• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum... postoji li kraj? (Vremenski ili prostorni...)
Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum... postoji li kraj?



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-10-27 , 10:20 AM



Prva asocijacija kada nam neko kaže Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum nas vodi ka nečemu ''beskonačnom''... ''Pitanje koje smo sebi postavili milion puta''? Jer sve što je misterija to je ljudima intrigantno. Šta vi mislite, da li postoji kraj vremenski ili prostorni kada je u pitanju Svemir?

Ako sve mora da ima kraj, po nekoj logici, onda mora nešto da postoji i iza toga kraja. Ja nekako tako razmišljam, a na pitanje šta je iza Svemira mislim da čovečanstvo nikada neće uspeti da odgovori. Možda smo mi samo sitne čestice nekog ogromnog sveta, ko zna... moraće ljudski rod još puno da evoulira da bi mu bilo "dozvoljeno" da shvati šta je Svemir i koliki je.


Poruku je menjao/la G@le - Nedelja, 2013-10-27, 10:25 AM



Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








712
poruka na forumu
219 844



post # 2 | 2013-10-27 , 10:32 AM

nema kraja burazeru.... :)


Kada idem tvojim putem meni stvarno nije jasno sta oduzima mi snagu kad te zelim zvati
glasno tvoji koraci mi imaju tragove jasne ja sam posesivna zver iz samo meni znane basne nisam
tvoja sena ni andjeo cuvar ni deo tvojih misli niti deo toga bar uvek se krio,pored tebe bio
znala da postojim nisi dok sam na te mislio okreni se,vidi oko sebe dok ja cu znaj biti znaj iza tebe...








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 3 | 2013-10-27 , 3:03 PM

pa ovako posto je od navodnog pocetka iliti velikog praska proslo 14 ipo milijardi godina grubo govoreci naravno
od tog trenutka svemir se siri u svim pravcima brzinom svetlosti tj. 300 000km u sekundi u vakumu
znaci da nije beskrajan ali jeste OGROMAN jer otprilike zauzima taj prostor koliko je svetlost presla za tih 14 ipo
milijardi god u svim pravcima znaci svake sekunde 300 000km pa vi vidite koliko je to.
zato za nas mozda jos i ne znaju vanzemaljci nasi radio talasi tek oko 60 god odlaze u svemir znaci nisu bas odmakli daleko
po ovim merilima. :D


FORTIS FORTUNA ADIUVAT





  Muhy

Federacija Bosne i Hercegovine, USK
485
poruka na forumu
410 2331



post # 4 | 2013-12-07 , 7:39 PM

Riječ univerzum ili svemir odnosi se na neko ogromno prostranstvo kojem uistinu nema kraja.
To je ustvari vremenski prostor u kome plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji neovisno od ljudskog znanja. Još jedna od definicija navodi da je Svemir ukupnost svega što postoji, uključujući sav: prostor, vrijeme, materiju, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.
Svemir nema prostornu granicu prema standardnom modelu Velikog praska, ali ipak može biti prostorno konačan. Ovo se može shvatiti ako koristimo dvodimenzionalnu analogiju: sfera nema ruba, ali pored toga ima konačnu površinu (4πR2). To je dvodimenzionalna površina sa konstantnom krivinom u trećoj dimenziji. Trodimenzionalni ekvivalent je nepovezani "sferni prostor" koga je otkrio Bernhard Riemann (Bernard Riman) i koji ima konačnu zapreminu (2π2R3). Uz to su sve tri dimenzije konstantno zakrivljene u četvrtoj. da ;)


.....








90
poruka na forumu
11 23



post # 5 | 2013-12-16 , 10:36 PM

I da se nađe kraj, šta je izvan tog kraja?








5153
poruka na forumu
3629 10080



post # 6 | 2014-03-15 , 5:30 PM

Ufffff!!!

Mislim da je nastanak svemira objašnjiv, ali treba još puno raditi na nekim spoznajama i promatranjima.

Misliš li pritom na Svemir nakon Big-Banga ili na Svemir, kao prostor bez granica i bez vremena?...

