• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Zagađivanje i zaštita životne sredine (Čovek i životna sredina)
Zagađivanje i zaštita životne sredine



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-12-09 , 10:42 AM



ŽIVOTNA SREDINA je skup svih prirodnih i radom stvorenih vrednosti, čiji kompleksni međusobni odnosi čine okruženje, odnosno prostor i uslove za život.

ČINIOCI ŽIVOTNE SREDINE su zemljište, voda, vazduh, flora i fauna, koji su sadržani u litosferi, pedosferi, hidrosferi, atmosferi, biosferi i tehnosferi (radom stvorenih vrednosti).

ZAGAĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE je unošenje zagađujućih materijau životnu sredinu, izazvano ljudskom delatnošću ili prirodnim procesima, koje imaju ili mogu imati štetne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

ZAGAĐEN VAZDUH je zagađen kada sadrži netoksične i toksične materije (zagađujuće materije) koje nastaju kao posledica mehaničke, fizičke, hemijske i biološke obrade materijala od prirode ili čoveka.

ZAGAĐIVAČ je preduzeće, drugo pravno ili fizičko lice koje svojom aktivnošću (činjenjem ili nečinjenjem) zagađuje životnu sredinu.

KATASTAR ZAGAĐIVAČA je registar svih vrsta zagađivača životne sredine, sa podacima o njihovoj lokaciji, proizvodnim procesima, karakteristikama i materijalnim bilansima na ulazima i izlazima sirovina, poluproizvoda i proizvoda, postrojenjima za prečišćavanje, tokovima otpada i zagađujućih materija i mestu njihove evakuacije i odlaganja.

OPTEREĆENJE ŽIVOTNE SREDINE je pojedinačni ili zbirni uticaj aktivnosti na životnu sredinu, koje se može izraziti kao ukupno (više srodnih komponenti), zajedničko (više raznorodnih komponenti), dozvoljeno (u okviru graničnih vrednosti) i prekomerno (preko dozvoljenih graničnih vrednosti) opterećenje.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE je skup uslova, mera i aktivnosti kojima se sprečava ili ublažava zagađivanje životne sredine, čuva i održava prirodna ravnoteža, održivo koriste i unapređuju prirodne i radom stvorene vrednosti.

MONITORING ŽIVOTNE SREDINE je kontinualna kontrola i praćenje stanja životne sredine koje se vrše sistematskim merenjem parametara u činiocima životne sredine u prostoru i vremenu.

EMISIJA je ispuštanje zagađujućih materija ili energije iz individualnoh i/ili difuznih izvora u životnu sredinu.

IMISIJA je koncentracija zagađujućih materija i nivo energije u životnoj sredini, kojim se izražava kvalitet životne sredine u određenom vremenu i prostoru

GRANIČNA VREDNOST IMISIJE je najviši dozvoljeni nivo koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

RIZIK je određeni nivo verovatnoće da neka aktivnost, direktno ili indirektno, izazove opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

UDES je iznenadni i nekontrolisan događaj nastao nekontrolisanim oslobađanjem, izlivanjem ili rasipanjem opasnih materija pri proizvodnji, upotrebi, prevozu, transportu, skladištenju, prometu, odlaganju ili dugotrajnom nadekvatnom čuvanju.

SANACIJA i/ili REMEDIJACIJA je proces preduzimanja mera za zaustavljanje zagađenja i dalje degradacije životne sredine do nivoa bezbednog življenja uključujući i uređenje prostora i njegovo privođenje željenoj nameni.

Posledice zagađenja životne sredine su globalne, a izvori lokalni. Svaki izvor je lociran na tačno određenom prostoru. Podržavate li vi zaštitu životne sredine? Koliko se u vašem mestu vodi računa o tome? Da li vlada dovoljno stimuliše podizanje svesti o značaju životne sredine?


Fajlovi: 4999729.jpeg (27.9 Kb)


Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.


Forum » Opste diskusije » Psihologija, drustvo i religija » Zagađivanje i zaštita životne sredine (Čovek i životna sredina)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]