Nutela (ital. Nutella) je imebrenda, slatkog kremnog namaza od lešnika, kreiranog od strane italijanske firme
Ferero (ital. Ferrero). Nutela po prvi put izašla na tržište 1964. godine, njena
preteča, namaz Supercrema, postojao je od 1951. Supercrema je razvijena iz prethodnog
proizvoda, Paste Gianduje, stvorene 1946. od Pjetra Ferera, osnivača firme. Glavni
sastojak, lešnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica
Ferero.
Svi su ovi proizvodi bili preteče ovom današnjem, mešavini čokolade i lešnika razvijenoj
u Italiji posle preteranih poreza na kakao koji su onemogućavali normalnu proizvodnju
čokolade.
Prva Nutela
1963. godine Pjetrov sin Mihael Ferero je odlučio usavršiti Supercremu snamerom širenja brenda Evropom. Promenjeni su neki njeni sastojci, slika i ime proizvoda
("Nutella" - od engleske reči "nut" što znači lešnik), te njegov
logo koji je ostao nepromenjen sve do danas.
Prva Nutela iz fabrike porodice Ferero u Albi, u Pijemontu, izašla je20. aprila 1964. Proizvod je porodici doneo odličan uspeh i ostao vrlo popularan
sve do danas.
Sadržaj
Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznacisa ambalaže, glavni sastojci Nutele su šećer, različita bilјna ulјa te lešnici i
kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).
Nutelin recept nije isti u svim zemlјama. Npr. u Italiji ona sadrži manješećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lešnika jer po italijanskom
zakonu nema dovolјnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.
Načini upotrebe
Namaz: Nutela je slatki namaz koji se može koristiti na više načina. Tradicionalniitalijanski način je mazanje Nutele na krišku hleba (ital. pane e Nutella - hleb
i Nutela), iako se to može raditi i sa raznim pecivima, keksima ...
Sastojak u pečenju slatkiša: Često se koristi kao sastojak koji daje ukusi aromu raznim pečenim kolačićima
Ovaj clanak posvecujem - Good_girl (kojoj sam ja tetka) i u nje zenu slatku Nutellu,
a ujedno pozdravljam i drustvo iz coska