Što je bilo prije 14 mlrd godina, prije Velikog Praska? Može li se to naslutiti?

Da li je prije Big One-a sva masa bivšeg Svemira bila progutana u jednu mega-crnu rupu i stisnuta u nevjerojatno mali prostor, nezamislive mase. Tamo joj je postalo pretijesno i onda je jednostavno eksplodirala u jednoj režiji koju mi samo naslućujemo. Snagom koju ne možemo ni naslutiti...

Za sada sve ostaje jedna velika misterija, ili ko šta je Sokrat rekao:" Znam da ništa ne znam."

čini mi se da nemamo pojma o svemiru,a ni o sebi samima.


Jesi ti normalna?
-Kako za koga…








16
poruka na forumu
5 56



post # 7 | 2014-03-21 , 9:48 PM

Veliki prasak je oste prihvacena terorija nastanka svemira,ali kao sto rekoh to je samo teorija..svemir je van vremena obuhvata proslost,sadasnjost i buducnost i ma koliko se ljudi trudili da razumeju nikad nece shvatiti svemir..cak ni masta ne seze do tih daljina,a dokazati da li svemir ima kraj ili ne nije moguce


Poruku je menjao/la Shady-Slim - Petak, 2014-03-21, 9:48 PM


But no matter how many fish in the sea. It'll be so empty, without ME!








2795
poruka na forumu
3036 6562



post # 8 | 2014-03-24 , 9:27 PM

svemir ima velicinu otprilike :D 14 milijardi godina od velikog praska...........svetlost je krenula iz te tacke u oba pravca .......
prelazeci 300 000km u sekundi pa sad racunajte koliko predje za godinu dana puta 28 milijardi godina jer je otisla u svim pravcima i eto toliki je svemir :D


FORTIS FORTUNA ADIUVAT








108
poruka na forumu
35 310



post # 9 | 2014-04-30 , 8:26 PM

Evo neceg zanimljivog :p

Prema nekim istraživačima, ne samo da postoji mogućnost da je "tamo negde" neki drugi svemir, već postoji beskonačan broj drugih kosmosa.

Kako piše BBC, ideja o bezbrojnim univerzumima - "multiverzumima" - nije samo neka fantazija koju su iz dosade smislili fizičari, već je proizašla iz naučno dobro potkovanih teorija. Skorija otkrića koja podržavaju tu ideju dospela su na naslovne strane.

Pitanje je kako bismo uopšte ikada mogli da proverimo teoriju "multiverzuma"?

"Mislim da je nemoguće naći čvrste dokaze o bilo čemu izvan našeg univerzuma", kaže Entoni Agvajer, fizičar sa Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu.

Ali - to što nijedan naučnik nikad zapravo nije video ili u ruci držao jedan atom, nije sprečilo naučnu potvrdu da atom postoji.

Možda je najverodostojnija vrsta "multiverzuma" prirodna posledica kosmičke inflacije, koja po teoriji Velikog praska predstavlja prvu fazu u kojoj se svemir širio eksponencijalno.

Svemir se, navodno, brzo proširio posle Velikog praska i to širenje nastavlja se i danas. Po teoriji kosmičke inflacije, univerzum se eksponencijalno povećao u prvim trenucima svog postojanja brzinom svetlosti.

Fizičar Alan Gut je 1980. godine predstavio tu radikalnu ideju da bi objasnio nekoliko karakteristika svemira, na primer činjenicu da u svim pravcima kosmos izgleda isto. Fizičari su nastavili da razvijaju tu teoriju, koju potkrepljuju i posmatranja mikrotalasne pozadine kosmosa - koja je ostatak Velikog praska koji popunjava nebo.

Pre nekoliko nedelja, naučnici iz Harvarda obelodanili su spektakularno otkriće - dokaze o širenju svemira koje se dogodilo samo delić sekunde nakon Velikog praska pre 13,8 milijardi godina. Dokazi su pronađeni baš u pozadinskom zračenju kosmičkih mikrotalasa.

