• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Tamna čokolada: crna ali zdrava! (♥ Zdrave tajne tamne čokolade ♥)
Tamna čokolada: crna ali zdrava!  Gale989
poruka na forumu
489 2507post # 1 | 2013-12-22 , 12:11 PMŠta je tamna čokolada?

Ne, tamna ili crna čokolada nije mlečna čokolada tipa Milka, niti je to Menaž od Štarka, niti je to bela čokolada od Bambija. Od svih vrsta čokolade, tamna, crna čokolada se smatra za najzdraviju i najkvalitetniju i to sa razlogom. Tamna čokolada sadrži minimum 50% kakao delova (mlečna ima 30%), dakle najveći procenat kako zrna, uz šećer, vanilu, soju lecitin. Može biti slatka ili gorka, ali ono što je najbitnije u celoj priči o zdravlju je osnovni sastojak – kakao.

Zamislite da sedite za stolom i jedete hranu bogatu antioksidansima. U tanjiru imate verovatno neku svežu salatu sa semenkama i maslinovim uljem ili možda miks od brokolija sa piletinom i integralnim pirinčem. Ne? Sada zamislite crnu čokoladu i pokušajte da zanemarite sve one savete o štetnosti slatkiša. Kako vam ide? Teško? Evo male pomoći.

Zašto je crna čokolada zdrava?

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći, u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije. Ako imate kasko polisu za osiguranje vaše auta, gledajte na antioksidanse upravo na taj način.

Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala: magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnju energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. Ista količina obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.

Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako ni to nije dovoljno, ova crna poslastica obezbeđuje i sledeće zdravstvene koristi:

- Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.

- Sprečava arteriosklerozu. Loš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veće je mogućnost za začepljenje arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv.

- Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za nas.

- Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.

- Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

- Crna čokolada štiti od UV zraka. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

- Čokolada može da smanji krvni pritisak– ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak male količine čokolade daju sličan potencijal smanjenja krvnog pritiska u poređenju sa opsežnim dijetetskim merama koje su se dokazale učinkovitim kada je su u pitanju problemi sa krvotokom.

- Smanjuje PMS probleme. Iako postoje proučavanja koja se po ovom pitanju sukobljavaju, pošto crna čokolada podstiče lučenje endorfina, čime povećava prag osetljivosti na bol, i poboljšava raspoloženje, verovatno je da povoljno deluje i u ovom slučaju…

A mlečna i bela čokolada?

Ako više volite mlečnu čokoladu, možda će vas razočarati činjenica da ništa od navedenog ne vredi za mlečnu čokoladu. Ona je poput neke „razblažene“ varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa. Sadržaj kakao delova je i po 3 puta manji, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koja ipak povećava nivoe holesterola. Crna čokolada, takođe sadrži zasićene masti, ali one su u obliku stearinske kiseline iz kakao putera, koja nimalo ne utiče na nivoe holesterola kod nas.

Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak. Kada jedete slatko, količina šećera u krvi se diže naglo, a onda brzo i pada, pa smo brže gladni i jedemo više. Masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima stimuliše ovaj način na koji mozak reaguje i kao rezultat može da se desi da se i prejedemo.

Bela čokolada se i ne može nazvati čokoladom. To je proizvod baziran na šećeru i masnoći (bez obzira da li se radi o kakao puteru ili ulju). Nema ni „k“ od kakao delova. Ako crna čokolada zdravstvene efekte duguje velikom sadržaju kakao delova, onda je kod bele takav efekat ravan nuli.

Koliko tamne čokolade je zdravo jesti?

Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Zbog toga, ne sme se jesti u većim količinama, naročito kod osoba koje imaju visok BMI. Najoptimalnije je uzimati 40 do maksimalno 80 grama. Ovde ne želim da napišem „dnevno“, jer ne mislim da je potrebno jesti je svaki dan. Možda je prava mera „nedeljno“, ili nešto između. Kada kupujete crnu čokoladu, izaberite onu sa bar 70% kakao delova.

Možda je najbolje da ostale slatkiše koje volite zamenite upravo – crnom čokoladom, pa ćete tako jesti manje kalorija, a imaćete veći uticaj na vaše zdravlje. Nemojte da se polakomite kada čujete da je čokolada afrodizijak, već zapamtite: Umerenost je vrlina, pogotovu kada je čokolada u pitanju.


Fajlovi: 2758884.jpg(46.6 Kb)


Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.
2602
poruka na forumu
1596 7677post # 2 | 2013-12-22 , 12:30 PM

to je najlepsa cokolada,al samo za one koji imaju zube :D


Poruku je menjao/la LaMistress - Nedelja, 2013-12-22, 12:31 PM


НИЈЕ ВАЖНО КАКВА СИЛА НАС НАПАДА,НЕГО КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМО!!!
3268
poruka na forumu
448 1828post # 3 | 2013-12-23 , 11:40 PM

bila zdrava ili ne... ona mi je No 1...


Ima ta jedna vrsta nedostajanja, po meni najgora, kada dvoje ljudi sjede jedno pored drugog i nedostaje im ono što više nisu...
Nekada sam anđeo, nekada demon... ali sam uvijek 100% žena...
Nikada nemoj odustati dok ne daš sve od sebe. Bolje je pokušati i ne dobiti ništa, nego ne pokušati i uvijek se pitati šta bi bilo da si pokušao...
92
poruka na forumu
190 573post # 4 | 2013-12-23 , 11:50 PM

Ma dzaba to sve kad ja volim bijelu... hehe
90
poruka na forumu
11 23post # 5 | 2013-12-24 , 3:23 AM

Istina, crna je zdrava, ali sve u normalnim količinama. Ni ova obična nije štetna ako se ne jede tabla dnevno. :D


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Tamna čokolada: crna ali zdrava! (♥ Zdrave tajne tamne čokolade ♥)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]