Pocetna » Zanimljivosti


Kako su nastali karmini?
  Ocenite članak: 1
pregleda: 385
Dodao/la: Impi
datum: 2012-02-18


Crveni, ružičasti, bordo… ruževi dolaze u svim bojama, a zahvaljujući zanimljivim marketinškim idejama, i u svim oblicima, ali da li ste se ikada zapitali kada su se devojke prvi put njime ulepšavale? Istorija karmina počinje pre više od 5000 godina kada su žene usitnjavale dragoceno kamenje koje su nanosile na usne kako bi se svetlucale.
Karmin kao zaštitnik znak žene
 

Drevni svet

U starom Egiptu žene su posebnim tehnikama boju za usne dobijale iz joda, ali to je nakon uzastopnog nanošenja dovodilo do bolesti pa odatle svoje korene vuče termin "poljubac smrti". Navodno je Kleopatra svoje usne, koje su osvojile neke od najvažnijih vojskovođa u istoriji, ukrašavala ‘ružem’ koji se sastojao od smrvljenih insekata i mravljih jajašaca koja su davala crvenu boju. Osim insekata u smesu su se za sjaj dodavale i riblje ljuske.

 

16. vek

Tokom ovog veka karmin je u Velikoj Britaniji učinila popularnim kraljica Elizabeta koja je njime naglašavala svoj bledi ten. Ipak, to nije dugo trajalo jer je 1653. godine sveštenik Tomas Hel osnovao pokret koji je šminkanje nazivao "đavoljim delom".

 

20. vek

Iako u 18. veku nije bilo popularno nositi šminku, bleda put bila je oznaka dama, a osunčanost karakteristična za žene koje su radile u polju, početkom 20. veka stvari se menjaju i 30-ih šminkanje prolazi pravu malu revoluciju. Hazel Bišop našla je pravu formulu za postojanost ruža i u proizvodnji počeli su da se koriste razni voskovi, pigmenti i ulja. Slična formula održala se do danas, a ono čime se vi devojke mažete najčešće sadrži vitamin E, hidratantna sredstva, kakao maslac, kremu za sunčanje i kolagen.