• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Spasavanje podataka sa HDD-a (Spasavanje podataka sa HDD-a)
Spasavanje podataka sa HDD-a






4
poruka na forumu
12 76



post # 1 | 2013-01-20 , 11:11 PM


Glavni način smeštanja velikih količina podataka danas predstavljaju hard diskovi. Moderni hard diskovi se od svojih predaka razlikuju uglavnom po dimenzijama, materijalima od kojih su izrađeni, tehnologiji izrade mehanike koja ih pokreće i elektronike koja njima upravlja. Princip rada je, međutim, ostao manje-više isti: magnetne glave slične onima na kasetofonu čitaju i upisuju podatke na ploče premazane feromagnetnim materijalom sličnim onom koji se može naći na audio-trakama.

Hard disk u sebi objedinjuje mnoga elektronska, magnetna i mehanička rešenja koja pored samog čuvanja podataka obezbeđuju i pouzdanost u radu. Zbog toga hard disk spada u najkompleksnije i najsofisticiranije uređaje koji se mogu naći u računarskim sistemima. Međutim, kao i svaki drugi uređaji, hard diskovi su skloni kvarovima i veoma podložni oštećenjima.

Otkako je upotreba računara izašla iz striktno univerzitetskih i vojnih laboratorija i probila se u sve grane privrede, a kasnije i u porodice, javila se i potreba za dodatnom zaštitom podataka koji su na njima čuvani. Neke od metoda su svima poznate: pravljenje rezervnih kopija, korišćenje mirroring sistema i pravljenje štampanih kopija. Međutim, pošto Marfi nikada ne spava, uvek se može desiti da se hard disk na kojem se nalaze bitni podaci pokvari pre nego što se napravi njihova rezervna kopija.

U ovom slučaju spas se može naći u nekoj od firmi koje se bave spasavanjem podataka sa oštećenih hard diskova. Ova usluga je obično skupa, može trajati i do nekoliko dana, a integritet izvučenih podataka se ipak ne može 100% garantovati. Na prostoru bivše SFRJ postoje dve firme koje se bave ovom delatnošću, hrvatski Infolab i domaća firma sa sedištem u Beogradu, Data Solutions.

Data Solutions postoji već nekoliko godina. Svojim korisnicima nudi pre svega usluge spasavanja podataka sa oštećenih hard diskova, ali se bavi i drugim delatnostima na polju informatike. Korisnicima svojih usluga garantuje pre svega privatnost podataka, ali i vraćanje hard diska u istom stanju u kojem je primljen ukoliko osoblje nije u mogućnosti da izvuče podatke.

Uspešnost postupka spasavanja podataka zavisi od mnogo faktora. Pored same prirode kvara, veoma je važno i to koji je hard disk u pitanju. Kao i automobili, hard diskovi određenih proizvođača imaju karakteristične probleme i kvarove. Neki hard diskovi, poput Maxtora, mogu biti prilično jednostavni za proces spasavanja podataka. Hard diskovi proizvođača kao što je Western Digital, koji se generalno retko kvare, pate od drugačijih problema: svi njihovi kvarovi su ozbiljni i njihovo otklanjanje u cilju izvlačenja podataka je komplikovano. Uspešnost procesa spasavanja takođe zavisi i od zastupljenosti tog proizvođača na tržištu. Ukoliko je hard disk popularan među kupcima, rezervni delovi za njega se mogu relativno lako nabaviti. Međutim, ukoliko se radi o proizvođaču koji je malo zastupljen na domaćem tržištu, nabavka potrebnih delova može biti prilično teška.
Izraženo u procentima, verovatnoća uspeha povraćaja podataka u firmi Data Solutions dostiže 80% kada su u pitanju diskovi popularnih proizvođača. Međutim, prosečna verovatnoća, kada se posmatraju svi uređaji koje je firma prihvatila, iznosi oko 60%.
Prvi korak u spasavanju podataka je dijagnostika kojom se utvrđuje kakvo je oštećenje u pitanju. Nakon toga se vrši procena mogućnosti spasavanja podataka i cene čitavog postupka. Vlasnik hard diska u početku saopštava koji podaci treba da budu izvučeni: moguće je pokušati spasavanje celokupnog sadržaja hard diska ili samo jednog dela (jedna particija, direktorijum ili konkretan fajl).

Nakon dijagnostike i dobijanja saglasnosti vlasnika, hard disk se odnosi u laboratoriju u kojoj se prvo priprema za proces spasavanja podataka. Priprema se sastoji od otklanjanja nastalog kvara odnosno efekata koje je izazvao i za to se koriste posebni alati i uređaji. Po izvršenoj pripremi, hard disk se posebnim metodama iščitava kako bi se s njega izvukli podaci.

