• Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Za i protiv nošenja školske uniforme
Za i protiv nošenja školske uniforme



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-07-06 , 10:07 AM


Početak školske godine pokreće i uvek aktuelnu temu prednosti i nedostataka uvođenja školskih uniformi. Tako se osim nabavke knjiga i drugih potrebnih materijala za rad postavlja i pitanje kupovine i izbora garderobe za školu. Iako su mnoge zemlje poput Velike Britanije i Japana nošenje školske uniforme odavno uvele u svoj obrazovni sistem, mišljenja po ovom pitanju su različita.

Jedan od glavnih razloga zašto se nošenje školskih uniformi preporučuje je taj što se distinkcije napravljene na osnovu ekonomskog statusa smanjuju na ovaj način. Ukoliko su učenici isto obučeni veća je verovatnoća da će deca suditi jedna o drugima na osnovu karaktera umesto odeće koju nose. Iz ovih razloga saradnja i timski rad među učenicima se povećava. Međutim, sa druge strane jedna od čestih zamerki je ta da se na ovaj način zauzdava kreativnost i sloboda izražavanja učenika.

Šta vi mislite o ovome, za koju ste opciju?


Fajlovi: 7532832.png (257.3 Kb)

Poruku je menjao/la G@le - Subota, 2013-07-06, 10:09 AM



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








3907
poruka na forumu
677 4248



post # 2 | 2013-07-10 , 4:32 PM

*Mti onog ko izmisli taj debilizam u 21. -om veku da se sprovodi.

Nismo mi retardirani Ameri koji Nemacku traze u Svajcarskoj niti smo ustogljeni Englezi koji smatraju sebe visom rasom da nam se namece ovaj debilizam.

Quote (G@le)
jedna od čestih zamerki je ta da se na ovaj način zauzdava kreativnost i sloboda izražavanja učenika.


Tako se deci od malih nogu namece uniformisanost i namece ideja da su sva ista a to niti je ikada bilo niti ce ikada biti-deca koja imaju uvek ce imati nesto sto ih razlikuje od dece kaja nemaju-preskup mobilni,patike,ranac itd.

Ne mogu da ispiraju mozak deci da smo svi isti materijalno jer nikada tako nije bilo niti ce biti.

Kako bi volela da znam ko zaista stoji iza ovog pokusaja ispiranja mozga deci udri da vidim odakle mu smelosti da pomisli da pravi od dece uniformisane debile udri .


Poruku je menjao/la Korisnica - Sreda, 2013-07-10, 4:36 PM


"Ee pa pomoli se Bogu .. da ti da mir.. i da ti pokaze pravi put.. kreni dalje u zivotu s glavom gore .. i bit ce sve oke ! nemoj imati crne misli ne krvi sebe za nista.. ja verujem u tebe !"








1203
poruka na forumu
58 815



post # 3 | 2013-07-10 , 6:27 PM

Ja sam protiv...bilo bi kod nas mnogo cudno...mislim da balkanu xd








543
poruka na forumu
1516 4731



post # 4 | 2013-09-17 , 3:53 PM

Slazem se sa Avenger, bilo bi cudnoo :D PROTIV


Mogu ja da sanjam snove sve dok si ti glavna uloga. Da.








10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 5 | 2013-09-19 , 11:23 PM

Ja mislim da je to super ideja.
Zasto?
Zato sto deca umeju biti jako zla i cesto se desava medju devojcicama da se odvajaju
iz razloga sto ona siromasna nema novca za skupe stvari
Takva deca pate,a u ovom slucaju bi bilo svima isto :)







  Admin



1928
poruka na forumu
663 2820



post # 6 | 2013-09-19 , 11:26 PM

U potpunosti se slazem sa Dusomoja, da bi to bila odlicna ideja kao i sa razlozima koje je navela ali se to desava i medju decacima kao i izmedju curama, tako da jednakost za sve...





  MrA



41
poruka na forumu
4 14



post # 7 | 2013-09-20 , 0:47 AM

Ovakve stvari kod nas cesto imaju kontraefekat. Kao roditelj 13-o godisnjaka, dosta mi je da razmisljam o knjigama/skolskom priboru, kojekakvim glupim skolskim troskovima. Da nespominjem ove "radne akcije" koje skole organizuju pa umesto da te zaradjene pare plate djacima exkurzije, odose nekom u dzep. A ja placam "rekretaivnu nastavu" za sina 5 dana u uzasnom smestaju i okolmostima 15.000 dinara (treba li da spomenem da su ih vodili u neki pickovac 20-ak km od naseg grada?).
Ma kakve uniforme i bakraci, neka srede skole, ucionice i opreme, pa da vidis kako raste standard, kreativnost i ekonomija.





