Pocetna » Zanimljivosti


Leonardo je pre 500 godina pravio crteže anatomije precizno kao skener
  Ocenite članak: 1
pregleda: 330
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-05-06


U Kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati u Londonu trenutno je u toku najveća izložba anatomskih crteža Leonarda da Vinčija u istoriji. Stručnjaci koji su imali prilike da prouče njegove radove tvrde da su crteži velikog umetnika i univerzalnog genija, koji je umro 1519. godine, po svojoj preciznosti bili stotinama godina ispred svog vremena, odnosno da u nekim aspektima mogu da doprinesu čak i našem današnjem razumevanju ljudskog tela.

Stručnjaci u domenu kliničke anatomije, kao što je Piter Ejbrahams, profesor anatomije na Univerzitetu Vorvik u Velikoj Britaniji, tvrde da je Leonardov rad bio najmanje 300 godina ispred svog vremena, a da su u nekim aspektima njegovi crteži bolji čak i od onoga što nudi Grejova “Anatomija“ iz 19. veka.

Najmanje 300 godina ispred svog vremena - Leonardov crtež ljudskog ramena

Istinski korak napred u odnosu na ono što ja renesansni genije uspevao da postigne samo uz pomoć oka i ruke učinjen je tek nedavno, uz pomoć digitalne tehnologije.

Leobradovi crteži se poklapaju sa najmodernijim snimcima

Mnogi crteži Leonarda da Vinčija, kao što su, na primer, njegove studije lobanje, grudnog koša, kostiju i ligamenata, u potpunosti se, međutim, poklapaju sa slikama dobijenim uz pomoć rendgena i skenera. Odnosno, ni malo ne zaostaju za savremenim dvodimenzionalnim snimcima.

Princ Čarls na izložbi u Bakingemskoj palati

- Leonardo je crtao ono što je video, a video je odlično, i bio je u stanju da nacrta sve što vidi - konstatuje profesor Adams.

Ozbiljnijih odstupanja od savremenih anatomskih saznanja ima samo u prikazu ženskih polnih organa, odnosno materice i ploda u njoj.

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da je po svoj prilici bilo teško doći do ženskih leševa, a pogotovo do leša žene u poodmakloj trudnoći, zbog čega je umetnik pokušao da se posluži analogijom sa anatomijom domaćih životinja, npr. krava, na koju crteži ovih organa zapravo podsećaju.