Nakon izvlačenja traženih podataka, oni se snimaju na medij po želji vlasnika (CD, DVD, ispravan hard disk) i čekaju na preuzimanje. Ukoliko se vlasnik hard diska ne pojavi da preuzme podatke u određenom roku, kopije podataka i sadržaj hard diska se uništavaju metodom koju je propisalo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Sam hard disk se rastura kako bi se dobili rezervni delovi za druge diskove.

Po preuzimanju kopija podataka, vlasnik na zahtev može dobiti hard disk ili ga prodati firmi. Ovo drugo je povoljnija varijanta, pošto su za pripremu uređaja za spasavanje podataka često neophodni rezervni delovi sa istorodnih hard diskova. Elektronske i mehaničke komponente diskova se izrađuju samo za proizvođače hard diskova i ne mogu se naći u slobodnoj prodaji. Njihova nabavka se uglavnom svodi na otkup neispravnih diskova i u svetu predstavlja prilično razvijenu granu trgovine.

U svetu je uobičajeno da firme koje se bave povraćajem podataka međusobno sarađuju. Saradnja se uglavnom svodi na prihvatanje poslova koje druga firma ne može da obavi, ali i na dogovor s dilerima računara u cilju obezbeđivanja servisa hard diskova. Takođe, saradnja ovih firmi nije geografski ograničena i nije neuobičajeno da pojedini hard diskovi proputuju pola sveta kako bi se s njih izvukli podaci. Data Solutions se po ovom pitanju ne razlikuje od ostatka sveta. Ukoliko ne mogu da izvuku podatke sa hard diska, vlasniku će ponuditi mogućnost slanja u firmu koja ima mogućnost to da uradi. Međutim, saradnja s inostranim firmama se teško ostvaruje, pre svega zbog političko-ekonomske situacije u Srbiji, dok saradnja s lokalnim firmama nailazi na prepreku u vidu generalno niskog stepena informatičke svesti društva. Uprkos tome, na listi korisnika usluga spasavanja podataka, Data Solutions ima veliki broj banaka, državnih institucija i predstavništava stranih firmi, dok se na listi predstavnika mogu naći prodavci računara širom Srbije.
Koji kvarovi postoje?
Kvarovi hard diskova su raznovrsni, ali se uopšteno mogu podeliti na tri kategorije: kvarove izazvane ljudskom greškom, kvarove elektronskog i mehaničkog sklopa i oštećenja logičkog integriteta podataka.
Kvarovi izazvani ljudskom greškom (iako, statistički gledano, nisu toliko česti) predstavljaju glavnu prepreku pri spasavanju podataka. Nastaju kao posledica greške u rukovanju hard diskom, kao i nestručnih pokušaja popravke hard diska.
Kvarovi elektronskog i mehaničkog sklopa su najčešći problem i uglavnom zahtevaju posebnu pripremu hard diska za spasavanje podataka, nakon čega hard disk postaje neupotrebljiv. Primeri ovih kvarova su oštećenja ploča, glava, elektromotora koji ih pokreću i pregorevanje elektronskih komponenti.
Oštećenja logičkog integriteta podataka predstavljaju razne greške u fajl sistemima. Gotovo da nema korisnika računara koji se bar jednom u životu nije sreo s ovakvim kvarom. Ovi kvarovi mogu da nastanu kao posledica nasilnog gašenja računara, kao i dejstva pojedinih virusa. Ovo su kvarovi koji se lako otklanjaju alatima koji dolaze uz operativni sistem i posebnim alatima poput programa EasyRecovery.


Fajlovi: 8131551.jpg (25.6 Kb)

my name iz Bond is the James Bond hehehehe








91
poruka na forumu
62 453



post # 2 | 2013-06-08 , 2:36 PM

Reci cu moje iskustvo, radio sam vracanje podataka nekoliko puta, uopste ne mora znaciti da ce moci svi padaci da se vrate, a drugo, neki podaci cak i kada se vrate, mogu biti osteceni.
Vracanje podataka nekim "recovery" programom moze trajati satima, zavisi da li vam treba par fajlova ili sve sto ste imali.
Ali bez profi alata, zaista, realno nista, a profesionalci za to, naplacuju....bolje da i ne znate :D


http://youtu.be/1yw1Tgj9-VU








80
poruka na forumu
74 574



post # 3 | 2013-06-23 , 10:57 PM

Ja sam kupio eksterni hard disk i kad hard disk pokazuje znake da ce da crkne ja sve lepo prebacim u njega

Added (2013-06-23, 9:57 PM)
---------------------------------------------


Poruku je menjao/la bibastruja220 - Nedelja, 2013-06-23, 10:58 PM


Smoke the weed, everyday Don't smoke the seeds, no way Smoke the weed,Smoke the weed,








1203
poruka na forumu
58 815



post # 4 | 2013-06-23 , 11:12 PM

bibastruja220, imam i ja isti ovakav... :D


Forum » Tehnicki deo » Pc Klinika » Spasavanje podataka sa HDD-a (Spasavanje podataka sa HDD-a)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]