1.EXE -U -X:C:\XP\XP-SP1. Ovim ste otpakovali SP1.
6. Idite na Start>Run... i ukucajte sledeće C:\XP\XP-SP1\UPDATE\UPDATE.EXE -S:C:\XP\CD-ROOT. Ovim ste pokrenuli update (nadogradnju) Originalne verzije Windowsa na SP1a verziju što nam je i bio cilj. Sačekajte neko vreme i proces će se završiti, nadamo se uspešno. Ukoliko nešto nije u redu, proverite da li ste sve dobro kucali.
7. Startujte Nero program. Idite na File>New... Ukoliko se pojavi Wizard isključite ga pomoću Close Wizard dugmeta.
8. Odaberite CD-ROM (BOOT)
9. Idite na Boot tab i odaberite Image file u delu Source of boot image data. Za image fajl odaberite fajl koji ste skinuli sa interneta i koji ste otpakovali u XP-BOOT direktorijum. Pod File of type namestite All Files (*.*). Fajl koji tražimo se verovatno naziva boot.bin
10. Čekirajte Enable Expert Settings
11. Pod Kind of emulation: podesite No Emulation
12. Pod Boot message upišite Microsoft Windows XP SP1a
13. OBAVEZNO pod Load segment of sectors (hex!): upišite 07C0
14. OBAVEZNO pod Number of loaded sectors: upišite 4
15. Idite na ISO tab.
16. Pod File-/Directory name length namestite ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)
17. Pod Format namestite Mode 1
18. Pod Character Set namestite ISO 9660
19. Čekirajte Joliet
20. Pod Relax ISO Restrictions čekirajte sve stavke
21. Idite na Lable tab
22. Selektujte ISO9660 u padajućem meniju
23. Pod Volume Label, System Identifier, Volume Set i Application upišite WINXP_SP1_EN
24. Pod Publisher i Data Preparer upišite MICROSOFT_CORPORATION
25. Čekirajte Also use the ISO9660 text for Joliet
26. Idite na Dates tab i namestite Use the date and time from the original file
27. Idite na Burn (Write) tab
28. Čekirajte Write i Finalize CD (No further writing possible!)
29. Podesite Write Method na Track-At-Once
30. Isključite, ako je uključen Virus check
31. Kliknite na New
32. U File Browser prozoru nađite direktorijum C:\XP\CD-ROOT i sav njegov sadržaj prebacite u ISO1 prozor
33. Kliknite na Write (Burn) dugme i kliknite na Write (Burn) u tom prozoru.
34. Kada se proces završi ugasite Nero i pokušajte da butujete računar sa napravljenog CD diska

36. System Restore zauzima mnogo HDD prostora

Windows XP ima odličnu opciju da snimi sliku sistema kako bi se ovaj, u slučaju nege greške, mogao vratiti na pređašnje stanje u kome je radio bez problema. Iako odlična opcija za početnike i one koji stalno modifikuju sistem, opcija je suvišna profesionalcima i onima koji dobro poznaju windows operativni sistem. Bez obzira na nivo poznavanja sistema, System Restore praktično jede prostor na HDD-u, jer periodično pravi backup systema. To ponekad dovodi do usporenja u radu, a zbog neograničene mogućnosti bekapa i velikog potrošenog mesta na HDD-u. Ukoliko želite da imate koliku toliku sigurnost i ostavite uključen System Restore, ograničite u prostor za bekapovanje. Ovo neće uticati na kvalitet bekapa, već će umesto da pravi i čuva 10 bekapa na sistemu, čuvati samo 2 ili 3 što je i više nego dovoljno. Ovi iskusniji ili oni koji imaju neki drugi vid bekapa sistema (Norton Ghost npr.) mogu i da isključe ovu opciju. System Restore se podešava na sledeći način (Ukoliko želite da isključite System restore pročitajte samo stavke 1 i 2. Ukoliko želite da ograničite prostor koji backup zauzima preskočite stavku 2.):

1. Idite na Start>Programs>Accessories>System Tools>System Restore
2. Da bi ga isključili čekirajte opciju "Turn off System Restore on all drives". Kliknite na Apply, pa na OK. Restartujte sistem.
3. Da bi mu ograničili prostor koji će bekap zauzimati, odčekirajte opciju "Turn off System Restore on all drives" ukoliko je čekirana i kliknite na Apply. Ukoliko nije čekirana kliknite na drajv za koji hoćete da podesite System Restore prostor i kliknite na Settings.
4. Neka normalna i pristojna veličina koja je sasvim dovoljna je 500 MB, pa je pomoću slajdera i podesite. Kada ste podesili slajder na odgovarajuću vrednost kliknite na OK.
5. Isti postupak uradite i za druge drajvove ako ih imate (ukoliko imate više particija).
6. Kada ste sve podesili kliknite na Apply pa na OK i restartujte sistem.

35. Ubrzajte start posle pada sistema

Svaki put kada se Windows XP zamrzne ili na drugi način ugasi zbog bilo kakve greške, on vrši dump memorije radi dijagnoze i utvrđivanja pada sistema. Ukoliko imate mnogo memorije dump može da traje vrlo dugo. Podesite par opcija i rešite se sličnih problema.

