• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Vodonik gorivo buducnosti
Vodonik gorivo buducnosti






10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 1 | 2013-02-28 , 8:49 PM

Sobzirom da se u svetu energnti smanjuju sve vise i da je njihov uticaj ubitacan na ekologiju pogotovo kad su u pitanju fosilna goriva ,vodonika koji se upotrebljavaju za svrhe varenja ,topljenja metala i grejanja.

sta mislite da li je vodonik energent buducnosti gde ce se koristiti za pogon vozila za svrhe grejanja i uopste svi drugi potrebstina gde se trenutno upotrebljavaju fosilna goriva? A poznata je i cinjenica da se vec proizvode generatori za proizvodnju ?










314
poruka na forumu
15 192



post # 2 | 2013-02-28 , 9:22 PM

Tako su govorili i za solarno grijanje pa ga kod nas, u Bosni, još uvijek nisu prihvatili . Između ostalog, ko će da puni novčanike onih koji sve imaju u svojim rukama?

I da, prije vjerujem da ćemo za par godina svi da koristimo terapije oksigenom !








USK
498
poruka na forumu
171 1445



post # 3 | 2013-04-11 , 8:06 PM


Lansiran benzin budućnosti - korporacije podržale vodik

Znanstvenici su proizveli umjetni benzin - novo se gorivo temelji na vodiku, a cijena bi mu mogla biti samo oko kunu i 60 lipa po litri. Vodik će u sastavu benzina potpuno zamijeniti ugljik, tako da neće biti ispuštanja štetnih plinova, čime će umjetni benzin biti ekološki u potpunosti prihvatljiv.

Rezultat je to istraživanja tima znanstvenika na čelu s profesorom Stephenom Benningtonom, vođom projekta, koji usavršavaju formulu za benzin, koji će u potpunosti moći zamijeniti naftni derivat i drastično smanjiti cijenu goriva, piše Daily Mail. Na neki način, vodik je savršeno gorivo. U sebi sadrži triput više energije od normalnog benzina po istoj mjernoj jedinici, a dok sagorijeva, iz njega ostaje jedino voda', istaknuo je Bennington. Čak i sa svim porezima i nametima, cijena takvog goriva po litri iznosila bi oko 5,1 kunu.

Kako je držanje vodika u spremniku u tekućem stanju vrlo skupa i ne baš sigurna metoda, znanstvenici laboratorija Rutherford Appleton sa sveučilišta London i Oxford pronašli su način kako da vrlo gusto sabiju vodik u mikro kuglice, koje se onda mogu ubrizgavati ili sipati u spremnik poput tekućine. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako se mikro kuglice mogu koristiti na standardnim motorima automobila, bez potrebe za dodatnim preinakama. Pri uporabi nema emisije ugljičnih plinova, a sve je zapravo vrlo slično pogonu na električnu energiju', ističe Stephen Volker iz Cellar Energyja.

Prvi testovi na cesti provest će se sljedeće godine, a novo gorivo moglo bi biti u prodaji za tri do pet godina, javljaju agencije.


Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Vodonik gorivo buducnosti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]