• Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Lekovito i zacinsko bilje
Lekovito i zacinsko bilje


335
poruka na forumu
29 72post # 1 | 2012-03-22 , 10:09 PM

Nekada davno privilegija burzuja... Vremenom postaje dostupno sirim drustvenim masama, a negde postaje kljucni simbol pojedinih nacionalnih kuhinja.

Trgovina zacinima u poslednjih godina je znatno uticala na razvoj civilizacije. Zacini su pored zlata i svile bili predmet trgovine izmedju Zapada i Istoka, te su uticali i na prekomorske plovidbe. Bili su uzrok uspona i padova kraljevstava, dominacije svetskom trgovinom Portugalaca i Spanaca, a nesto kasnije Engleza i Holandjana.

Najveci broj zacina su proizvodi biljnog porekla, karakteristicnog mirisa i ukusa ili boje. Dodaju se prehrambenim proizvodima i alkoholnim i bezalkoholnim picima radi postizanja odgovarajućeg ukusa, mirisa i boje ili radi bolje digestije. Takodje je i cest "dodatak" kozmetickim preparatima i parfemima zbog karakteristicnog mirisa, a u lekovitim preparatima zbog njihovih aktivnih principa.

Kao zacini se koriste aromaticni delovi zacinskih biljaka i to: koren, kora, list, cvetni pupoljak, cvet, tucak, plod, seme. Neki zacini se koriste u prirodnom obliku, dok se drugi pripremaju susenjem, sitnjenjem, pretvaranjem u prah i ekstrahovanjem aromaticnih sastojaka.

Specificna aroma zacina potice od etericnih ulja, a ostar i ljut ukus od alkaloida i glukozida i podukata njihove hidrolize.

Ishrana pojedinih naroda ne moze se ni zamisliti bez koriscenja mirisljavih i ljutih zacina, dok je njihova upotreba kod drugih svedena na minimum.

Brojne su vrste zacinskih i lekovitih biljaka, koje se koriste u kulinarstvu, ali i u industriji hrane, bezalkoholnog i alkoholnog pica, lekova i kozmetickih preparata.

Mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani za olaksanje zdravstvenih tegoba, posebno kod hronicnih bolesnika. Neki zacini imaju jak bioloski uticaj na organizam pa je neophodno poznavanje odgovorajuce doze i ucestalosti primene imajuci u vidu i njihovo lekovito i potencijalno toksicno dejstvo.

U poslednjih deset godina sve je izrazeniji trend povratka prirodi, upotrebi organske hrane i primeni prirodnih lekovitih sredstava.

Preduslov za zdrav zivot je, pre svega, zdrava ishrana, ali i primena, posebno u preventivne svrhe, lekovih proizvoda iz prirode. Zvanicna medicina je sve manje skepticna u pogledu primene zacinskih i lekovitih biljaka i sve se vise oslanja na njihovu upotrebu kao pomocnih sredstava u lecenju zdravstvenih poremecaja u organizmu.Dakle, napisite koje zacine volite/upotrebljavate ili pak ne podnosite. Mozete staviti i sliku zacinskog ili lekovitog bilja. Ostavite i neki recept za caj, tinkturu, masku za lice npr. od tih biljcica, ako znate... ;)


Poruku je menjao/la Bobby88 - Cetvrtak, 2012-03-22, 10:10 PM


I may be bad, but I'm perfectly good at it! :)
P.S. Ja sam samo mali zbir onoga sto mi se pre dogodilo.
1349
poruka na forumu
173 10217post # 2 | 2016-11-17 , 11:29 PM

Ima jedan čovek stariji,u mom gradu,sam ide negde tamo po planinama,bere neke biljke,i pravi čajeve,napitke itd.. Išao sam nekoliko puta kod njega,npr. kad sam imao pesak u bubregu,dao mi čaj neki,i neke kapi od artičoke.. I pomoglo mi je.. :)


I am vengeance, I am the night, I am Batman!


Forum » Opste diskusije » Zdravlje i Moda » Lekovito i zacinsko bilje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]