Pocetna » Zdravlje


Kako je ceđenje bubuljica opasno po život
  Ocenite članak: 0
pregleda: 441
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-30


Najviše problema sa bubuljicama imaju tinejdžeri, ali se bubuljice mogu pojavljivati tokom celog života. Mnogi ljudi, umesto da je puste da prođe sama od sebe, odluče da se bubuljice reše ceđenjem. Dermatolozi upozoravaju da to u nekim slučajevima može biti ekstremno opasno. Evo i zašto.

Ožiljci koji mogu ostati nakon ceđenja bubuljice, najbezazleniji su trag koji ovaj čin ostavlja. U ekstremnim slučajevima, to može izazvati infekciju, jer kada cedite bubuljice, na tom mestu pravite rupicu na koži i dovodite bakterije sa ruku u direktan kontakt sa ranom.

Na licu postoji takozvani “trougao smrti”, koji se tako naziva zato što, ako u okviru njega dođe do infekcije, posledice mogu biti fatalne.

Krvni sudovi u ovoj oblasti vode do zadnjeg dela glave, sve do mozga, a ovoj oblasti se nalaze i sinusi.

Ako se ne uoči i ne izleči na vreme, infekcija sinusa može dovesti do ozbiljnih problema: do paralize, gubitka vida, pa čak i do smrti.

Takođe, vene koje se nalaze u oblasti nosa, usta i očiju u direktnoj su vezi sa mozgom, pa bakterija koja na taj način uđe u organizam može biti veoma opasna po mozak.

IZBEGAVAJTE ČUPANJE DLAKA IZ NOSA

Nos je pun štetnih bakterija koje se zadržavaju na nosnim dlačicama. Dlake sprečavaju bakterije da prodru dublje u vaš organizam, pa su one ustvari više nego poželjne.

Naravno, ako dlake počnu da vire iz nosa, možete da ih skratite makazama ili trimerom, ali ih nikako nemojte čupati, jer tako ujedno čupate i koren, pa izazivate krvarenje u nosu.


IZVOR