Pocetna » Zanimljivosti


"Turska kahva" se sprema za ulazak na listu UNESCO-a




  Ocenite članak: 0
pregleda: 709
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-01


Odluka o uvrštavanju "turske kahve" na listu nematerijalnih dobara UNESCO biće usvojena početkom decembra.

Odbor za zaštitu nematerijalne kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) će na sednici od 2. do 8. decembra u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu glasati o uvrštavanju "turske kahve" na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Izvori bliski UNESCO-u očekuju pozitivan ishod glasanja, javlja "Anadolu Agency".

"Turska kahva" tradicionalni je turski topli napitak, koji je ostavio upečatljiv trag i na tradicije i kulture u mnogim drugim delovima sveta, među kojima je i prostor Balkana.

Iako se na Balkanu i danas zadržao naziv "turska kafa", u praksi se radi o veoma sličnom, ali ipak ne identičnom napitku.

Naime, postoje izvesne razlike u pravljenju kafe u Turskoj i na Balkanu. Dok se "kahva" u Turskoj meša u hladnoj vodi i kuva zajedno sa šećerom, kafa na Balkanu se najčešće zasipa ključalom vodom, a šećer se dodaje prilikom serviranja.

Orginalna "turska kahva" je mnogo jačeg ukusa od njene "sestre" na Balkanu.


IZVOR


0   Spam
Heaven   (2013-11-01 2:33 PM) [Sadrzaj]
Prvi put čujem da neko kod nas zasipa kavu ključalom vodom i tako je pravi, btw ja tako pravim nes, inače običnu ovu tursku zasećerim i čekam provri pa tek onda zakuvam :da:

-2   Spam
KeX   (2013-11-01 11:34 AM) [Sadrzaj]
upravo pijem onu sa kljuchalom vodom iz kuhala hahahaha

0   Spam
Gale   (2013-11-01 11:17 AM) [Sadrzaj]
Turska kahva je turska kahva, sve ostalo su ''kopije''.  ruze :D
Inače sam veliki poštovalac svih vrsta kahva, važno je samo da je kahva.