1. Idite na Start>Settings>Control Panel
2. Kliknite na System ikonicu duplim klikom
3. Odaberite tab Advanced
4. Pod delom Startup and Recovery kliknite na Settings
5. Pod System failure isključite Automatic Restart. Ostale dve opcije ostavite čekirane a ako nisu čekirajte ih
6. Pod Write debugging information postoji padajući meni u kome možete odabrati četiri opcije. Odaberite Small memory dump (64 KB) na taj način što će te da kliknete na malu strelicu koja pokazuje na dole i odabrati navedenu opciju.
7. Kliknite na OK i opet na OK. Pogasite sve prozore a zatim restartujte računar.

34. Isključite hibernaciju i oslobodite mesto na HDD-u i ...

Windows XP po defaultu ima uključenu hibernaciju koja služi da bi računar ostao u aktivnom stanju tj. u stanju kom je bio pre hibernacije. Time Windows sav sadržaj memorije kopira na HDD i podiže ga pri podizanju računara iz stanja hibernacije. Fajl je veličine vaše memorije tj. ako imate 512 MB memorije toliki će biti i hibernacioni fajl, a ako imate 2 GB memorije... pa fajl hibernacije će biti mnogo velik. Pored toga ponekad računar sam od sebe ulazi u stanje hibernacije što može poprilično da iritira. Isključite hibernaciju na sledeći način:
1. Idite na Start>Settings>Control Panel>Power Options
2. Kliknite na Hibernate tab i isključite (dečekirajte) "Enable Hibernation"
3. Kliknite na OK i restartujte računar.

33. Isključite recent documents history

1. Idite na Start>Run... i kucajte gpedit.msc
2. Idite na User Configuration - Administrative Templates - Start Menu and Taskbar
3. Duplo kliknite na "Do not keep history of recently opened documents"
4. Odaberite Enabled i kliknite na Apply i na OK. Pogasite sve prozore i restartujte računar.

32. Isključite Windows Messenger na xxx-ti način

1. Startujte Windows Explorer
2. Idite u C:\Program Files\Messenger
3. Preimenujte direktorijum Messenger u npr. Messenger_isključen ili Messenger2
NAPOMENA: Ovaj tweak ne usporava niti na bilo koji način utiče na rad Outlook-a.
NAPOMENA 2: Uklanjanje Windows Messenger-a će onemogućiti pravilan rad i može ugroziti kompletan rad remote assistance-a, whiteboard-a i application sharing-a.

31. Vratite sortiranje u Windows Exploreru u normalu

Posle instalacije Windows XP SP1 service pack dodatka, sortiranje u Windows Exploreru je postalo vrlo čudno. Dok je ranije Windows sortirao određene fajlove i direktorijume na određen način, sa SP1 je sve postalo obrnuto.

Windows sortiranje direktorijuma
pre SP1 instalacije posle SP1
0
00
000
0000
00000 00000
0000
000
00
0

Da bi vratili sortiranje u pređašnje stanje, uradite sledeće:

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer.
3. Ukoliko pod Policies ne možete da nađete Explorer stavku napravite novi KEY i dajte mu ime Explorer pa će vam se u Policies pojaviti još jedna stavka i imaće ikonicu kao direktorijum. Kliknite na Explorer da poplavi i nastavite na sledeću tačku. Ukoliko pod policies stavka Explorer postoji nije potrebno praviti novi key.
3. Nađite stavku "NoStrCmpLogical" a ako ne postoji napravite novi DWORD sa navedenim imenom
4. Unesite vrednost "1" da bi podesili metod sortiranja koji je karakterističan za Windows 2000 tj. za Windows XP pre instalacije SP1 dodatka.
NAPOMENA: Ovaj postupak radi samo ukoliko ste instalirali SP1.

30. Povećajte sitne fontove na web stranicama

1. Držite pritisnut taster CTRL na vašoj tastaturi. Dok je taster pritisnut upotrebite točkić vašeg miša da povećate i smanjite fontove.

29. Isključite Web Content u Exploreru i Desktopu

Pored toga što isključuje Web Content, takođe i uklanja "Desktop" tab iz Display Properties-a. Ukoliko niste u mogućnosti da uključite Active Desktop, uključite ovu opciju.

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
3. Pronađite stavku "ClassicShell" a ako je nema napravite novi DWORD sa navedenim imenom
4. Unesite vrednost "0" ako hoćete da uključite Web Content, a "1" ako hoćete da ga isključite
5. Restartujte Windows.

28. Isključite Task Scheduler startovanje iz IE-a

Windows Explorer 6.0 i kasniji startuju Task Scheduler kad god se spajaju na neki server. Ovo rezultuje u usporenom surfovanju. Ovo se isključuje na sledeći način:

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/ CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace
3. Nađite stavku u levom prozoru {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} i izbrišite je (obeležite je da poplavi i pritisnite taster Delete na tastaturi)
4. Restartujte Windows.

