• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Spriječite moždani udar jedući dva sjajna ploda
Spriječite moždani udar jedući dva sjajna ploda


10209
poruka na forumu
3201 5796post # 1 | 2013-10-18 , 10:40 PM

Ako jedete grejp i naranče ili samo pijete njihov svježe iscijeđeni sok, smanjujete rizik od pojave moždanog udara. Najvjerojatnije zbog vrlo visoke razine određenih antioksidansa.

Gotovo 70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.


Tim znanstvenika iz Norwich Medical Schoola pri Sveučilištu East Anglia ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.
Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podskupina flavonoida – flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni – i rizika od pojave moždanog udara.

Najbolji su citrusi

Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa – one imaju 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju količinu (20 mg).

U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.

Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera.

Voditelj istraživanja, nutricionist Aedin Cassidy kaže: 'Studije su pokazale da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih žila te djeluju protuupalno.'
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Spriječite moždani udar jedući dva sjajna ploda
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]