Pocetna » Zanimljivosti


Najveći solarni brod na svetu završava put oko sveta




  Ocenite članak: 3
pregleda: 812
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-05-06


Inženjer elektrotehnike Rafael Domjan uskoro će završiti najbržu plovidbu oko sveta u ekološkom vozilu koji radi na solarnu energiju. "Planetsolar" brod koji se napaja snagom sunca preći će celu planetu u rekordnih 600 dana.

Domjan je svoj put oko sveta započeo 2010.godine kada je zajedno sa ekipom mornara napustio obalu Monaka u svom solarnom brodu “Planetsolar”.

Brod dugačak 31 metar ima podignut kokpit koji je oklopljen solarnim pločama na površini od 537 kvadratnih metara. Istorijski put trajao je više od 600 dana i pokrenuo je novi trend ekološki svesnog putovanja. Izgradnja "Planesolara" koštala je više od petnaest miliona dolara.

- Imamo sve na dohvat ruke,. Način da nešto stvorimo, tehnologiju, sirove materijale obnovljivu energiju da sačuvamo planetu, pitanje je samo da li to želimo – rekao je tvorac “Planetsolar” broda, humanista I inženjer Rafael Domjan.

Tokom puta članovi ekspedicije nisu imali većih problema, sem na obali Australije kada ih je oluja i oblačno vreme držalo u mestu dva dana. Brod je morao da ide linijom gde ima najviše sunca, a kada su mu baterije napunjene u potpunosti, može da pređe 300 kilometara odjednom. Celokupno vozilo napaja se snagom sunca, od prve sijalice do kuvala za kafu.

Ukoliko sve bude išlo svojim tokom Rafael i njegova mornarska ekipa uploviće u medirenasku luku 4. maja.


0   Spam
BMW   (2012-05-08 10:58 PM) [Sadrzaj]
WOW veoma je veliki ovaj solarni brod xd