Pocetna » Zdravlje


9 načina za oslobađanje od stresa
  Ocenite članak: 0
pregleda: 325
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07
“Stresne situacije podižu nivo hormona kortizola i to stvara rupu u ‘dobrim hormonima’,” objašnjava Kler Viler, psiholog i autorka knjige “10 jednostavnih načina da se rešite stresa”.

“S obzirom na to da žene ne ispoljavaju bes kroz agresivno i direktno ponašanje, one se sa hormonalnim promenama nose na ‘dostojanstveniji’ način: tako što sto se ubace u loše raspoloženje.”

To znači da postaju kučke. Kako dame ne bi otišle predaleko neka pročitaju strategije za održavanje hladne glave.

1. Zapišite obaveze od kojih vas hvata nervoza. Obavljajte ih rano ujutru jer ako ih ostavite za kasnije u toku dana, više ćete o njima rasmišljati i biti neprijatnije prema ljudima oko vas.

2. Na pauzu za kafu idite sa kolegama, a ne same. Jedna studija kaže da kofein smanjuje stres ako se pije u društvom.

3. Pronađite dobar sajt sa smešnim video klipovima. Gledanje smešnih video klipova smanjuje hormone stresa za 70%.

4. Naučite da kažete NE. Žene misle da treba da učine sve što se od njih traži. Ali ako pristanete na nešto što vam ne pričinjava zadovoljstvo, postaćete ogorčene i iznervirane. Recite da ste zauzete i uživajte u svom vremenu.

5. Štedite za letnji odmor, izlaske i šoping. Teško je prištedeti novac, ali kada svoje finansije držite pod kontrolom anksioznost se u značajnoj meri smanjuje.

6. Ljubite se sa partnerom. Čak i mali fizički kontakt smanjuje stres, tvrde psiholozi.

7. Radite kratke, ali intenzivne vežbe. Istraživanja pokazuju da taj način vežbanja ima veće efekte nego sporiji treninzi. Umesto sata joge, trčite na traci 20 minuta.

8. Ako vam nije do vežbanja, opustite se u sauni ili džakuziju. Udovoljavanje sebi uvek smiruje živce.

9. Ako vas iznervira neprijatna radnica u banci ili neko drugi i osećate da ste pri kraju živaca – govorite sporije. Kada ste napete, brže govorite, a to menja telesnu hemiju pretvara vas u pulsirajuću bombu. Sporiji govor će vas smiriti i verovatnije je da ćete dobti ono što želite.