Pocetna » Sport


Лазар Марковић - Јагње у кожи фудбалског дрзника!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1022
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




И такав, какав је, српски клупски фудбал је по свему судећи успео ове сезоне да изнедри играча - екстра класе! Будући асови се, већ после првих утакмица, одмах препознају. Лазару - Лази Марковићу из “Партизана” заиста није било потребно превише времена како би постао нови љубимац “гробара са југа”! Запалио их је умећем на терену за - тили час!

Лаза је још тинејџер, има само седамнаест година и похађа трећи разред Спортске гимназије у Београду. Са неколико датих прволигашких голова и исто толико асистенција, натерао је домаће љубитеље фудбала да на сваком кораку причају о њему, што одавно иначе није забележено.

- Можда је све то око мене и претерано, пошто фудбал, у складу са годинама које имам, доживљавам као нешто чиме се играм - каже Лаза. - Међутим, то што бескрајно уживам у њему никако не значи да сам фудбалски неодговоран и лакомислен. Свестан сам да бити у најбољем тиму “Партизана” и при том постати стартер на првенственом мечу, подразумева не само озбиљност на терену, него и додатну обавезу на тренингу.

Стрпљив и марљив


Тинејџер у копачкама: Лазар Марковић
(клик за увећање)


Још није имао ни дванаест година када је из Чачка дошао у Београд. У родном граду је као клинац већ носио дрес матичног “Борца”. Лаза је, у ствари, следио пут две године старијег (и рођеног) брата Филипа, кога је претходно тренер Слађан Шћеповић довео међу црно-беле после једног турнира млађих категорија. Брату и мајци Марини се ускоро и Лаза придружује у српској престоници, у коју од Марковићевих последњи из Чачка стиже њихов отац Негослав.

- Пресељење из Чачка у Београд је имало и своју болну страну, пошто сам у граду на Морави оставио школу, другове, пријатеље, ближе и даље рођаке...

Прву годину по доласку у “Партизану” је углавном преседео на клупи. Код тренера петлића и сјајног фудбалског педагога Звонка Поповића је више био резервиста, него што је улазио у игру. Стрпљиво и марљиво је тренирао, ишчекујући своју шансу. А када ју је добио, није је више испуштао из руку. Своју надареност за фудбал и колективно надметање, Лаза је метеорски развијао. Са седамнаест година он је у ствари још увек омладинац, али већ увелико наступа за први тим “Партизана”. Такође је недавно из погона омладинске репрезентације Србије прекомандован међу младе “орлове” (до 21. године старости), чији је селектора Александар Јанковић.

- Појава Лазара Марковића у нашем фудбалу је од изузетног значаја, која, у неку руку може да буде и наша прекретница, јер смо најзад почели да селектирамо брзе играче, што се у свету већ годинама примењује - каже селектор Јанковић. - Али, он је још увек веома млад, има тело дечака, мада од својих вршњака фудбалски искусније и брже размишља. Верујем да ће у “Партизану” умети да испрате његов даљи развој и да ће он сам успети да се избори са притисцима под којима се тренутно налази. Моја процена је да ће Лаза убрзо конкурисати и за нашу најбољу националну селекцију, што је учинком на терену апсолутно заслужио.

Миљеник старијих



Александар Јанковић, селектор младе фудбалске репрезентације Срије
(клик за увећање)


О њему се у свим фудбалским круговима говори у суперлативима. Пажњу фудбалске јавности је привукао датим головима, а мање асистенцијама у црно-белом дресу. Не зато што не воли другима да “намести” погодак, већ због инсистирања шефа стручног штаба “Партизана” Александра Станојевића да се Лаза креће ближе противничком шеснаестерцу, где је и најопаснији по гол противника.

- Као најистуренији играч екипе, од тренера сам добио велику слободу у самом шпицу напада, где максимално настојим да искористим природну хитрину и муњевиту реакцију када имам лопту у ногама - наводи даље Лазар Марковић - То се показало веома корисним за тим, јер сам почео да постижем голове као на траци. Међутим, обожавам и асистенције. За мене су оне истинско фудбалско мајсторство.

Уз старије и искусније поред себе, започело је Лазино лагано фудбалско одрастање, надградња и сазревање. “Парни ваљак” је у својеврсној комбинацији младих и оних играча који то више нису, али су још увек велики фудбалски зналци, почео лакше да “дишу” и “мељу” , постиже голове и наравно побеђује.

- Никада нисам зазирао од староседелаца у екипи, јер се од њих увек понешто ново може сазнати или научити - тврди Лазар Марковић. - Када сам промовисан у првотимца, саиграчи су ме прихватили лепо и са нескривеним симпатијама. Ни код кога нисам осетио љубомору или суревњивост. Напротив. Мислим да сам им чак постао миљеник.


Лаза постиже голове као на траци
(клик за увећање)


Није себи дозволио тај “луксуз” да се, као многи други, због професионалних спортских обавеза образује - ванредно! Наставу у Спортској гимназији прати редовно, мада нам признаје да није баш лако ускладити све захтевније обавезе са којима се свакодневно суочава.

Приватно, делује мирно као јагње. Непосредан је и скроман момак, чак и помало стидљив. Међутим, на фудбалском пољу Лаза је сасвим другачији. Танан и витак, “безобразан” и “дрзак”! Његов циљ је да лопту увек пошаље у мрежу иза противничког голмана. Неки овог тинејџера у копачкама називају и чудом од детета, што није без основе. Пореде га са Стеваном Јоветићем, али он мисли да је још увек далеко од тог квалитета некадашњег аса “црно-белих”, а данас првотимца “Фјорентине”. Упркос силним хвалоспевима на новинским ступцима, где га сада има чешће него раније, тврди нам како се суштински није променио, нити ће га било која фудбалска слава икада променити.



Александар Станојевић, тренер „Партизана”
(клик за увећање)


Лазин садашњи фудбалски учитељ Станојевић очекује да ће каријера овог младог фудбалера и надаље ићи узлазном путањом. Биће, сматра он, очекиваних застоја и падова у његовој игри, пошто је реч о веома младом играчу. Када ти тренуци наиђу, први ће му помоћи да то превазиђе. Станојевић такође сматра да је за досадашњи Лазин успех веома значајно васпитање које је понео од куће, као и став његовог оца Негослав, који га у животу сјајно усмерава.

На коју ће страну?

Италијанска “Фјорентина”, енглески “Челси” и украјински “Шахтјор” су већ стали у ред настојећи да Лазара Марковића што пре доведу у своје редове. Хоће ли га даљи фудбалски пут одвести на запад, југ или исток? Према процени немачког интернет портала “Трансфермаркет”, његова тренутна вредност је нешто већа од пола милиона евра. Увелико се говори како је “Партизан” за свог фудбалског вундеркинда већ одбио неколико понуда пребогатих европских клубова, чија наводна цифра за његову верност износ између четири и пет милиона евра!

- Ништа од тога није тачно или ја о томе ништа не знам - изричит је Лазар Марковић. - Можда је о томе нешто више познато мојим менаџерима Фалију Рамаданију и Николи Дамјанцу. Што се мене тиче, волео би да што дуже останем у “Партизану”, можда још две или три сезоне. Овде заиста имам све услове да напредујем, стекнем неопходно искуство, освајам трофеје, постанем вођа на терену једне генерације и останем тако упамћен код навијача. Биће времена и надам се прилика за мој инострани трансфер. Нигде не журим. Иначе, уопште се не бојим да одем у било који клуб ван Србије, без обзира на моје године. Осећам да могу много да постигнем.