Pocetna » Nauka


"Budućnost gradskog prevoza": Pogledajte prvi električni helikopter sa 18 propelera
  Ocenite članak: 0
pregleda: 305
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-01

Slike iz "Budućnost gradskog prevoza": Pogledajte prvi električni helikopter sa 18 propelera Slike iz "Budućnost gradskog prevoza": Pogledajte prvi električni helikopter sa 18 propelera


Pre dve godine je grupa pronalazača iz male grupe "e-volo" najavila ambicizan projekat "Multikoper" - električni helikopter sa 18 propelera kojim će biti znatno lakše upravljati u odnosu na standardnu letelicu. Sada je njihov san napokon zaživeo i izgleda prilično impresivno, a zove se "Volokopter"."Volokopter" je od koncepta relativno brzo pretvoren u funkcionalno prevozno sredstvo, a prvi bespilotni probni let je izvršen bez problema.

18 malih propelera je pričvršćeno na laganoj konstrukciji od karbona, a i pored poprilične cifre od 4 miliona evra, koliko je uloženo u razvijanje, ova letelica bi mogla da predstavlja budućnost gradskog prevoza.

"Obični helikopteri su jako teški za upravljanje. Mi smo krenuli od ideje da napravimo helikopter koji je lak za upravljanje i jeftin u odnosu na druge letilice", rekao je Stiven Vulf iz "e-volo"-a."Volokopter" napaja baterija od 100 kilograma, ovaj dvosed ukupne težine od 300kg može da ide brzinom od 70km/h, a glavna mana mu je to što trenutno ima snage samo za 20 minuta letenja.

Tim se nada da će prvi "Volokopter" prodati do 2015, a cena će mu verovatno biti oko 250.000 evra


IZVOR