Gravitacioni talasi, o kojima je govorio i Albert Anštajn u teoriji relativiteta, pre više od 100 godina, veruje se da su potekli od Velikog praska i nakon toga se pojačali zahvaljujućii inflaciji svemira.

Pronađen je dokaz prvih gravitacionih talasa, mreškanja u prostoru i vremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao daće nam uvid u to kakav je bio tek nakon Velikog praska.

Koristeći poseban teleskop nazvan Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu, naučnici su otkrili i radijaciju i polarizujuće signale koji su puno jači od očekivanih.

Kakve to ima veze sa multiverzumom?

Niko ne zna sigurno kako je inflacija započela, ali jedna od najjednostavnijih i najrazumnijih ideja sugeriše da su nasumične kvantne fluktuacije - privremene promene u količini energije u jednoj tački svemira - u ranom Univerzumu izazvale da se inflacija u nekim regionima zaustavi, a u drugima ne. To bi značilo da je inflacija, širenje svemira - večno.

Na mestima gde je inflacija prestala, "džepni" univerzumi mogli bi okupiti atome, zvezde, čak i planete. Naš Univerzum bi, po toj teoriji, bio samo jedan od bezbroj tih "malih" univerzuma.

Iako naučni svet danas široko prihvata teoriju inflacije, upitnija je pretpostavka o večnom širenju svemira.

"Lično sam skeptičan povodom te priče", kaže za BBC Šon Kerol sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Po nekim teorijama, svaki "džepni univerzum" mogao bi da ima oblik mehura, a "multiverzum" bi bio nepregledna pena i u svakom "mehuriću" važili bi različiti zakoni fizike.

Ovi mehurići-univerzumi svi su međusobno povezani, ali između njih je večna inflacija, širenje svemira, koja još uvek rasteže svemirsko vreme brže od brzine svetlosti. Tako da, osim ako ne uspemo da se pokrenemo brže od svetlosti - što je još Ajnštajn tvrdio da je nemoguće - nećemo uspeti da "skoknemo" iz jednog "mehurića" u drugi.

Čak i da možemo, to bi bilo teško putovanje.

"Morali biste da preživite inflaciju u međuprostoru, koja bi težila da raširi svaki atom u vašem telu", kaže Agvajer. To zvuči kao loša ideja.

On smatra da bi možda najbolji način da vidimo drugi univerzum-u-mehuriću jeste da nam se univerzumi/mehurići sudare, što bi ostavilo trag na mikrotalasnoj svemirskoj pozadini. Koliko je to moguće - zavisi od prave prirode inflacije, koju još ne znamo izvesno.

Kerol, međutim, misli da je sudar sa drugim univerzumom teško moguć.

Druga zamisao "multiverzuma" proistekla je iz takozvane interpretacije mnogo svetova kvantne fizike. Po toj teoriji, svaki mogući ishod u Univerzumu postoji istovremeno u drugom univerzumu. Na primer, možete da pogledate i zaključite da je vaša radna lampa uključena. Ali, u isto vreme, postoji posebna, paralelna stvarnost gde pronalazite da je lampa isključena.

Po toj (zastrašujućoj) teoriji, svakog trenutka stvaraju se višestruke verzije vas, koje žive u bezbrojnim univerzumima, jedni pored drugih.

Kao i multiverzum koji (možda) postoji zahvaljujući kosmičkoj inflaciji, i multivezum mnogo svetova sadrži naizmenične realnosti. Velika je razlika što multiverzum po teoriji mnogo svetova nije fizičko mesto, već koegzistira sa našim univerzumom u apstraktnom delu stvarnosti.

Teško da ćemo ikad uspeti da proverimo ove teorije, ali - koliko zanimljivo zvuči ideja da postojimo "paralelni mi u paralelnim svetovima"... beskonačnim...?


Proleteri svih zemalja, ujedinite se.





  ice1



140
poruka na forumu
171 1175



post # 10 | 2014-05-01 , 0:00 AM



Forum » Opste diskusije » Misterije » Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum... postoji li kraj? (Vremenski ili prostorni...)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]