• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Akenaten – poslednji vanzemaljski faraon drevnog Egipta
Akenaten – poslednji vanzemaljski faraon drevnog Egipta




Wooo - hooooo!
177
poruka na forumu
10 108



post # 1 | 2016-06-16 , 2:13 AM



Ono što je enigmatično za neke od vladara jeste da nemaju nikakvih predaka, već da su se jednostavno pojavili, objašnjavaju egiptolozi. Akenaten je čuven po svom misterioznom obliku glave, izduženoj lobanji, dugom vratu, uvučenim očima, debelim butinama, dugim prstima, naopakim zglobovima kolena i istaknutim stomakom.

Drevni Egipat ima jednu od najneverovatnijih istorija na planeti. Ne samo da je važno napomenuti brojna arhitektonska dostignuća drevnih Egipćana već i neverovatno znanje iz različitih naučnih oblasti koje je svojstveno za samo par civilizacija u istoriji.

Piramide iz Gize i veličanstvena Sfinga ne samo da su najveća dela drevne egipatske civilizacije, već i najmisterioznije građevine u njihovoj istoriji. Međutim, ni egipatski vladari nisu daleko od misterija, pogotovo drevni egipatski faraon Akenaten koji odudara od svih ostalih.

Akenaten, koji je pre pete godine svoje vladavine bio poznat kao Amenotep IV, bio je faraon 18. dinastije Egipta koji je vladao 17 godina. On je bio otac Tutankamona, jednog od najpoznatijih egipatskih faraona. Akenatena mnogi smatraju kao jednog od najuticajnijih religijskih inovatora i monoteistu.

Naravno, bilo je puno čudnih faraona u drevnom Egiptu i pre Akenatena.



Jedan od važnijih drevnih tekstova koji govore o tome jeste Turinov papirus na kom se nalazi lista svih faraona koju su upravljali drevnim Egiptom.

Ova lista pored faraona uključuje i božanstva koja su upravljala Egiptom pre prvog smrtnog faraona u periodu od 13.000 godina.

Ono što je enigmatično za neke od vladara jeste da nemaju nikakvih predaka, već da su se jednostavno pojavili, objašnjavaju egiptolozi.

Kamen iz Palerma je još jedan drevni tekst koji sadrži spisak misterioznih vladara Egipta.

U njemu se pominje egipatski bog Horus, što može ukazivati na to da je on zaista vladao drevnim Egiptom pre nekoliko hiljada godina. Navodi se da je još jedan egipatski bog, Tot, vladao drevnim Egiptom od 8670. do 7100. godine pre nove ere. Njih je pomenuo i egipatski visoki sveštenik Maneto, koji je imao pristup drevnim tekstovima iz Aleksandrijske biblioteke i koji je napisao brojne knjige o egipatskim vladarima.

Prema egipatskoj mitologiji, Akenaten je potekao od bogova koji su došli na Zemlju u vreme Zep Tepija, a ljudi i danas veruju da je ovaj faraon zapravo došao sa druge planete. Inače, Zep Tepi je period vremena u kom su bogovi vladali Zemljom.

Mnogi istraživači veruju da je drevna egiptaska civilizacija nastala 36.900. godine pre nove ere, kada su bogovi došli sa neba i zavladali zemljom faraona. Smatra se da je Akenaten bio jedan od tih bogova.

Akenaten, kojeg mnogi smatraju za jeretika, bio je vladar koji je uveo religijski način života u drevni Egipat i pokušao da suzbije tradicionalni egipatski politeizam.

„Postoji samo jedan Bog, moj otac. Mogu mu se obratiti i danju i noću“ – Akenaten.

Akenaten je, nakon što je postao faraon, naredio da se uništi ikonografija svih prethodnih bogova i odobrio korišćenje samo jednog znaka, simbola Sunca.



Ovaj sunčev disk, poznat i kao Aten, ilustrovan je u drevnim tekstovima kao božanstvo.

Po analogiji, termin srebrni Aten se ponekad koristio kao referenca na Mesec.

Akenaten je čuven po svom misterioznom obliku glave, izduženoj lobanji, dugom vratu, uvučenim očima, debelim butinama, dugim prstima, naopakim zglobovima kolena i istaknutim stomakom.

Gotovo na svim prikazima njegovog lika se može uočiti izdužena lobanja, a njegovo telo ima i muške i ženske karakteristike. To je čudno zato što su svi ostali faraoni opisani kao jake i impozantne ličnosti. S druge strane, Akenaten je oslikan kao slabašan i čudan sa izduženom glavom.


Fajlovi: 6685404.jpg (14.8 Kb) · 7366741.jpg (36.0 Kb) · 4521453.jpg (105.3 Kb)



Forum » Opste diskusije » Misterije » Akenaten – poslednji vanzemaljski faraon drevnog Egipta
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]