• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Lucidni snovi (da li imate iskustva sa takvim snovima?)
Lucidni snovi






2602
poruka na forumu
1597 7677



post # 1 | 2012-05-12 , 1:24 PM

Lucidni snovi su oni snovi kada je osoba svjesna da sanja, čega obično postaje svjesna kada sanja neku nemoguću ili nevjerojatnu pojavu, ili bez ikakvog jasnog razloga jednostavno shvati da sanja.
U takvim snovima moguće je biti lucidan i imati malo kontrole nad sadržajem snova i obratno, imati mnogo kontrole bez čiste svjesnosti da sanjamo. Ako smo lucidni i imamo dobru kontrolu, onda možemo birati neku aktivnost koja je moguća samo u snovima, postići ono što u budnom stanju ne bismo nikada mogli ostvariti. Iako se takvi snovi tokom života spontano događaju, moguće ih je posebnim metodama i vježbama (pisanje dnevnika snova isl.) potaknuti, te isto tako i pojačati stanje lucidnosti i time dobiti veću kontrolu nad vlastitim lucidnim snovima.

Celia Green prva je prepoznala znanstveni potencijal lucidnog sanjanja u studiji Lucid Dreams iz 1968.godine. Green je analizirala glavne značajke takvih snova oslanjajući se na prethodno objavljene radove na temu, uz dopunu sa vlastitim istraživanjima. Zaključuje da su lucidni snovi iskustvena kategorija posve različita od uobičanjeih snova i predviđa povezivanje lucidnosti u snu i REM faza sna. Također, Green je prva povezala fenomen lucidnog sna sa fenomenom lažnog buđenja.[1]
Filozof Norman Malcolm 1959.godine u tekstu Dreaming zastupa teze protiv mogućnosti točne provjere zapisa snova. Ipak, shvaćanje da pomicanje očiju u snovima može utjecati na pomicanje sanjačevih očiju u fizičkom svijetu je pružilo mogućnost dokazivanja da akcije dogovorene u vrijeme budnosti mogu biti prizvane i izvedene u lucidnom snu. Prvi dokaz navedene pretpostavke pružio je krajem 1970-ih britanski parapsiholog Keith Hearne uz pomoć volontera, Alan Worsley. Worsley je pomicanjem očiju davao signale iz lucidnog sna koji su zabilježeni polisomnografom.[2]
Hearnovi rezultati nisu bili distribuirani u širokoj javnosti i prvu stručnu recenziju objavio je tek nekoliko godina kasnije Stephen LaBerge sa sveučilišta Stanford. LaBerge je neovisno, za potrebe doktorske disertacije, razvio tehnike induciranja lucidnih snova koje se i danas masovno koriste i osnova su lucidnog sanjanja. Tijekom 1980-ih istraživanja u području lucidnih snova postaju sve brojnija i rezultati istraživačkih eksperimenata sve više izlaze u javnost.

Added (2012-05-12, 12:24 PM)
---------------------------------------------
Ja licno od kad znam za sebe imam ovakve snove posebno kad zaspem posle podne

znaci znam da sanjam ali i dalje se trudim da taj san tece onako kako ja hocu :D bas me zanima vase iskustvo



НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!








478
poruka na forumu
107 311



post # 2 | 2012-05-12 , 2:27 PM

Sanjam svaku noc, no ponekad se ne mogu sjetiti ujutro sto sam sanjala iako me cjeli dan prati taj neki osjecaj koji sam imala dok sam sanjala (snovi su mi prepuni raznih emocija, strah,ljutnja,sreca,bijes,ljubav...).
Cesto sam svjesna da sanjam no ne upravljam snovima, sve ide svojim tokom a ja pratim, razmisljam, upravljam jedino sama sobom i svojim postupcima,ponekad.
Ako se probudim mogu se uspavati opet i nastaviti san.
Ponekad nisam svjesna da sanjam, npr. sanjam kako trpam pare u grudnjak, sva sretna skupljam, onda se probudim i pipam jel su pare jos tu. Nema ih, *ebi ga. <_< lol

Na temu sna obicno mi imaju utjecaj dogadjaji iz proteklog dana, ili neki moji strahovi, zelje a nekad sanjam takve gluposti da nemam pojma odakle mi to i kako je dospjelo u moju glavu.
Imam nekoliko snova koje sanjam dugo godina, npr. svakih par mjeseci a san uvijek bude isti i ne mogu utjecati na njega iako sam svjesna da sanjam opet isto.To su obicno nocne more, ostvaruje se ono od cega bjezim u stvarnom svijetu.Ti snovi me plase.

