Pocetna » Zanimljivosti


Dan borbe protiv nasilja nad ženama
  Ocenite članak: 0
pregleda: 238
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-25

Slike iz Dan borbe protiv nasilja nad ženama Slike iz Dan borbe protiv nasilja nad ženama


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Srbiji se obeležava nizom manifestacija. Protekle godine 45 žena bile su žrtve porodičnog nasilja, pokazuju podaci Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Nizom manifestacija u Srbiji će biti obeležen 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u Beogradu će tim povodom biti organizovana nacionalna konferencija "Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji".Na konferenciji će učestvovati ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Na konferenciji će biti dodeljene donacije za SOS telefone za žene žrtve nasilja, a biće predstavljeni rezultati i dostignuća u oblasti prevencije i zaštite žena od nasilja u porodici i u intimnim partnerskim odnosima.

Kako je najavljeno, na konferenciji će govoriti i državni sekretari ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i zdravlja Brankica Janković i Vladimir Đukić, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i predstavnica Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova - Solorano, direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo, predsednik Odbora za ljudska i maljinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, kao i direktor policije Milorad Veljović.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu Vesna Stanojević je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla Tanjugu da je tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacima Savetovališta koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva.

"Prošle godine ubijeno je 28 žena, a sada 45, tako da je svaki komentar suvišan", istakla je Stanojević.

Stanojević je rekla da u Beogradu ima tri sigurne kuće koje imaju kapacitet da prime 75 žena i dece i da za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta.

Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

Direktorka UNDP-a Srbija Irena Vojackova Solorano rekla je da se procenjuje da su oko 60 odsto žena i devojčica u svetu bile žrtve nasilja bilo fizičkog ili psihičkom.Kada je u pitanju Srbija, ona je istakla da prema statistici UNDP-a sa podacima iz 2010. godine, 54 odsto žena trpi nasilje, odnosno da je svaka druga žena koju srećemo na ulici žrtva nasilja.

Autonomni ženski centar će povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovati akciju "Potpisujem da ....", dok će se obeležavanju priključiti i političke stranke.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije Novi Sad i Forum žena SPS Novi Sad će Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiti akcijom "Nije u redu ćutati", dok će Socijaldemokratska partija Srbije organizovati akciju "Bezbedan Voždovac za žene i devojke". Ženska mreža URS-a organizovaće konferenciju za novinare u Svilajncu.

Podstaći žrtve da prijave nasilje

Državna sekeretarka u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković kaže za RTS da je povećanje broja otkrivenih slučajeva nasilja u porodici očekivano.
Do nedavno porodica je bila privatna sfera, u koju se država nije mešala pa se za mnoga slučajeve nasilja nije ni znalo, objašnjava Jankovićeva.
Cilj svih do sada usvojenih zakona iz te oblasti i medijskih kampanja jeste bio da se žrtve podstaknu da prijave nasilnike i da oni budu kažnjeni jer je, kaže Jankovićeva, važno isticati da je nasilje u porodici krivično delo.
Smatra da su lokalne zajednice mesto gde najuspešnije može da se deluje protiv porodičnig nasilja, kao i prilikom pružanja pomoći žrtvama. Pored toga, važno je raditi i sa nasilnicima kako, posle odsluženja kazne, ne bi ponovili krivično delo.


IZVOR