• Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: JokerHarley  
Forum » Film, Muzika i TV » Muzika » Kutak za sve ljubitelje bosanskih sevdalinki
Kutak za sve ljubitelje bosanskih sevdalinki



  Gale



989
poruka na forumu
489 2507



post # 1 | 2013-11-09 , 10:30 AM



Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima "sevdalinka" se jednostavno zove i "sevdah". Sama reč sevdalinka potiče od arapske reči "sawda" što znači "crna žuč", a u turskom jeziku, ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi u bosanskom jeziku pojam "sevdah" dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada. Omer Pobrić, veliki poznavatelj savdalinke, daje sledeću definiciju ovog muzičkog žanra: "Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pesma, pri čemu reč "bosanska" geografski određuje autohtnost sevdalinke, reč "gradska" urbanost, a reč "ljubavna" sadržajnu tematiku. "

Sevdalinka je prvenstveno gradska narodna pesma Bošnjaka, mada je popularna širom Jugoistočne Evrope, posebno u Srbiji i Crnoj Gori, te Makedoniji. Ne može se odrediti tačan vremenski period nastanka sevdalinke, ali se pretpostavlja da je ona nastala osmanskim osvajanjem srednjovekovne Bosne kada se formiraju prva gradska naselja. Nastanak prvih gradova sa svim institucijama (škole, biblioteke, sudovi, i sl.), kao i glavnih gradskih četvrti - mahala, uvetovao je razvoj drugačijeg načina života od onog u srednjovekovnoj Bosni. U mahalama, koje su bile namenjene isključivo za stanovanje i gde su kuće bile ograđene visokim zidovima, veoma se poštovala privatnost. Kuće su se delile na ženski deo kuće - haremluk i muški deo kuće - selamluk. Stoga su žene bile zaštićene od radoznalih muških pogleda, te se razvio mnogo intimniji način života od onoga na selu. Kuće su također imale i bašče i avlije sa mnogo različitog cveća, a neke i šadrvane sa vodom. Kult vode, koji je bio veoma raširen u Bosni i Hercegovini, nastanak mahala i razvoj intimnog načina života uvetovali su nastanak i razvoj sevdalinke.

Autori sevdalinki su nepoznati, tj. sevdalinka je nastajala u narodu, te se generacijama prenosila i uobličavala, da bi do nas došla kao savršeno izbrušen i formiran oblik.


Fajlovi: 9179327.jpg (38.8 Kb)


Bože, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim ono što mogu i mudrosti da prepoznam razliku među njima.








5153
poruka na forumu
3629 10080



post # 2 | 2013-11-13 , 10:15 PM

Legenda svih svedaha :D





Jesi ti normalna?
-Kako za koga…








246
poruka na forumu
78 175



post # 3 | 2014-03-24 , 3:01 PM

Added (2014-03-24, 1:01 PM)
---------------------------------------------



Forum » Film, Muzika i TV » Muzika » Kutak za sve ljubitelje bosanskih sevdalinki
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Мини-чат

Legenda: [Administrator] [Super Moderator] [Moderator] [Urednik] [Forum Moderator] [VIP] [Donator] [Korisnik]