27. Isključite dosadni Script Debuging i Error prozore

1. Startujte Internet Explorer
2. Otvorite padajući meni Tools i odaberite opciju Internet Options. Kliknite na Advanced tab.
3. Nađite stavku "Disable Script Debugging" i čekirajte je.
4. Nađite stavku "Display a notification about every script error" i isključite je (dečekirajte je).
5. Restartujte računar i dosadni prozori bi trebalo da nestanu.

26. Povećajte privatnost brisanjem Temp fajlova iz IE-a

1. Otvorite Internet Explorer i idite na Help>About. Proverite da li vam je verzija IE 6.0 ili veća. Ako jeste nastavite, a ako nije onda navedena opcija nije implementirana u vašu verziju IE-a.
2. Idite na Tools padajući meni u IE-u i odaberite Internet Options. Kliknite na advanced tab.
3. U delu Security pronađite Empty Temporary internet files folder when browser is closed stavku i čekirajte je.
4. Restartujte računar i posle svakog gašenja Internet Explorera sadržaj privremenih internet fajlova (Temporary Internet Files) tj. direktorijuma sa skinutim stranicama, slikama i ostalim sadržajem će biti izbrisan.

25. Povećajte Keep-Alive Time-Out radi sigurnije konekcije

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings
3. Nađite stavku "KeepAliveTimeout" a ako ne postoji napravite novi DWORD sa tim imenom
4. Unesite vrednost "120000".

24. Fat32 particija veća od 32GB na Windows XP-u

1. Nabavite Windows 98 butabilnu disketu
2. Podignite računar sa nje i startujte fdisk
3. Particionišite drajv kako god želite ali pazite da vam particija ne bude veća od 120GB
4. Windows 98 disketu ostavite u drajvu i restartujte računar i kada se računar podigne sa te diskete formatirajte drajv
5. Ubacite Windows XP butabilni CD i izbacite disketu. Restartujte računar i uđite u bios. U biosu namestite da se računar startuje sa CD uređaja (first boot device cd-rom). Snimite podešavanja i izađite iz biosa (save changes and exit).
6. Nastavite sa instalacijom windows XP sistema i kada vas windows pita na koju particiju da se instalira odaberite particiju koju ste upravo formatirali. Tada će vam se pojaviti nekoliko opcija i tu je potrebno odabrati poslednju opciju koja govori windowsu da se instalira na tom disku bez da pravi neke izmene.
7. Nastavite instalaciju Windows XP OS-a normalno i kada se instalacija završi imaćete Windows XP na Fat32 fajl sistemu.

23. Isključivanje Update Device Driver Wizard-a

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows NT\Driver Signing
3. Nađite stavku "NoDevMgrUpdate" a ako ne postoji napravite novi DWORD sa tim imenom
4. Unesite novu ili modifikujte postojeću vrednost na "1".

22. Isključivanje Windows-ove zaštite fajlova

Windows XP i Windows 2000 u sebi imaju zaštitu fajlova koja ponekad zna da pravi probleme tako što ne dozvoljava modifikaciju raznih fajlova uključujući i njihovo premeštanje, preimenovanje, brisanje i sl. Sledećim postupkom možete ukloniti tj. isključiti tu opciju. NAPOMENA: Ova procedura zahteva viši nivo poznavanja računara i autor ove stranice se ograđuje od bilo kakvih problema koji mogu nastati korišćenjem ovog opisa ili bilo kakvih gubitaka ili kvarova sistema. Sve radite na sopstveni rizik.

1. Ova procedura prepravljanje registry baze je izgleda isključena u Windows XP i Windows 2000 operativnom sistemu, ali je potrebna posle modifikacije sistemskog fajla. Na Win2K i Win2K SP1 registry procedura funkcioniše.
2. Startujte regedit
3. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
4. Pronađite "SFCDisable" a ukoliko ne postoji kreirajte novi DWORD sa navedenim imenom.
5. Vrednosti koje se mogu uneti su sledeće:
0 - da bi se opcija uključila
1 - opcija isključena, ali će pri startu sistema da iskoči upitnik da se opcija uključi
2 - opcija je isključena samo za sledeći start sistema, a posle toga se sama uključuje bez upitnika
4 - uključena, ali postoji upitnik da se isključi
ffffff9d - da se totalno isključi
6. Postavite vrednost koja odgovara vašoj želji. Da bi skroz isključili ovu opciju u vrednost (value) ukucajte ffffff9d.
7. restartujte sistem da bi podešavanja bila aktivirana.