  Admin



1928
poruka na forumu
663 2820



post # 8 | 2013-09-21 , 1:12 AM

Quote (MrA)
Ma kakve uniforme i bakraci, neka srede skole, ucionice i opreme, pa da vidis kako raste standard, kreativnost i ekonomija.


Ovde nije rec o eskurzijama, radnim akcijama, ni o kreativnosti, ni jednakosti a sigurno ni o ekonomiji vec o jednakosti a razlika je velika, sto vi kao roditelj 13-to godisnjaka sigurno dobro znate na sta se misli :)

Sa uniformama ne bi vise bilo po skolama napucanih polugolih klinki po skolama, ismevane dece jer ne nose originale, sigurno bi se smanjilo i sikaniranje itd sto je vrlo pametna stvar ali na zalost kao i mnoge ostale pametne stvari u ovoj se drzavi o tome cak ni ne razmislja tako da se ova tema samo svodi na nase licno misljenje... :)





  MrA



41
poruka na forumu
4 14



post # 9 | 2013-09-21 , 1:59 AM

Quote (Admin)
Sa uniformama ne bi vise bilo po skolama napucanih polugolih klinki po skolama, ismevane dece jer ne nose originale

E tu su roditelji krivi sto su odgojili razmazena derista.
Sto se uniformisanja tice kao sto sam i spomenuo bilo bi kontraefekta. Znas i sam u kakvoj drzavi zivimo, u skoli bi bilo sve po "PS-u", i svo to licemerje/napucanost/kompleksi ce da isplivaju gde/kad netreba i to u duploj dozi.
Nisam ja ni za, niti potiv uniformisanja, samo kazem da mentalitet ce ostati isti.





  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 10 | 2013-09-21 , 8:18 AM

Dusomoja, Admin, Slazem se sa vasim misljenjem vezanim za ovu temu.

Quote (G@le)
Jedan od glavnih razloga zašto se nošenje školskih uniformi preporučuje je taj što se distinkcije napravljene na osnovu ekonomskog statusa smanjuju na ovaj način. Ukoliko su učenici isto obučeni veća je verovatnoća da će deca suditi jedna o drugima na osnovu karaktera umesto odeće koju nose. Iz ovih razloga saradnja i timski rad među učenicima se povećava.
da



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








782
poruka na forumu
47 137



post # 11 | 2013-09-21 , 9:39 AM

Kad sam ja isla u skolu, (jest da je bilo poodavno, al necemo u detalje), nismo se razlikovali materijalno, kao danas...drugacija vremena bila, nisi smio proci ulicom da ne pozdravis svakog starijeg od sebe...odmah neka baba dodje da se zali a tebe prebiju ko vola u kupusu...poenta...nema vise kucnog odgoja, roditelji kupuju ljubav svog deteta, nema moralnih normi...i mogu ja tako nabrajati u nedogled, ali mislim da nosenje uniformi jeste dobra ideja al da ne bi puno pomoglo...to je samo prvi korak.


Nisam od onih naivaca koji jedva cekaju neki buduci dan i raduju se rodendanima i Novim Godinama, naprotiv, meni vec dugo smeta to što vreme prolazi, i mada imam neke svoje trikove kako da ne mislim o tome, postoje stranice u kalendaru kad mi nema gde.
Jesen je, znaci...
Ponovo..."








2602
poruka na forumu
1597 7677



post # 12 | 2013-09-21 , 10:15 AM

potpuno se slazem sa Adminom,dusomoja i g@letom

U skoli u koju idu moja deca su od ove godine obavezne uniforme,za sada samo za prve razrede,ali kako nam je saopsteno na roditeljskom sastanku do pocetka sledece skolske godine i za sve ostale ucenike i osoblje.
Bilo bi i pre ali zbog nedostatka para nije bilo moguce
Deca su ih odlicno prihvatila i sada su svi isti


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!








3907
poruka na forumu
677 4248



post # 13 | 2013-09-21 , 12:51 PM

Uniforma je glupost koja je odavno prevazidjena jer nema efekta nikakvog.

