Pocetna » Zanimljivosti


Kada je moguće prijateljstvo posle raskida
  Ocenite članak: 1
pregleda: 334
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-03-18


U vreme društvenih ža, poput Fejsbuka i Tvitera, lakše je nego ikada ostati u prijateljskim odnosima sa bivšim partnerom. Iako je nakon raskida mnogo lakše ostaviti status na nekoj društvenoj mreži nego to isto reći uživo, postavlja se logično pitanje kada je u redu biti u prijateljskim odnosima sa partnerom i, naravno, kako prepoznati moguću katastrofu.

Pre nego što odlučite da ostanete u prijateljskim odnosima sa bivšim partnerom preporučuje se da jasno definišete šta je prijatelj, navode Alison Peskosolido i doktorka Andra Broš, osnivači “Detoksikacije od razvoda”.

- Stvari poput kretanja u istom krugu ljudi i zajednički interesi nisu uvek razlog za prijateljstvo. Naravno, treba ostati u prijateljskim odnosima kad god je to moguće, ali, posle raskida potrebno je ponovno definisati odnos kako ne bi došlo do zabune u komunikaciji. Preporučujemo izbegavanje intimnih susreta i poveravanje ličnih informacija kako bi se izbegli neugodni i zbunjujući trenuci - savetuju one.

To znači da je granice potrebno postaviti odmah na početku kako biste osigurali zdrav i prijateljski odnos, ali i kako biste uspeli odoleti iskušenju da postanete nešto više od dobrih prijatelja.

- Budite prijateljski nastrojeni, ali nemojte sve deliti. Neka to bude odnos sa određenom distancom, a svakako izbegavajte telefonske pozive u sitne noćne sate, prečeste razgovore i susrete, slatkaste SMS poruke. Zapravo, trebalo bi da izbegavate sve ono što ste radili dok ste bili par - sugerišu njih dve.

U trenutku kada pronađete novog partnera, pripremite se na moguću propast prijateljstva s bivšim partnerom, posebno ako se vaš novi partner oseća ugroženo zbog vaše bliskosti s bivšim.

- Usprkos prijateljskom odnosu s bivšim, važno je poštovati želje novog partnera. Ukoliko se vaša devojka ili dečko osećaju ugroženo zbog vašeg odnosa s vašim bivšim partnerom, možda je vreme da preispitate primerenost i pravu prirodu vašeg odnosa. Ukoliko smatrate da razloga za zabrinutost nema, vaša partner bi trebalo da prihvati vaše prijateljstvo.

Ako se vi osećate ugroženo ili nesigurno zbog nove devojke ili dečka vašeg bivšeg partnera, vaš odnos će trajati sve dok za njega ili nju osećate nešto više od prijateljstva. Naime, ako vam smeta njegov ili njen novi partner, postoji velika šansa da se još uvek nadate pomirenju - kažu one.

Na samom kraju postavlja se pitanje koji su to konkretni razlozi da s bivšim partnerom ostanete prijatelji, a koji vas upozoravaju da ih izbegavate u širokom luku.

Razlozi za prijateljstvo s bivšim partnerom: za vreme veze bili ste boji prijatelji nego ljubavnici, morate da radite zajedno, ili pak zato što predstavlja jako bitnu osobu u vašem životu.

Razlozi protiv prijateljstva s bivšim partnerom: zbog prošlosti ne možete nastaviti dalje, čudno se osećate kao samo dobri prijatelji ili pak želite nastaviti sa životom bez repova prošlosti.