Pocetna » Zdravlje


Društvene mreže ugrožavaju zdravlje
  Ocenite članak: 0
pregleda: 322
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-18


Preterana vezanost za društvene mreže negativno se odražava na zdravlje mladih. Ovo je naročito izraženo kod devojčica koje, nezadovoljne izgledom, počinju da drže iscrpljujuće dijete.

Vreme provedeno na “Fejsbuku” direktno je povezano sa poremećajem u ishrani - tvrde naučnici Univerziteta u izraelskom gradu Haifi. Najčešći poremećaji su bulimija ili anoreksija kod adolescentkinja od 12 do 18 godina - pokazalo je istraživanje kojim je obuhvaćeno 248 ispitanica.

Profesori Džoel Lecer, Rut Kac i Zohar Spivak, sa Fakulteta za socijalnu pomoć i zdravstvene nauke, ustanovili su da su mladi previše vezani za ovu društvenu mrežu, što se negativno odražava na njihovo zdravlje.

Ovo je naročito izraženo kod devojčica koje, nezadovoljne izgledom svog tela, počinju da drže iscrpljujuće dijete - do anoreksije ili bulimije. Autori istraživanja su istakli da stalno “sedenje” na “Fejsbuku” dovodi do jednostranog fokusiranja na izgled, navike i ponašanje. Zato roditelji treba što više da prate šta njihova deca čitaju na ovoj mreži, kako bi umanjili rizik od bolesti.


IZVOR