Pocetna » Zanimljivosti


Fejsbuk dozvoljava rasističke komentare, ako su duhoviti




  Ocenite članak: 0
pregleda: 838
Dodao/la: Impi
datum: 2012-02-22


Bivši zaposlenik firme oDesk koja je cenzurisala uvredljive sadržaje na Fejsbuku, pobrinuo se da u javnost procuri tajni pravilnik ove društvene mreže u kojem se može pročitati šta je sve trebalo biti cenzurisano, a šta ne.

 
Pravilnik otkriva zapanjujuće detalje poput ovog da je trebalo blokirati objavljivanje blage golotinje, ali omogućiti objavljivanje fotografija smrti te rasističke komentare.

 

Zaposlenima te firme rečeno je kako "Fejsbuk ne trpi rasističke komentare bilo kakve vrste", ali ne trebaju ih brisati "ukoliko su izrečeni na šaljiv ili ironičan način".

 

Pravilnik je napisan na 17 stranica te sadrži savete o tome šta učiniti kada neko od 850 miliona korisnika postavi fotografiju, video ili tekst.

 

Iako je Fejsbuk i na vlastitu mrežu postavio jedan od tekstova sa ovakvim pravilima, ona su možda namerno nejasna u poređenju sa kristalno jasnim upustvima koje su dobili zaposleni oDeska.

 

Pa tako u pravilima koja su objavljena na Fejsbuku stoji da nije dozvoljeno postavljati neprimeren sadržaj, ostavljajući korisniku da sam donese procenu o tome šta je primereno, a šta ne. S druge strane, pravila koja su dobili zaposlenici oDeska su vrlo strogo određena, pa su oni morali da brišu fotografije na kojima se vidi urin, izmet, povraćanje ili sperma.