Page 1 of 11
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Lekovito i zacinsko bilje
Lekovito i zacinsko bilje


359
poruka na forumu
29 72post # 1 | 2012-03-22 , 10:09 PM

Nekada davno privilegija burzuja... Vremenom postaje dostupno sirim drustvenim masama, a negde postaje kljucni simbol pojedinih nacionalnih kuhinja.

Trgovina zacinima u poslednjih godina je znatno uticala na razvoj civilizacije. Zacini su pored zlata i svile bili predmet trgovine izmedju Zapada i Istoka, te su uticali i na prekomorske plovidbe. Bili su uzrok uspona i padova kraljevstava, dominacije svetskom trgovinom Portugalaca i Spanaca, a nesto kasnije Engleza i Holandjana.

Najveci broj zacina su proizvodi biljnog porekla, karakteristicnog mirisa i ukusa ili boje. Dodaju se prehrambenim proizvodima i alkoholnim i bezalkoholnim picima radi postizanja odgovarajućeg ukusa, mirisa i boje ili radi bolje digestije. Takodje je i cest "dodatak" kozmetickim preparatima i parfemima zbog karakteristicnog mirisa, a u lekovitim preparatima zbog njihovih aktivnih principa.

Kao zacini se koriste aromaticni delovi zacinskih biljaka i to: koren, kora, list, cvetni pupoljak, cvet, tucak, plod, seme. Neki zacini se koriste u prirodnom obliku, dok se drugi pripremaju susenjem, sitnjenjem, pretvaranjem u prah i ekstrahovanjem aromaticnih sastojaka.

Specificna aroma zacina potice od etericnih ulja, a ostar i ljut ukus od alkaloida i glukozida i podukata njihove hidrolize.

Ishrana pojedinih naroda ne moze se ni zamisliti bez koriscenja mirisljavih i ljutih zacina, dok je njihova upotreba kod drugih svedena na minimum.

Brojne su vrste zacinskih i lekovitih biljaka, koje se koriste u kulinarstvu, ali i u industriji hrane, bezalkoholnog i alkoholnog pica, lekova i kozmetickih preparata.

Mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani za olaksanje zdravstvenih tegoba, posebno kod hronicnih bolesnika. Neki zacini imaju jak bioloski uticaj na organizam pa je neophodno poznavanje odgovorajuce doze i ucestalosti primene imajuci u vidu i njihovo lekovito i potencijalno toksicno dejstvo.

U poslednjih deset godina sve je izrazeniji trend povratka prirodi, upotrebi organske hrane i primeni prirodnih lekovitih sredstava.

Preduslov za zdrav zivot je, pre svega, zdrava ishrana, ali i primena, posebno u preventivne svrhe, lekovih proizvoda iz prirode. Zvanicna medicina je sve manje skepticna u pogledu primene zacinskih i lekovitih biljaka i sve se vise oslanja na njihovu upotrebu kao pomocnih sredstava u lecenju zdravstvenih poremecaja u organizmu.Dakle, napisite koje zacine volite/upotrebljavate ili pak ne podnosite. Mozete staviti i sliku zacinskog ili lekovitog bilja. Ostavite i neki recept za caj, tinkturu, masku za lice npr. od tih biljcica, ako znate... ;)


Poruku je menjao/la Bobby88 - Cetvrtak, 2012-03-22, 10:10 PM


I may be bad, but I'm perfectly good at it! :)
P.S. Ja sam samo mali zbir onoga sto mi se pre dogodilo.
617
poruka na forumu
57 3562post # 2 | 2016-11-17 , 11:29 PM

Ima jedan čovek stariji,u mom gradu,sam ide negde tamo po planinama,bere neke biljke,i pravi čajeve,napitke itd.. Išao sam nekoliko puta kod njega,npr. kad sam imao pesak u bubregu,dao mi čaj neki,i neke kapi od artičoke.. I pomoglo mi je.. :)


"The path of the righteous man is beset on all sides by the
inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in
the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of
darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost
children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious
anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know
my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee."


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Lekovito i zacinsko bilje
Page 1 of 11
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]