U Windows XP i Windows 2000 SP2 je pre ovog registry tvika uraditi sledeće:

Windows XP

1. Otvorite Windows Explorer i idite u C:\WINDOWS\SYSTEM32 i nađite fajl SFC_OS.DLL
2. Obeležite ga (da poplavi) i pritisnite redom sledeću kombinaciju tastera na tastaturi CTRL+C a zatim CTRL+V i još jednom CTRL+V. Ovi ste napravili kopije ovog fajla koje se zovu Copy of SFC_OS.DLL i Copy (2) of SFC_OS.DLL.
3. Prekopirajte Copy (2) of SFC_OS.DLL u neki privremeni direktorijum npr. napravite direktorijum na C: disku C:\0\ i tu iskopirajte fajl.
4. Preimenujte Copy of SFC_OS.DLL u Copy of SFC_OS.DL_ da ga sistem ne bi učitavao na sledećem butu i time pravio probleme. Time ste sačuvali originalni fajl koji možete ponovo koristiti ako dođe do nekih neželjenih efekata.
5. Fajl Copy (2) of SFC_OS.DLL preimenujte u SFC_OS2.DLL i otvorite ga u nekom HEX editoru, npr WinHex ili nešto slično.
6. Za Windows XP bez SP1 (service pack 1) idite na offset 0000E2B8 (0E2B8h) i nađite vrednosti "8B" i "C6".
7. Za Windows XP sa SP1 (service pack 1) idite na offset 0000E3BB (0E3BBh) i nađite vrednosti "8B" i "C6".
NAPOMENA: Ukoliko niste našli ove vrednosti na naznačenom offsetu ne nastavljajte dalje i obrišite sve fajlove koje ste napravili a proceduru prekinite.
8. Vrednosti "8B" i "C6" zamenite sa "90" tako da umesto da piše "8BC6" piše "9090".
9. Idite na Start>Run... i kucajte cmd i kada vam se otvori komandni prozor kucajte cd c:\0\
10. U komandnom prozoru kucajte sledeće komande

copy c:\0\sfc_os2.dll c:\windows\system32\sfc_os.dll /y
copy c:\0\sfc_os2.dll c:\windows\system32\dllcache\sfc_os.dll /y

11. Ukoliko vam Windows zatraži CD kliknite na Cancel. Restartujte sistem i uradite registry tvik koji se nalazi na početku teksta. Restartujte računar i zaštita fajlova bi trebalo da je ukinuta. Sada vam se ne bi trebalo dešavati da ne možete da obrišete neki fajl.

Windows 2000 SP2

1. Otvorite Windows Explorer i idite u C:\WINNT\SYSTEM32 i nađite fajl SFC.DLL
2. Obeležite ga (da poplavi) i pritisnite redom sledeću kombinaciju tastera na tastaturi CTRL+C a zatim CTRL+V i još jednom CTRL+V. Ovi ste napravili kopije ovog fajla koje se zovu Copy of SFC.DLL i Copy (2) of SFC.DLL.
3. Prekopirajte Copy (2) of SFC.DLL u neki privremeni direktorijum npr. napravite direktorijum na C: disku C:\0\ i tu iskopirajte fajl.
4. Preimenujte Copy of SFC.DLL u Copy of SFC.DL_ da ga sistem ne bi učitavao na sledećem butu i time pravio probleme. Time ste sačuvali originalni fajl koji možete ponovo koristiti ako dođe do nekih neželjenih efekata.
5. Fajl Copy (2) of SFC.DLL preimenujte u SFC2.DLL i otvorite ga u nekom HEX editoru, npr WinHex ili nešto slično.
6. Idite na offset 00006211 (6211h) i nađite vrednosti "8B" i "C6".
NAPOMENA: Ukoliko niste našli ove vrednosti na naznačenom offsetu ne nastavljajte dalje i obrišite sve fajlove koje ste napravili a proceduru prekinite.
8. Vrednosti "8B" i "C6" zamenite sa "90" tako da umesto da piše "8BC6" piše "9090".
9. Idite na Start>Run... i kucajte cmd i kada vam se otvori komandni prozor kucajte cd c:\0\
10. U komandnom prozoru kucajte sledeće komande

copy c:\0\sfc2.dll c:\winnt\system32\sfc.dll /y
copy c:\0\sfc2.dll c:\winnt\system32\dllcache\sfc.dll /y

11. Ukoliko vam Windows zatraži CD kliknite na Cancel. Restartujte sistem i uradite registry tvik koji se nalazi na početku teksta. Restartujte računar i zaštita fajlova bi trebalo da je ukinuta. Sada vam se ne bi trebalo dešavati da ne možete da obrišete neki fajl.

21. Isključite prijavljivanje nedostatka mesta na HDD-u

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\
3. Ukoliko ne postoji napravite novu DWORD stavku sa imenom "NoLowDiskSpaceChecks" i dodelite joj vrednost "1" a ukoliko postoji promenite vrednost u "1".
4. Restartujte Windows i više nećete dobijati obaveštenja da imate malo mesta na Hard Disku.

Added (2011-04-04, 9:21 PM)
---------------------------------------------
Windows Tips&Tricks 41 - 60

Ukoliko se u tekstu pominje registry baza ili registry key i sl. njoj se može pristupiti kroz program RegEdit.exe (Start>Run... i ukucajte regedit ili regedit.exe. Kada jednom nađete vrednost, ime ili key koji ste tražili, kliknite na njega (da poplavi) i idite na File>Export... upišite neko ime po vašoj želji i kliknite na Save dugme. Ovim postupkom ste sačuvali deo registry baze koji modifikujete i možete ga vratiti kada duplo kliknete LMB na fajl koji ste napravili (sa Save dugmetom). Kreiranje stavke se vrši tako što se pronađe odgovarajuća vrednost (mesto na kome se nalazite vidite u Status Bar-u koja se nalazi u donjem delu regedit prozora. Ako se ne vidi uključite je pod View>Status Bar), i pod padajućim menijem Edit odaberite New a zatim i vrednost tj. vrstu koja je naznačena.

