• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Impotencija nije smak sveta
Impotencija nije smak sveta






10209
poruka na forumu
3202 5806



post # 1 | 2012-02-02 , 10:31 PM

Jedan od deset muškaraca se, uprkos seksualnoj želji, suočava sa impotencijom, odnosno nemogućnošću da postigne ili održi erekciju tokom polnog odnosa, pokazuje jedna studija. Za ovaj poremećaj stručnjaci često koriste izraz "erektilna disfunkcija” da bi ga razlikovali od drugih, kao što su smanjena seksualna želja, teškoće sa ejakulacijom i postizanjem orgazma.

Druga istraživanja su potvrdila da 40 odsto muškaraca u različitim životnim dobima ima teškoće s postizanjem erekcije, a u osmoj deceniji čak 70 odsto. Ipak, impotencija nije u vezi sa starenjem, budući da seksualni nagon kod zdravih muškaraca traje celog života.

Po rečima dr Zorana Filipovića, urologa u KBC "Bežanijska kosa”, dugo se smatralo da je impotencija izazvana samo psihogenim činiocima, ali je tokom proteklih decenija utvrđeno da je ovaj poremećaj kod 70 do 80 odsto muškaraca prouzrokovan organskim bolestima.

"Psihološki činioci su najčešći razlog polne nemoći kod mlađih muškaraca, koja se razlikuje od organskih po noćnim erekcijama. Ukoliko, dakle, postoje noćne i jutarnje erekcije istih osobina kao i pre pojave impotencije, njen uzrok je psihogene prirode", kaže za Politikin Magazin dr Filipović.
Šta je uzrok

U postizanju erekcije učestvuje više organskih sistema: nervni, vaskularni i hormonski. Delovanjem hormona i seksualnom stimulacijom nervni impulsi iz mozga, kičmene moždine i živaca polnog organa šire u njemu arterije da bi se povećao dotok krvi.

U sledećoj fazi se opuštaju mišići zidova kavernoznog (šupljikavog) tela i ispunjavaju krvlju, a potom reaguje poseban venski mehanizam koji sprečava njen odvod i omogućava održavanje erekcije. U svim ovim etapama erekcije mogu nastati poremećaji koji za posledicu imaju seksualnu nesposobnost.

"Sve bolesti koje remete normalnu cirkulaciju krvi u muškom polnom organu mogu imati za posledicu impotenciju. To se pre svega odnosi na aterosklerozu i druge bolesti krvnih sudova koje čine polovinu svih uzroka seksualne nesposobnosti kod muškaraca starijih od 50 godina. Mogu je izazvati i povišen krvni pritisak, komplikacije šećerne bolesti i smanjena funkcija bubrega. Trovanje organizma alkohola, duvanom i drogom može takođe izazvati polnu nesposobnost. Impotencija može nastati i kao posledica uzimanja lekova, pre svega za smanjenje krvnog pritiska i za lečenje čira, kao i antidepresiva. Uzrok može biti i poremećaj rada štitaste žlezde ili neki drugi endokrini poremećaj ili pojedine neurološke bolesti", objašnjava Filipović..

Utvrđeni su i drugi razlozi za pojavu impotencije, među kojima gojaznost i povišene masnoće u krvi zauzimaju prvo mesto. Posebnom riziku su izloženi muškarci srednjeg životnog doba koji obavljaju posao sedeći. Oni imaju 70 odsto veću šansu za nastanak polne nemoći od muškaraca koji rade fizički.

Potražite stručnu pomoć

O teškoćama sa postizanjem erekcije muškarci nerado govore i obično ih lekaru indirektno saopštavaju. Međutim, za pronalaženje uzroka i određivanje lečenja neophodno je da muškarac otvoreno opiše svoje teškoće i da iskreno odgovara na pitanja koja mu lekar postavlja.

Dijagnoza se postavlja i laboratorijskim analizama, kliničkim pregledom, dopler dupleks sonografijom krvnih sudova polnog organa i drugim metodama. Lečenje zavisi isključivo od uzroka i u njemu učestvuje više stručnjaka: urolog, endokrinolog, kardiolog i psihijatar.

Doktor Filipović posebno naglašava da bez lekarskog pregleda ne treba uzimati nijedan lek za impotenciju zbog mogućih neželjenih dejstava. Biljne mešavine i preparati nisu klinički provereni, ne zna se njihovo delovanje i zato ih lekar ne može preporučiti.

Farmakoterapija sastoji se od uzimanja lekova koji povećavaju protok krvi u arterijima polnog organa i opuštaju glatke mišiće u kavernoznom telu. Nažalost, oni deluju i na druge glatke mišiće u organizmu i zato mogu izazvati neželjena dejstva.

Evropska medicinska agencija (EMEA) i američka Agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje samo tri preparata za efikasno i bezbedno lečenje impotencije, a te preporuke su prihvatili i naši lekari.

