Pocetna » Zanimljivosti


Čovek koji može da trči zauvek




  Ocenite članak: 0
pregleda: 852
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-03

Slike iz Čovek koji može da trči zauvek


Mnogi atletičari koji se bave trčanjem na duge staze moraju da stanu kada im se poveća nivo mlečne kiseline u organizmu. Međutim, mišići Dina Karnazesa iz Kalifornije nikad se ne umaraju: on može da trči tri dana i tri noći bez prestanka.


Nezaustavljiv: Karnazes na treningu

Uspeo je da izdrži neke od najtežih proba izdržljivosti, kao što je maraton na Južnom polu pri temperaturi od minus 25 stepeni Celzijusa, ili legendarni maraton kroz Saharu, i pri tome nikad nije imao problema kao što su, na primer, grčevi ili upala mišića, čak i kad bi pretrčao više od 160 km.

Upoznajte stvarne ljude sa nadljudskim sposobnostima

- Pri određenom nivou intenziteta trčanja, osećam kao da bih mogao jako dugo da trčim a da se ne umorim - priča Din i dodaje:

- Zapravo, samo postajem pospan. Trčao sam tri noći bez sna i treće noći je već postalo teško. Tada mi se desilo da zaspim dok sam u pokretu i bila mi je potrebna jaka volja da nastavim da trčim.



Lekari: Nikad nismo videli ništa slično

Prvi put je primetio da se razlikuje od drugih 2006. godine kada je otišao u centar za testiranje u Koloradu.

Urađen test aerobičke sposobnosti koji je pokazao da Din ima rezultate poput visoko utreniranih sportista.

Potom su krenuli da rade test na mlečnu kiselinu. Tada su mu rekli da test traje najviše 15 minuta. Međutim, posle jednog sata, lekari su prekinuli test i rekli da nikad nisu videli ništa slično.

Loren Mesonije sa Univerzita u Savoji objašnjva da je razlika u tome što se aerobička sposobnost izražava kroz izdržljivost kardiovaskularnog sistema, a drugo pitanje je pitanje sposobnosti organizma da iz krvi izbaci mlečnu kiselinu i ponovo je pretvori u energiju.

Pri aktivnosti kao što je trčanje dolazi do sagorevanja glukoze, usled čega dolazi do proizvodnje mlečne kiseline kao nusproizvoda i dodatnog izvora energije. Međutim, kad nivo mlečne kiseline dostigne prevelik nivo, organizam više nije sposoban da pretvara laktat u energiju onom brzinom kojom se on stvara, zbog čega dolazi do porasta kiseline u mišićima.

Na dobrotvornoj akciji trčanja, kada su njegove kolege uspele da naprave najviše 15 krugova, Karnazes je optrčao čak 105 krugova!

Prosvetljenje na 30. rođendan

U tinejdžerskom dobu je prestao da trči, da bi na svoj 30. rođendan doživeo “prosvetljenje” i dobio silnu želju da ponovo počne da trči. Posle 15 godina pauze, većina ljudi ne bi mogla da istrči 48 kilometara. Jedini problem koji je posle toga imao bili su žuljevi na nogama, dok su mišići pokazivali tek slabi umor.


IZVOR