Uvek sam protiv toga da svi makar i deluju isto jer to nije normalno i to je bas ono sto truli zapad zeli da uvede-ispiranje mozga tom gluposcu.

Nikada svi nisu bili isti niti ce biti-nema razloga da se lazemo.

Uvek ce ko ima imati sve skuplje od onoga ko nema i sta sad hajde i u kameno doba da se vratimo jer su svi nosili kozhe i delovali isto?

A nisu bili isti jer se znalo sta nosi glavni u plemenu sta ostali.

Ajde u pecine da se vratimo jer su svi crtali ugljem?

Kretenizam i kolektivna lobotomija na delu nista drugo.

Oni koji imaju uvek ce imati skupo oni koji nemaju nece i to se zove zivot.

Iste uniforme nista ne znace sem da neko hoce da nas j... u zdrav mozak i laze kako to znaci da ce djaci biti isti-nece jer oni koji imaju imace skupe torbe,pernice,mobilne,lancice,nosice para vise od drugih i imace sve ono sto oni koji nemaju ne mogu da priuste.

Ono sto je meni glupo je sto ima ljudi koji su za ovu ideju a ne vide koliko je idiotska.

Jos gluplje su mi reakcije "u moje vreme bilo je tako"-jeste-u necije vreme nije bilo ni struje i sta sad treba svi da se vratimo na to jer neko zali za svojom mladoscu?Ograniceni umovi kao terase-takvima je lako manipulisati.

To vreme koje je bilo je proslo i mi zivimo danas-danas treba policija da hapsi maloletne delikvente i da primenjuje zakon kako treba a druge ustanove da rade svoj posao i onda mnogi problemi bi bili svedeni na minimum a ne da neko iskaljuje svoje frustracije na deci .

Ja sam isla u skolu i znam da bi bili strajkovi i svasta da je neko ovaj kretenizam pokusao da nametne nama kao ucenicima.

Kome je do uniformi slobodan je da se skoluje i radi posao u kome su obavezne a ne da ovako pokusava da se izivljava nad decom i namece svoju ogranicenost,nemastovitost i zatucanost deci.

Ovo sve vazi za Srbiju-kako je u drugim zemljama mene ne zanima ( ko gde zivi od forumasa ne znam sto jeste bitno jer oni koji su otisli preko i da ne vole sistem taj uniformisanosti u skolama ako ga tamo ima mora da tvrde da je to odlicno-moraju da prihvate sistem jer izbor nemaju) jer ko ode tamo mora da postuje sve ali u Srbiji ovo da zazivi ne daj Boze jer bi to znacilo da svako moze da mustra djake glupostima poput ove kad mu se cefne.


Poruku je menjao/la Korisnica - Subota, 2013-09-21, 1:16 PM


"Ee pa pomoli se Bogu .. da ti da mir.. i da ti pokaze pravi put.. kreni dalje u zivotu s glavom gore .. i bit ce sve oke ! nemoj imati crne misli ne krvi sebe za nista.. ja verujem u tebe !"








2602
poruka na forumu
1597 7677



post # 14 | 2013-09-21 , 1:36 PM

Korisnica, cekaj zeno aman!!! pa i moji roditelji su nosili kecelje u skoli tj uniforme a nisu ziveli na zapadu,znaci da nam zapat to ne potura,pre Tito rezim :D


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!








3907
poruka na forumu
677 4248



post # 15 | 2013-09-21 , 2:14 PM

Quote (LaMistress)
Korisnica, cekaj zeno aman!!! pa i moji roditelji su nosili kecelje u skoli tj uniforme a nisu ziveli na zapadu,znaci da nam zapat to ne potura,pre Tito rezim


Stoj omladinko !!! :D Tada je to bio Komunizam a danas je sve podredjeno "EU pravilima" jednoumlja tako da gresis.

Mada to i nije bitno-bitno je da ovaj idiotski predlog ne sprovedu u delo.


Poruku je menjao/la Korisnica - Subota, 2013-09-21, 2:15 PM


"Ee pa pomoli se Bogu .. da ti da mir.. i da ti pokaze pravi put.. kreni dalje u zivotu s glavom gore .. i bit ce sve oke ! nemoj imati crne misli ne krvi sebe za nista.. ja verujem u tebe !"


Forum » Opste diskusije » Nauka i Obrazovanje » Za i protiv nošenja školske uniforme
  • Page 1 of 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]