Preporučeni lekovi

"Vijagra” je prvi i najpoznatiji lek iz ove grupe. Početna doza je 50 mg. Drugi je "cijalis”, poznatiji kao "vikend tableta”. On je selektivniji, odnosno utiče samo na glatke mišiće u kavernoznom telu muškog polnog organa i zato je bezbedniji. Ovaj medikament je efikasan do 36 sati. Deluje već posle 30 minuta, a početna doza je 10 mg.

Treći lek je "levitra”, koji takođe ima selektivno dejstvo, efikasan je 12 časova i deluje već posle 20 minuta od njegovog uzimanja.

Svi pomenuti medikamenti ne smeju se uzimati istovremeno s lekovima koji sadrže nitrite (nitroglicerin, izosorbid-mononitrat i dinitrat i druge) a koriste se za lečenje angine pektoris, jer tada mogu biti opasni za život. Ovo je posebno važno upozorenje, budući da se ti lekovi kupuju bez recepta.

Osobama koje imaju teškoće sa impotencijom može pomoći i vakuum pumpa, ukoliko su im zbog visoke cene lekovi nedostupni, ili ako ih nije moguće uzimati zbog terapije za neku drugu bolest. Erekcija se postiže pumpanjem, a zatim se postavlja gumica koja sprečava odvod krvi. Gumica se skida posle seksualnog odnosa i tada erekcija odmah prestaje.

U lečenju se koristi i takozvana intrakavernozna injekciona terapija. Primenjuje se neposredno pre seksualnog odnosa, ali je manje udobna i zahteva obuku muškarca da bi mogao sebi da daje injekciju.

Od pomoći je i intrauretralna terapija, zapravo ubacivanje gela u mokraćni kanal koji deluje 30 do 40 minuta. U upotrebi su i penilne proteze koje se hirurški ugrađuju u muški polni organ. Namenjene su osobama koje ne mogu da uzimaju lekove za impotenciju.

Lečenje impotencije obuhvata i higijensko-dijetetske mere. Gojaznim osobama savetuje se da smanje težinu i povećaju fizičku aktivnost. Ove mere ponekad i bez terapije dovode do izlečenja. Muškarcima koji puše i preterano konzumiraju alkohol ili uzimaju drogu preporučuje se da prestanu sa štetnim navikama.

"Nije reč o čašici alkohola koja može imati povoljno dejstvo pre seksualnog čina, već o svakodnevnom konzumiranju alkoholnih pića kojem su skloni alkoholičari i kod kojih nastaje odumiranje nerava u polnom organu", naglašava dr Filipović.

Erektilna disfunkcija je ponekad prvi pokazatelj sistemske ateroskleroze, pa se muškarcima kod kojih se otkrije preporučuje odgovarajuća ishrana i lekovi za smanjenje masnoća u krvi. Ukoliko se utvrdi da medikamenti za povišen pritisak nepovoljno deluju na potenciju potrebno je korigovati terapiju po preporuci kardiologa.

Poslednjih godina sve više muškaraca sa ovim poremećajem traži pomoć urologa, i zahvaljujući raznovrsnim metodama mnogi se mogu izlečiti. Kratkotrajni periodi impotencije su normalna pojava, ali kada traju duže od nekoliko meseci trebalo bi bez ustručavanja zatražiti stručnu pomoć.







  Leksi



2448
poruka na forumu
230 453



post # 2 | 2012-02-07 , 9:45 PM

Mnogo edukativan tekst, jos da hoce porocitati, bilo bi super. :)

Citala sam isto da pusenje utice na velicinu muskog polnog organa, tj. da se moze smanjiti od 1 cm godisnje.


Ja ne patim od ludila, ja uzivam u njemu!








640
poruka na forumu
67 157



post # 3 | 2012-03-07 , 3:30 AM

Daleko bilo %) Pu pu pu
Leksi, :D svašta znaš, svašta čuješ, rodila te majka :p







  Leksi



2448
poruka na forumu
230 453



post # 4 | 2012-05-08 , 6:47 PM

Kratos, hahahhha :) Pa dakako. Citanjem sticem znanje :)
Ali to je istina, ne salim se.


Ja ne patim od ludila, ja uzivam u njemu!








16
poruka na forumu
0 13



post # 5 | 2012-05-12 , 6:51 PM

Imali ko pincetu da mi proda??? -zid-

No nije ni bitno i onako je cilj na 8cm, a dotle bi trebao da popusim ceo DIN i pola Vranja B)





  zione



15
poruka na forumu
1 7



post # 6 | 2012-05-12 , 9:26 PM

ma dzaba rasprava, ne strada polni organ od pushenja nego kolena :)


better die trying then living in regret





  Leksi



2448
poruka na forumu
230 453



post # 7 | 2012-06-30 , 10:18 PM

zione, aha, samo ti pusi, pa ces da vidis. :)


Ja ne patim od ludila, ja uzivam u njemu!





  Sanja



968
poruka na forumu
333 2389



post # 8 | 2012-08-23 , 12:24 PM

xd


"Ne budi nesrecan što u ovome svetu niko ne zna za tebe. Zašto,misliš da si toliko važan da bi te trebali poznavati? Kada budeš zaista tako važan, a da i ne misliš o tome, oni će znati za tebe.


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Impotencija nije smak sveta
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]