Pocetna » Estrada i Tv


BiH se vraća na Evrosong uprkos finansijskim problemima
  Ocenite članak: 0
pregleda: 208
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-19

Slike iz BiH se vraća na Evrosong uprkos finansijskim problemima


Poslovodni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) doneo je odluku kojom su "otvorena vrata" za učešće BiH na 59. "Pesmi Evrovizije" koja će biti održana u Kopenhagenu.

Bosansko-hercegovačka radio-televizija će u predviđenom roku, do 22. novembra, poslati preliminarnu prijavu organizatoru takmičenja, prenosi Fena.

Prošle godine BiH je odustala od aktivnog učešća iz finansijskih razloga. Situacija nije ništa bolja ni ove godine, pa se televizija našla pred novim odustajanjem.Ipak, poslovodni odbor smatra da treba iznaći rešenje da bi se zadovoljio interes gledalaca i slušalaca i zaustavilo dalje udaljavanje BiH od najvažnije evropske asocijacije javnih servisa, saopšteno je iz Radio-televizije BiH.

Poslovodni odbor BHRT-a odlučio je da projekat "BH Evrosong 2014" ima status "specijalnog multimedijalnog projekta" koji se može realizovati isključivo po principu samofinansiranja.

Zbog pada prihoda od radio-televozijske takse, "BH Evrosong 2014" neće biti finansiran novcem kojim građani BiH izvršavaju svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse.

U okviru BHRT-a, izvršni producent "Pesme Evrovizije" biće Radio Bosne i Hercegovine, a nosilac programskog dela projekta Zabavno-muzički program BHT1.

BHRT će formirati partnerski pul s kompanijama i organizacijama, potencijalnim sponzorima, koji u projektu vide mogućnost za ostvarivanje svojih poslovnih i drugih ciljeva.


IZVOR