Pocetna » Ljubav i Sex


Ljubav je stvarno u mozgu
  Ocenite članak: 0
pregleda: 980
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-03-15


Carl Porter nije prvi koji se pitao šta je to što zovemo "ljubav"? Od pjesnika i tinejdžera, sve nas je mučilo pitanje šta je to zapravo ljubav.


Naučnici tvrde da su otkrili tajnu kako emocija utječe na mozak čime je otvoren put za testiranje procesa ljubavi. Skeniranjem mozga muškaraca i žena koji su rekli da su bili u ljubavi i upoređujući ih s onima koji nisu bili, istraživači kažu da su uspjeli napraviti pravu mapu promjena koje se događaju u mozgu.

Upotrebom funkcionalne magnetne rezonance (fMRI), koja mjeri aktivnost mozga tako što otkriva promjene u protoku krvi, pokazala je da ljubav uključuje nekoliko područja mozga, dok dio mozga, cuadate nucleus, bavi se krajem ljubavne afere.

"Naša studija pruža prvi dokaz ljubavi vezanih za izmjene arhitekture mozga i ovi rezultati bacaju novo svjetlo na mehanizme romantične ljubavi", rekao je profesor Zhang Xiaochu sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hefei.

Muškarcima i ženama rečeno je da ne misle ništa u toku skeniranja sa ciljem da se vide promjene u mozgu ljudi koji su u ljubavi.

Rezultati pokazuju aktivna područja mozga koja reaguju na nagradu, motivaciju, emociju, i dobrotvorni rad, a prema istraživačima rezultati će baciti svjetlo na neurofiziološke mehanizme ljubavi.


IZVOR