• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » SVETSKO ČUDO: Budistički sveštenik umro pre 200 godina
SVETSKO ČUDO: Budistički sveštenik umro pre 200 godina






111
poruka na forumu
3 34



post # 1 | 2015-02-05 , 3:25 PM

Za naučnike je i dalje misterija kako je telo sveštenika tako dobro očuvano, a veruje se da je za zaslužna hladna zima Mongolije



Za mumificirano telo budističkog sveštenika koje je nedavno pronađen u “lotus pozi” i za koje se smatra da je staro 200 godina, budistički sveštenici navode da je živ, odnosno u stanju dubokog meditativnog transa

Trenutno su u toku detaljna forenzička ispitivanja. Za naučnike je još uvek misterija kako je telo sveštenika tako dobro očuvano, a veruje se da je za to pre “dubokog transa”, zaslužnija hladna zima Mongolije, piše BBC, a prenosi B92.

Dr Beri Kerzin, fizijatar tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lame, objasnio je za razgovoru za list “Siberian Times” da je sveštenik u veoma retkom meditativnom stanju poznatom kao “tukdam”.

– Ako onaj ko meditira ostane duže u tom stanju, on postaje Buda – objašnjava dr Kerzin.

Sveštenik je otkriven kada ga je neimenovano lice ukralo ne bi li ga prodalo na crnom tržištu. Mongolska policija uhapsila je lopova, a mumificirani sveštenik predat je Nacionalnom centru za forenzička ispitivanja.

dentitet sveštenika još uvek nije poznat, ali se veruje da je u pitanju učitelj budističkog lame Dašija-Doržova Itigilova, koji je takođe pronađen mumificiran.

Itigilov, poreklom iz Burjatije koja je u to vreme bila sastavni deo SSSR-a, svojim studentima kazao je 1927. godine da namerava da umre, a da oni njegovo telo otkopaju nakon 30 godina. Kada su to učinili, njegovi bivši studenti bili su zatečeno – učitelj je sedeo u „lotus pozi“ u kojoj je počeo sa meditacijom, da bi potom umro u istoj pozi.

Njegov grob otkopavan je više puta, poslednji put 2002. godine, a svakog puta ostaci tela bili su savršeno sačuvani.

(Telegraf.rs)


Forum » Opste diskusije » Misterije » SVETSKO ČUDO: Budistički sveštenik umro pre 200 godina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]