60. Pristupite podešavanju skrivenih opcija u Windows XP-u

1. Idite na Start>Run... i kucajte gpedit.msc
2. Pregledajte opcije i videćete mnogo opcija koje su dostupne samo kroz editovanje registry baze. Sada ih možete editovati vrlo lako.

59. Poboljšajte performanse isključivanjem prefetch opcije

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\
3. Nađite stavku EnablePrefetcher a ukoliko ne postoji napravite novi DWORD sa tim imenom. Vrednost podesite na 0.
4. Restartujte računar.

58. Poboljšajte performanse računara brisanjem prefetch fajlova

1. Startujte Windows Explorer
2. Idite u direktorijum C:\Windows\Prefetch tj. u Windowsov direktorijum gde se nalazi direktorijum Prefetch
3. Obeležite i obrišite sve fajlove u tom direktorijumu.
4. Restartujte računar

Ovaj postupak je potrebno raditi svaki mesec radi održavanja brzine sistema.

57. Podesite automatsko osvežavanje prozora

1. Startujte regedit
2. Idite na HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Update
3. Nađite stavku UpdateMode a ako ne postoji napravite novi DWORD sa tim imenom. Vrednost podesite na 0.
4. Restartujte računar.

56. Automatsko brisanje privremenog (TEMP) direktorijuma

1. Idite na Start>Run i kucajte gpedit.msc
2. Idite na Computer Configuration/Administrative Templates/Windows Components/Terminal Services/Temporary Folder
3. Kliknite desno dugme miša na Do Not Delete Temp Folder Upon Exit. Odaberite properties i namestite disable opciju.
4.Restartujte računar.

55. Uklonite MSN Messenger iz Outlook Express-a

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Outlook Express
3. Nađite stavku Hide Messenger a ako ne postoji napravite novi DWORD sa tim imenom. Vrednost promenite ili je podesite na 2.
4. Ugasite Outlook Express ukoliko je startovan. Ova promena će biti vidljiva kada startujete Outlook Express

54. Isključite (Uključite) Office XP-ov clipboard toolbar

1. Startujte Word
2. Idite na Tools padajući meni i odaberite Options
3. Idite na Edit tab i isključite Show Paste Options buttons i Show Insert Options buttons
4. Kliknite na OK i izađite iz Word-a. Kada ga opet startujete clip toolbar se više neće pojavljivati.

53. Naterajte Outlook XP da dozvoljava .exe fajlove u attachmentu

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security
3. Napravite novi STRING i dodelite mu ime Level1Remove
4. Duplo kliknite na novonapravljeni string i unesite mu vrednosti koje bi želeli da Outlook XP propušta. Ekstenzije se pišu bez tačke a odvajaju se sa ;. Npr. upišite exe;zip;rar i imaćete mogućnost slanja i primanja fajlova sa ovim ekstenzijama.

52. Isključite prijavljivanje bilo kakvih grešaka Office XP aplikacija

1. Startujte regedit
2. Potrebno je pronaći sledeće stavke ili ako ne postoje napraviti nove DWORD stavke sa sledećim imenima
- DWNeverUpload
- DWNoExternalURL
- DWNoFileCollection
- DWNoSecondLevelCollection
3. Ove navedene stavke potrebno je podesiti tako da im vrednost bude 1
4. Stavke moraju biti pronađene ili napravljene na dva mesta u registarskoj bazi, i to:
- HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Office\10.0\Common
- HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Office\10.0\Common

51. Ubrzajte prikaz ikona u My Network Places direktorijumu

1. Startujte Windows Explorer
2. Idite na Tools padajući meni i odaberite opciju Folder Options...
3. Idite na View tab
4. Pronađite opciju Automatically search for network folders and printers.
5. Ukoliko je uključena (čekirana) isključite je (dečekirajte), a ukoliko nije čekirana ostavite je tako.
6. Kliknite na OK i ugasite sve prozore koje ste otvarali prilikom ovog procesa

50. Povećajte DNS keš (Cache) i ubrzajte surfovanje

Iako Windows 2000 i XP imaju vrlo dobro podešen keš, ipak se performanse mogu popraviti sledećim postupkom

1. Idite na START>Run...
2. Ukucajte notepad.
3. Obeležite sledeći deo (od windows pa do 12d) i pritisnite CTRL+c kombinaciju tastera

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters]

"CacheHashTableBucketSize"=dword:00000001
"CacheHashTableSize"=dword:00000180
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000fa00
"MaxSOACacheEntr yTtlLimit"=dword:0000012d

4. Idite na prozor notepad programa i pritisnite CTRL+v
5. Fajl snimite negde na vaš HDD. Dodelite mu ime DNSpodesavanje.reg (mora imati ekstenziju .reg)
6. Startujte Windows Explorer i pronađite snimljeni fajl. Duplo kliknite na njega i prihvatite sve rikvestere (kliknite Yes na sve što iskoči)
7. Restartujte računar.