I da,cesto se mogu prisliliti i prekinuti san ako mi se ne svidja. Probudim se namjerno, ma ne znam kako opisati to.
Kako god volim snove, tamo je uvijek zanimljivo :)


Poruku je menjao/la fizica - Subota, 2012-05-12, 2:34 PM


https://www.youtube.com/watch?v=mNL6XTS8AZo








1354
poruka na forumu
453 256



post # 3 | 2012-05-12 , 2:35 PM

U poslednje vreme jako slabo spavam tako da se nesecam kada sam poslednji put sanjala, al naravno da i meni zvekne neki san, neki su lepi a neki su ruzni o oholi, po meni sanjamo sve ono sto nasa psiha skriva ili nesto sto zelimo a ne mozemo da imamo :)

Ako nesto sanjam i probudim se a nesto sam sanjala to se prekida i ne nastavlja se.
Nikad ne sanjam iste snove uvek se razlikuju ne upravljam njima uvek ih pomno pratim pa sta bude :)
Ne volim snove vise volim ono sto mi se desava u javi, al ne mogu ja uticati na to da li cu sanjati ili necu. :)
Cesto mi se takodje desi da nesto sanjam a da nemam pojma sta sam sanjala i to me tada ceo dan grize i non stop se naprezem da se setim tog sna. Baka mi uvek kaze ne naprezi se lepi snovi kojih se nesecamo mogu da se ostvare, ako mi se desi nesto tako reci cu vam :)
Da nema snova noci bi bile monotone i dosadno, prema tome, uzivajte u svojim snovima :) :*


Nije ova prica zivot moj
niko me ja nisam srecan broj
sto puta sam pao, sve od sebe dao
ali jos u ljubav verujem, verujem :juhu:








2602
poruka na forumu
1597 7677



post # 4 | 2012-05-12 , 3:05 PM

marija1984, jes maro sve to tako

al lucidni snovi su nesto drugacije od tih koje si opisala
a mene zanimaju iskustva onih koji imaju lucidne snove :*


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!








16
poruka na forumu
0 13



post # 5 | 2012-05-15 , 7:48 PM

@Marija1984

Probaj http://is.gd/obfQAP , pa mi onda reci da li mozes da spavas i kakvi su ti snovi skrivanje


Poruku je menjao/la Ishmerish - Utorak, 2012-05-15, 7:48 PM








16
poruka na forumu
5 56



post # 6 | 2014-03-21 , 10:47 PM

LaMistress, Imam cesto lucidne snove..npr pre nekih 5 meseci sam povredio kicmu,vrlo ozbiljna povreda i nekih 3 meseca sam samo lezao kuci uz malo setnje i vrlo malo kontakta sa ljudima (samo kad dodje neko u posetu i na forumima,fb-u) tada je najlese sto mi se desavalo bio san..tada sam cesce imao lucidne snove..Desava mi se da mogu da kontrolisem bas sve u snovima i obicno stavljam sebe u prvi plan,sto skoro nikad ne radim u zivotu..nekoliko puta sam kreirao bukvalno ceo grad oko sebe,tih snova se i sad secam i bili su jako jasni..nisam siguran je l' to bilo pre ili posle gledaja filma Inception..:) obicno mogu da kontrolisem snove kada se probudim i onda nastavim da spavam i nastavim taj isti san samo sto ja biram sta ce se dalje desavati..deluje mi da kako vreme prolazi sve cesce i bolje kontrolisem svoje snove..bio sam spasitelj covecanstva jednom po svom izboru i jahao nekog zmaja ( nisam bio naduvan :) )..takodje su cesto u te snove ukljucene i seksualne fantazije,ali skoro nikad sa devojkama koje znam vec izmisljenim..hteo sam da kreiram ovu temu,a onda naleteh na tvoju :)


But no matter how many fish in the sea. It'll be so empty, without ME!








5153
poruka na forumu
3629 10080



post # 7 | 2014-04-07 , 11:17 PM

Hm jeli to ono kad budan sanjas... eee ... desi mi se to nekad.. da sanjam nestoo ... i onda legnem
kaoo dda razmisljam o tome .. i kao neki nastavak... ono na sta pomislim to vidim dok "spavam"
cudnoo.. nekad sanjam da padam ... i pocnem da vristim u snuu.. desi se nekad da osjecam too kaoo da cu ja bas da padnem
jednom sam se prevrnula sa kreveta <_< o boze ... vecinom kad tako nesto sanjam... prepricam sve ... :) %) %)


Jesi ti normalna?
-Kako za koga…








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 8 | 2014-04-08 , 12:24 PM

pa retko mi se to desavalo i to ranije u zadnje vreme ako sanjam sanjam onako kako treba nema tu kontrole neke ;)


FORTIS FORTUNA ADIUVAT








16
poruka na forumu
5 56



post # 9 | 2014-04-10 , 1:04 AM

LAstrumfi, rekao bih da imas lucidne snove,jer najlaske je imati ih kad se probudis i onda nastavis da spavas,kao sto ti kazes neki nastavak.. :) to sto sanjas da padas nema veze sa lucidnim snovima,cim si ti pala sa kreveta ili se mrdas znaci da nisi svesna da sanjas..ako i nemas lucidne snove,mislim da ces ih lako imati ako se potrudis,jer spadas u grupu ljudi koji pamte snove,a i mozes da ih prepricas uz malo vezbe moci ces i da ih kontrolises,ako ti je to interesantno :)


But no matter how many fish in the sea. It'll be so empty, without ME!


Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Lucidni snovi (da li imate iskustva sa takvim snovima?)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]