• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Misterije » Legendarna čudovišta iz Evrope
Legendarna čudovišta iz Evrope




Wooo - hooooo!
177
poruka na forumu
10 108



post # 1 | 2016-06-18 , 1:00 AM

Od kako postoje ljudi, postoje i legende. A od kako postoje legende, postoje i čudovišta. Dolaze u svim oblicima, neka su postala poznata širom sveta i privlače turiste i dan danas, dok su druga poslužila kao inspiracija za velika književna dela. Upoznajte neka od legendarnih čudovišta koja su ‘lutala’ Evropom u proteklim vekovima.


1. Kelpi




Kelpi živi u jezerima i rekama u Škotskoj, a često se naziva “vodeni konj”, jer je (uglavnom) u obliku konja. Međutim, čudovište može preuzeti i druge oblike kako bi prevarilo svoje žrtve. Kada je u obliku konja, privuče ljude da ga jašu, a zatim ih odvede u propast, obično pod vodu, gde ih pojede.


2. Strigoi




Strigoi su rumunski vampiri. Oni dolaze u nekoliko vrsta: Strigoi Mort su mrtvi, koji su ustali iz groba, za razliku od Strigoi Viu, koji su živi vampiri ili veštice. Ako osoba umre pre nego se udala, ili je živela život boli i žaljenja, može se vratiti kao Strigoi.

Ova čudovišta obično imaju crvenu kosu, plave oči i dva srca. Strigoi takođe može poprimiti oblik životinje kako bi uhodio žrtvu i pio joj krv. Oni čak mogu postati i nevidljivi. Mnogi holivudski vampiri su upravo nastali od ovih legendarnih čudovišta: Strigoi može biti poražen belim lukom ili kolcem u srce, a takođe ne vole ni sunce.


3. Basilisk




Drevno legendarno stvorenje, koje se zove Basilisk, nekada je sejalo strah u Evropi i Severnoj Africi. To je kombinacija zmije, petla, šišmiša, a ponekad i drugih životinja. Basilisk je toliko otrovan, da će čak i ptice koje lete iznad njega umreti! Plinije Stariji je pisao o njemu, a u srednjem veku su ga krivili za kugu i razna ubistva.

U 1474. godini u Baselu, Švakcarska, petao je uhvaćen kako pokušava položiti jaje, a osuđen je na smrt zbog njegovog (ili najverovatnije, njenog) ‘neprirodnog čina’. Kada se Basilisk navodno pojavio u 16. veku u Varšavi, Poljska, u nekom podrumu – niko se nije usudio da priđe toj kući. Jedina osoba u gradu koja je bila spremna ući u podrum bio je zatvorenik osuđen na smrt. Naravno, zbog herojskog čina, ponuđen mu je oprost.


4. Blek Šak




Blek Šak je ime psa– duha koji luta Norfolkom, Safokom, i drugim delovima Engleske. On je veliki, crni pas sa crvenim ili zelenim očima, ili ponekad samo jednim okom na sredini glave.

One koje pogleda pravo u oči, budu osuđeni na smrt u roku od godinu dana. Postoje razni izvori ove legende, a prvi zapis o njoj datira iz 1577. godine. Blek Šak je verovatno poslužio kao inspracija za delo Artura Konana Dojla: “Hound of the Baskervilles”.


5. Banši




Irska Banši je ženska vila povezana s porodicom, iako živi daleko u šumi, Banši će vrištati kada je smrt neizbežna za člana porodice, a nastaviće sa jezivom vriskom još dugo nakon smrti.

U nekim pričama, iako se zove vila, Banši je duh, često neke specifične ubijene žene, ili majke koja je umrla pri porodu. Smatra se da je legenda nastala iz prakse “keeners” (naricaljke), žene koje vrište u žalosti na pogrebima, ponekad i profesionalno.


Fajlovi: 4434000.jpg (62.1 Kb) · 0078881.jpg (40.7 Kb) · 1451486.jpg (76.7 Kb) · 0242768.jpg (8.7 Kb) · 9707154.jpg (50.3 Kb)



Forum » Opste diskusije » Misterije » Legendarna čudovišta iz Evrope
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]