Pocetna » Nauka


NASA traži novu planetu Zemlju




  Ocenite članak: 1
pregleda: 977
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-07


Naučnici će u naredne dve godine otkriti planetu na kojoj je moguć život.

Šon Domagal - Goldman, istraživač iz sedišta NASA u Vašingtonu uveren je da će naučnici, u naredne dve godine, otkriti planetu na kojoj je moguć život.

Naučnici iz NASA uz pomoć svemirskog teleskopa "Kepler" tragaju za naseljivim planetama.

Do sada su uspeli da identifikuju više od 750 planeta u drugim sistemima, a uočeno je još 2.300 nebeskih tela koji čekaju na "presudu" stručnjaka da li je reč o planetama.

Dalje analize bi trebalo da omoguće naučnicima da utvrde da li je na ovim nebeskim telima moguć život. Kandidat za novu Zemlju bi morao da bude slične veličine kao naša planeta i da se nalazi na približno jednakoj udaljeosti od zvezde oko koje se okreće.

- Verujem da će teleskop "Kepler" pronaći planetu poput Zemlje u naredne dve godine - uveren je Šon Domagal - Goldman, istraživač iz sedišta NASA u Vašingtonu. - Tada ćemo moći da uperimo prstom na nebo i kažemo "to je planeta na kojoj je moguć život".

Iako se uočavanje novih planeta na prvi pogled možda čini kao lak posao, on to uopšte nije.

Uglavnom je reč o malim nebeskim telima koje je, zbog sjaja njihovih matičnih zvezda, gotovo nemoguće uočiti. Naučnici NASA već rade na unapređivanju tehnologija i tehnika koje bi trebalo da olakšaju ovaj komplikovan proces.

Najsličnija planeta Zemlji koju su naučnici dosad otkrili je Kepler 22b, koja je od nas udaljena 600 svetlosnih godina. Prvi put je uočena 2009. godine, a nalazi se u takozvanoj "nastanjivoj" zoni, odnosno na odgovarajućoj udaljenosti od svog sunca. Od Zemlje je veća 2,4 puta.


0   Spam
MilanNovakovic7   (2012-06-26 0:07 AM) [Sadrzaj]
Šta im vredi i da nađu planetu sličnu Zemlji, kad je NEMOGUĆE doći do nje. Bar ne u dogledno vreme.