49. Optimizujte TCP/IP komunikaciju

Sa malom vrednošću TCP/IP komunikacije moguće je da nastanu zakašnjenja pri komunikaciji. Default (standardna) vrednost ovog parametra je 4356 bajtova. Parametar može imati vrednost od 512 do 65536 bajtova. Po nekim testovima (u zavisnosti od memorije) najbolja vrednost je 14596 bajtova.

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
3. Nađite stavku SizReqBuf i promenite joj vrednost u 14596. Ukoliko ne postoji, kreirajte novi DWORD i kucajte navedene vrednosti.
4. Restartujte računar

48. Uključite procesor vaše mrežne kartice

Ukoliko vaša mrežna kartica ima na sebi procesor koji je predviđen da preuzme deo rada i time oslobodi glavni procesor, ta opcija je po defaultu isključena. Uključite je na sledeći način

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
3. Pronađite stavku DisableTaskOffload i promenite joj vrednost u 0. Ukoliko ne postoji kreirajte novi DWORD sa i ukucajte navedene vrednosti
4. Restartujte računar

47. Podesite TCP/IP radi brže vremena odgovora

Standardna vrednost ove opcije je 3, što je ekvivalentno 90 sekundi ( 1 minut i 30 sekundi) za potrebno vreme odgovora. Ukoliko vrednost podesimo na 1, vreme odgovora je 18 sekundi.

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\TcpMaxCon
3. Pronađite stavku nectResponseRetransmissions i promenite vrednost u 1. Ukoliko stavka ne postoji, kreirajte novi DWORD i ukucajte navedeno ime i vrednost.
4. Restartujte računar.

46. Naterajte Search da pretražuje sve tipove fajlova

1. Startujte regedit
2. Idite na HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ContentIndex
3. Nađite stavku FilterFilesWithUnknownExtensions i duplo kliknite na nju. Promenite joj vrednost u 1.
5. Idite na Start>Search>All files and folders>More advanced options i čekirajte Search system folders i Search hidden files and folders

45. Pogledajte statistiku vašeg Windows XP Pro OS-a

1. Idite na Start>Run.. i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte systeminfo

44. Koristite Windows Update bez registracije Windowsa

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion
3. Napravite novu STRING i nazovite je RegDone. Za vrednost unesite 1. Ukoliko već postoji modifikujte vrednost da bude 1.
4. Proverite da li postoji HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Welcome\RegWiz i ako ga nema napravite ga.
5. Restartujte računar.

Ovim se ne preskače ili na bilo koji drugi način zaobilazi aktivacija Windows XP sistema. Ovo je samo za one koji ne žele da budu prijavljeni kao vlasnici Win XP-a.

43. Deinstalirajte Windows Messenger

1. Idite na Start>Run... i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove
3. Kada se proces završi restartujte računar

42. Deinstalirajte Windows Media Player 9

1. Idite na Start>Run... i kucajte cmd
2. U komandnom promptu kucajte rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection InstallWMP7 132 c:\windows\inf\wmp.inf
3. Kada se proces završi restartujte računar i instalirajte željenu verziju.

41. Isključite opciju rezanja CD diskova iz Explorera

1. Otvorite Windows Explorer
2. Desno kliknite na slovo koje predstavlja vaš rezač
3. Odaberite opciju Properties
4. Idite na Recording tab
5. Isključite Enable CD recording on this drive

Ukoliko vam ova opcija nije potrebna (rezanje cd diskova direktno iz Windows Explorer-a) možete, pored gore navedenog isključiti i service IMAPI CD-Burning COM Service koji se nalazi u Start>Settings>Control Panel, zatim na Administrative tools pa na services. Kliknite dupli klik na odgovarajuću service i odaberite disabled.

Added (2011-04-04, 9:23 PM)
---------------------------------------------
Windows Tips&Tricks 61 - 80

Ukoliko se u tekstu pominje registry baza ili registry key i sl. njoj se može pristupiti kroz program RegEdit.exe (Start>Run... i ukucajte regedit ili regedit.exe. Kada jednom nađete vrednost, ime ili key koji ste tražili, kliknite na njega (da poplavi) i idite na File>Export... upišite neko ime po vašoj želji i kliknite na Save dugme. Ovim postupkom ste sačuvali deo registry baze koji modifikujete i možete ga vratiti kada duplo kliknete LMB na fajl koji ste napravili (sa Save dugmetom). Kreiranje stavke se vrši tako što se pronađe odgovarajuća vrednost (mesto na kome se nalazite vidite u Status Bar-u koja se nalazi u donjem delu regedit prozora. Ako se ne vidi uključite je pod View>Status Bar), i pod padajućim menijem Edit odaberite New a zatim i vrednost tj. vrstu koja je naznačena.

80. Promenite boju pozadine pri Logon-u

1. Startujte regedit
2. Idite u HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Colors\ i pronađite stavku Background.
3. Kliknite na prazno mesto na desktopu i odaberite Properties. Kliknite na Apperance tab i zatim na Advanced dugme.
4. Kliknite na pozadinu (van svakog prozora i ako je niste menjali obično je tamno plava). Kliknite na Color 1 i odaberite Other...
5. Brojeve koje ste videli pod Background i regedit programu odgovaraju bojama pod Red, Green i Blue respektivno. Kada nađete boju koju želite, zapišite vrednosti. Idite u regedit i duplo kliknite na Background stavku. Upišite brojeve koje ste zapisali i kliknite na Apply (OK).
6. Zatvorite sve Display Properties prozore tako što će te kliknuti na Cancel a ne na OK. Na ovaj način nećete promeniti ništa na desktopu.
7. Restartujte računar. Pokušajte da se LogOff-ujete i vidite da li se boja promenila.

79. Windows ne može da nađe Rundll32.exe

Ukoliko dobijete poruku: "Windows cannot find C:\Windows\Rundll32.exe, make sure you typed the name correctly and try again.", moguće je da imate virus, da vam je Rundll32.exe pokvaren ili ne postoji. U tom slučaju uradite sledeće:

1. Startujte Windows command prompt. Idite na Start>Run... i kucajte cmd.exe. Ubacite Windows XP instalacioni CD disk.
2. Kucajte expand \i386\rundll32.ex_ %Systemroot%\rundll32.exe i pritisnite enter. je slovo vašeg CD uređaja npr. e: ili d: i potrebno ga je zameniti sa slovom drajva u kom se nalazi Windows XP instalacioni CD disk.
3. Restartujte računar.

78. Windows Explorer uspori s vremena na vreme

Ukoliko vam se dešava da Windows Explorer uspori rad, sporo otvara direktorijume i sporo čita diskove (CD ili HDD) uradite sledeće.

1. Startujte notepad. Idite na Start>Run... i kucajte notepad.exe
2. Obeležite sledeći tekst od Windows do 00000001

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace\{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}]

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer]
"NoFileFolderConnection"=dword:00000000

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"NoNetCrawling"=dword:00000001

Pritisnite CTRL+C kombinaciju tastera. Idite u notepad i pritisnite CTRL+V kombinaciju tastera na tastaturi.
3. Snimite fajl sa imenom npr. winexpslow.reg ili neko slično ime ali je važno da mu dodate .reg ekstenziju.
Pronađite snimljeni fajl u Windows Exploreru i duplo kliknite na njega da bi ga startovali.
4. Pojaviće vam se poruka koja glasi "Are you sure you .....". Kliknite na Yes.
5. Restartujte računar.

(Preuzeto iz The Tweaking Experience 2.0 help fajla)

77. Šta uraditi ako player ne pušta korektno vaše video fajlove

Ukoliko pri puštanju filmova, odnosno avi fajlova, dobijete poruku "File is corrupt. Seeking will be very slow.", prikaže vam se crni, sivi ili zeleni ekran a zvuk se u pozadini čuje, film ide normalno a zvuk se ne čuje i sl., sasvim sigurno imate problem sa kodecima a u retkim slučajevima i player-om. Moguće je da vam fali neko codec (u tom slučaju je potrebno instalirati taj kodek), da player nije ispravan (pronaći noviju ili stariju verziju), da DirectX ima problema sa AVI Splitter filterom (potrebno je reinstalirati DX). U ovom slučaju probajte da uradite sledeće:

1. Instalirajte sve potrebne kodeke. Najvažnije i najpotrebnije kodeke imate u sekciji Drivers & Codecs. Instalirajte ih sve i probajte da pustite film.
2. Instalirajte program GSpot (naći će te link u Korisni Programi) i ubacite fajl u njega. Kliknite na RENDER dugme koje se nalazi pri dnu ekrana programa. Ukoliko vam GSpot prijavi da je "Render failed", morate da vidite zbog čega film nije u mogućnosti da se pusti. Ukoliko kliknete na poruku "Render failed" otvoriće vam se prozor sa kratkim objašnjenjem šta nije u redu.
3. Ukoliko vam film ne radi i posle svega što ste pokušali, uradite sledeće. Pronađite program BSPlayer verziju 086.501(link do najnovije verzije je u sekciji Korisni Programi, a starije verzije možete naći pomoću nekog pretraživača kao npr. yahoo). Svaka novija verzija nema potrebne fajlove. Kada instalirate program (ili ga otpakujete) u njemu će te naći između ostalog fajlove ClearReg.exe i Unreg.bat. Startujte oba fajla. Kada završe sa operacijama, REINSTALIRAJTE DirectX. Ukoliko postoji novija verzija, nabavite je i instalirajte je ali bilo koja verzija može da posluži. Posle reinstalacije DX-a, restartujte računar. Startujte BSPlayer verziju 086.501 i iz njega pustite film. Ukoliko sve radi normalno, koristite ovaj player za puštanje filmova.
4. Pokušajte da instalirate i registrujete neki alternativni AVI Splitter filter. Jedna preporuka je Gabest's Avi Splitter Filter.

76. Kako popraviti Internet Explorer u WinXP OS-u.

Ponekad se dešava da se Internet Explorer pokvari tj. da se neki parametri ili fajlovi koje on koristi pokvare pa je potrebno reinstalirati Internet Explorer. Ukoliko imate posebnu instalaciju IE-a to nije problem, ali ukoliko je nemate možete je instalirati sa Windows XP instalacionog CD-a.

1. Idite na Start>Run... i kucajte cmd
2. Ubacite Windows XP instalacioni CD u CD uređaj.
3. u dos prozoru kucajte rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection DefaultInstall 132 %windir%\Inf\ie.inf
4. Pratite uputstva na ekranu.

75. Dugo startovanje Windowsa. Ubrzajte Windows boot.

Ukoliko vam se čini da se Windows XP dugo startuje, moguće je da mu smeta određeni program ili servis. Uradite sledeće:

1. Idite u Control Panel>Administrative Tools>Services
2. Pronađite Background Intelligent Transfer Service i isključite ga (stop) i podesite mu start opciju na Disabled.
3. Restartujte računar.

Ukoliko vam se i posle ovoga računar dugo startuje upotrebite program System Mechanic i isključite sve programe koji vam nisu neophodni a startuju se pri startu računara. Kao alternativu možete koristiti i mnogo jasniji i jednostavniji program koji se instalira kao cpl u kontrol panelu a čije je ime Startup Control Panel na sajtu Mike Lin's Home Page .

74. Isključite automatski restart računara

Windows se ponekad sam restartuje bez ikakvog razloga. To se dešava jer je uključena jedna opcija koja služi da bi se sistem i računar "spasili" od kvarova. Takođe opcija zna da nervira korisnike jer ne znaju zbog čega im se računar restartovao. Da bi sprečili automatski restart uradite sledeće:

1. Idite u Control Panel i startujte System panel
2. Kliknite na advanced tab i na Startup and Recovery Settings dugme
3. Isključite Automatically Restart u System Failure delu prozora.
4. Restartujte računar.

73. Ukoliko se Windows čudno ponaša, uradite sledeće...

Ukoliko se Windows počne ponašati vrlo čudno, dugo se startuje ili gasi, blokira programe pri radu (više nego obično) i sl. pokušajte neke od ovih saveta...

1. Skinite program koji proverava računar od programa koji se instaliraju sa interneta (poznati kao spyware i adware). Jedan od preporučenih bi bio Spybot - Search & Destroy (sajt: Patrick Kollas Webseite ). Instalirajte ga i proverite da li ima nove definicije programa (update opcija postoji u programu). Pokrenite proveru i ostavite ga da proveri ceo računar. Kada završi, imaćete listu svih stvari koje se nalaze na vašem računaru a koje su deklarisane kao neodgovarajuće, špijunske, reklamne i sl. Obrišite ih sve, ali imajte na umu da neki programi posle ovoga neće raditi (RadLite, DivX besplatni kodek ali samo za pakovanje video formata, dok će te bez problema moći gledati filmove i sl). Ovo nije nikakav problem jer programe uvek možete ponovo instalirati i poterati Spybot i videti koje programe on nalazi a vama su potrebni. Svaku definiciju možete isključiti iz pretrage unutar programa.
2. Proverite računar od virusa. Spojite se na internet i skinite najnoviji fajl sa definicijama virusa za vaš virus skener. Skenirajte prvo sistemsku particiju (najčešće C: particija tj. particija na kojoj se nalazi Windows ili WinNT direktorijum) i skenirajte je CELU tj. sve direktorijume na njoj. Ukoliko se pokaže da postoji virus, potražite na internetu način na koji se virus uklanja sa računara (pogledajte sajt Kaspersky Lab: Antivirus software ). Opciono proveriti i sve ostale particije (D:, itd...)
3. Upotrebite neki od programa za proveru računara kao npr. Fix-it utilities, System Mechanic, RegScrubXP ili kombinaciju pomenutih koju preporučujem (pogotovo kombinaciju prva dva). Startujte prvo System Mechanic i proverite vašu registry bazu (System tab opcija Clean system registry). Obrišite sve što vam je program predložio. Isto uradite i sa programom Fix-It utilities (System registry tab, opcija RegistryFixer). Po potrebi upotrebite i RegS

552
poruka na forumu
154 371post # 2 | 2012-02-23 , 5:12 PM

Ima ovvdje mnogo da se čita ali svejedno hvala !!!! :)


Dafuq did i just Read ?

  BMW3820
poruka na forumu
98 692post # 3 | 2012-03-13 , 9:54 PM

Dark_Lord, ima mnogo mnogo


''Ko rano rani, cijeli dan mu se spava''

''Pazi kome poklanjaš sebe,svoju ljubav i svoje povjerenje,jer,svi smo mi ljudi,ali rijetko ko je čovjek.''


Forum » Tehnicki deo » Internet » 100 win xp trikova
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]